Tiramisu
Uwaga! Spotkać można wiele wariacji tego przepisu: niektóre sugerują dodanie alkoholu do kawy, jednak wtedy alkohol jest mocno wyczuwalny przy jedzeniu i zabija inne smaki. Według oryginalnego przepisu, dodawanym alkoholem powinno być słodkie wino Marsala. Można je jednak z powodzeniem zastąpić amaretto, rumem, czy chociażby ajerkoniakiem. Najlepsze jest tiramisu przygotowane z białek jaj, jednak można je zastąpić śmietanką.
Tiramisu w trakcie przygotowywania Składniki (na małe naczynie - ok. 4-5 porcji):
- 250 gramów serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru (ok. 40-50 gramów)
- 3 żółtka
- 2 białka lub 100 ml słodkiej śmietanki 30% (bardzo zimnej)
- 1 (200 ml) kubek espresso (3 kawy)
- 30ml amaretto, rumu lub wina (Marsala lub inne słodkie)
- gorzkie kakao (do posypania)
- 16-20 biszkoptów w kształcie paluszków (tzw. lady fingers).
Wykonanie:
1. Do miski wlać żółtka i rozmieszać z 1/4 szklanki cukru.
Przepis na tiramisu - żółtka z cukrem Przepis na tiramisu - wymieszane żółtka z cukrem
..
2. Dodać wino, amaretto, ajerkoniak lub rum i wymieszać.
Przepis na tiramisu - dodanie alkoholu: amaretto, wina, rumu lub ajerkoniaku
3. Położyć miskę nad garnek z gotującą się wodą. Mieszać, aż zawartość zacznie delikatnie bulgotać. Zdjąć miskę i odstawić na bok, pozwolić przestygnąć.
Przepis na tiramisu - przygotowanie kremu w misce nad gotującą się wodą
4. Ubić bitą śmietanę lub białka jajek. Jeśli wybieramy białka jajek, krem będzie mniej tłusty i lżejszy, natomiast przy ubijaniu należy dodać szczyptę soli.
Przepis na tiramisu - ubite białka jajek
5. Mascarpone rozdrobnic w osobnej miseczce, najlepiej, żeby było ciepłe, zapobiegnie to robieniu się gródek.
Przepis na tiramisu - przygotowanie mascarpone
6. Dodać mascarpone do żółtek i rozmieszać widelcem.
Przepis na tiramisu - dodanie mascarpone do kremu
7. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Przepis na tiramisu - ubita piana z kremem z żółtek i mascarpone
8. Kawę należy wlać do miseczki lub głębokiego talerza.
Przepis na tiramisu - przygotowanie do zrobienia tiramisu
9. Biszkopty delikatnie zamaczać w kawie i układać w naczyniu. Należy pokryć całe dno naczynia jedną warstwą biszkoptów. Trzeba mieć duże wyczucie, biszkopty bardzo szybko chłoną kawę, nie mogą być za bardzo nasiąknięte, gdyż spowoduje to, że w naczyniu kawa spłynie na dno i zrobi się papka.
Przepis na tiramisu - biszkopty zamoczone kawą należy układać na dnie naczynia
10. Posmarować warstwą kremu.
Przepis na tiramisu - biszkopty należy przykryć kremem
11. Ułożyć koleją porcję biszkoptów nasączonych kawą.
Przepis na tiramisu - górną warstwę biszkotów należy przykryć kremem
12. Górę przykryć kremem.
Przepis na tiramisu - prawie gotowe
13. Tiramisu posypać gorzkim kakao.
Przepis na tiramisu - świeżo przygotowane tiramisu
14. Tak przygotowane tiramiusu należy koniecznie włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Smacznego!
psotucha