PIECZEŃ Z MORELAMI.doc

(24 KB) Pobierz

PIECZEŃ Z MORELAMI
 

1,5 kg młodej wołowiny lub cielęciny,

sól, pieprz,

2 łyżki oleju,

20 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),

10 dag moreli suszonych.


Na sos: 30 dag moreli konserwowych, 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki wody.


Umyte i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Wstawić do lodówki. W mięsie wzdłuż środka zrobić otwór i włożyć do niego suszone morele. Cienkim nożem nakłuć mięso w kilku miejscach i włożyć w otwory fasolkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 90 min. podlewając mięso wytwarzającym się sosem. Na sos morelowy zmiksować owoce, połączyć z sosem wytworzonym podczas pieczenia, dodać mąkę zmieszaną z małą ilością wody, zagotować przyprawić do smaku. Na półmisek wylać sos, ułożyć na nim mięso, część pokroić w plastry. Resztę fasolki ugotować, związać w pęczki i ułożyć wokół pieczeni. Podawać z ryżem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin