ROLADA MALINOWA
BISZKOPTOWA
50 g Kasia
6 jajek
3/4 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem malinowy:
1 szklanka śmietanki 30%
pół szklanki cukru pudru
400 g malin
3 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić?
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasia. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut)
Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na posypany cukrem pudrem blat stołu. Szybko zdejmij papier, przykryj ciasto lnianą ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła. Połowę malin rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką. Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem i posyp pozostałymi malinami. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 15 minut
psotucha