TIRAMISU.rtf

(2311 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

                                                Tiramisu

 

 

  

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga! Spotkać można wiele wariacji tego przepisu: niektóre sugerują dodanie alkoholu do kawy, jednak wtedy alkohol jest mocno wyczuwalny przy jedzeniu i zabija inne smaki. Według oryginalnego przepisu, dodawanym alkoholem powinno byćodkie wino Marsala. Można je jednak z powodzeniem zastąpić amaretto, rumem, czy chociażby ajerkoniakiem. Najlepsze jest tiramisu przygotowane z białek jaj, jednak można je zastąpić śmietanką.

 

Tiramisu w trakcie przygotowywania Składniki (na małe naczynie - ok. 4-5 porcji):

- 250 gramów serka mascarpone

 

- 1/4 szklanki cukru (ok. 40-50 gramów)

 

- 3 żółtka

 

- 2 białka lub 100 ml słodkiej śmietanki 30% (bardzo zimnej)

 

- 1 (200 ml) kubek espresso (3 kawy)

 

- 30ml amaretto, rumu lub wina (Marsala lub inne słodkie)

 

- gorzkie kakao (do posypania)

 

- 16-20 biszkoptów w kształcie paluszków (tzw. lady fingers).

 

 

Wykonanie:

1. Do miski wlać żółtka i rozmieszać z 1/4 szklanki cukru.

 

Przepis na tiramisu - żółtka z cukrem Przepis na tiramisu - wymieszane żółtka z cukrem

..

 

2. Dodać wino, amaretto, ajerkoniak lub rum i wymieszać.

 

Przepis na tiramisu - dodanie alkoholu: amaretto, wina, rumu lub ajerkoniaku

 

3. Poł miskę nad garnek z gotują się wodą. Mieszać, aż zawartość zacznie delikatnie bulgotać. Zdjąć miskę i odstawić na bok, pozwolić przestygnąć.

 

Przepis na tiramisu - przygotowanie kremu w misce nad gotują się wodą

 

4. Ubić bitą śmietanę lub białka jajek. Jeśli wybieramy białka jajek, krem będzie mniej tłusty i lżejszy, natomiast przy ubijaniu należy dodać szczyptę soli.

 

Przepis na tiramisu - ubite białka jajek

 

5. Mascarpone rozdrobnic w osobnej miseczce, najlepiej, żeby było ciepłe, zapobiegnie to robieniu się gródek.

 

Przepis na tiramisu - przygotowanie mascarpone

 

6. Dodać mascarpone do żółtek i rozmieszać widelcem.

 

Przepis na tiramisu - dodanie mascarpone do kremu

 

7. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.

 

Przepis na tiramisu - ubita piana z kremem z żółtek i mascarpone

 

8. Kawę naly wlać do miseczki lub głębokiego talerza.

 

Przepis na tiramisu - przygotowanie do zrobienia tiramisu

 

9. Biszkopty delikatnie zamaczać w kawie i układać w naczyniu. Należy pokryć całe dno naczynia jedną warstwą biszkoptów. Trzeba mieć duże wyczucie, biszkopty bardzo szybko chłoną kawę, nie mogą być za bardzo nasiąknięte, gdyż spowoduje to, że w naczyniu kawa spłynie na dno i zrobi się papka.

 

Przepis na tiramisu - biszkopty zamoczone kawą należy układać na dnie naczynia

 

10. Posmarować warstwą kremu.

 

Przepis na tiramisu - biszkopty należy przykryć kremem

 

11. Uł koleją porcję biszkoptów nasączonych kawą.

 

Przepis na tiramisu - górną warstwę biszkotów należy przykryć kremem

 

12. Gó przykryć kremem.

 

Przepis na tiramisu - prawie gotowe

 

13. Tiramisu posypać gorzkim kakao.

 

Przepis na tiramisu - świeżo przygotowane tiramisu

 

14. Tak przygotowane tiramiusu należy koniecznie wł do lodówki na minimum 8 godzin. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin