ROLADA MALINOWA BISZKOPTOWA.rtf

(34 KB) Pobierz

 

 

 

                          ROLADA  MALINOWA

              BISZKOPTOWA

 

 

 

 

 

  

 

 

    50 g Kasia

    6 jajek

    3/4 szklanki mąki

    pół szklanki cukru

    1 płaska łeczka proszku do pieczenia

    krem malinowy:

    1 szklanka śmietanki 30%

    pół szklanki cukru pudru

    400 g malin

    3 łeczki żelatyny

 

 

 

 

Jak zrobić?

 

Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyż dodaj mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną   Kasia. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłoną papierem do pieczenia i rozprowadźwnomiernie ł. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut)

Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na posypany cukrem pudrem blat stołu. Szybko zdejmij papier, przykryj ciasto lnianą ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła. Połowę malin rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką. Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem i posyp pozostałymi malinami. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stęża. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

 

Temperatura piekarnika : 180oC

 

Czas pieczenia: 15 minut

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin