Sok z winogron może powodować niedobory żelaza Sok z czerwonych winogron, znany ze swojego dobrego wpływu na serce, może też wywoływać niedobory żelaza w organizmie - donoszą badacze z USA na łamach pisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry".Naukowcy z amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa oraz z Cornell University pod kierunkiem dr Raymonda P. Glahna w badaniach na hodowlach ludzkich komórek z jelita zaobserwowali, że sok z czerwonych winogron może hamować procesy wyłapywania przez komórki jonów żelaza. W konsekwencji może to doprowadzić do rozwoju anemii. Badacze analizowali wpływ różnego rodzaju soków - z czerwonych i białych winogron, ze śliwek, gruszek, jabłek, soku pomarańczowego oraz grejpfrutowego - na procesy absorpcji jonów żelaza przez komórki w jelitach człowieka. W tym celu stworzyli laboratoryjny model imitujący warunki panujące w jelicie - hodowane w laboratorium nabłonkowe komórki jelitowe były przemywane enzymami trawiennymi o odpowiedniej kwasowości. Okazało się, że sok z czerwonych winogron, znany z korzystnego wpływu na układ krążenia, zredukował ilości pochłanianego żelaza o 67 proc. Na drugim miejscu wśród najsilniej hamujących absorpcję żelaza soków uplasował się sok ze śliwek - zmniejszał ja o 31 proc. Soki o jasnym zabarwieniu miały natomiast odwrotny wpływ, gdyż nasilały procesy absorpcji jonów żelaza. Najbardziej sprzyjał im sok z gruszek, a w dalszej kolejności sok z pomarańczy, grejpfruta i białych winogron. Jak podkreślają autorzy, ich wyniki wymagają jeszcze potwierdzenia w badaniach klinicznych na pacjentach, ale na podstawie dotychczasowych rezultatów można wnioskować, że w nadmiarze sok z czerwonych winogron może mieć udział w rozwoju anemii związanej z niedoborami żelaza w organizmie. U niektórych dorosłych osób cierpiących na schorzenia związane z gromadzeniem nadmiaru żelaza, zmniejszenie jego absporpcji w jelitach może być bardzo korzystne. Z kolei poważne niedobory żelaza zajmują wśród schorzeń związanych z niedoborem składników pokarmowych pierwsze miejsce na świecie. Skutkiem jest rozwój anemii, która objawia się ciągłym zmęczeniem, spadkiem wydajności w pracy i w szkole oraz spadkiem odporności organizmu. Jest ona szczególnie groźna u małych dzieci, u których może doprowadzić do zaburzeń rozwoju umysłowego, fizycznego i zaburzeń zachowania. Badacze nie doradzają jednak wyeliminowania z dziecięcej diety soku z czerwonych winogron, zachęcają jedynie do zmniejszenia jego dawek na korzyść soku z białych winogron. "Nie chcemy odradzać picia czerwonego soku winogronowego. Chcemy jedynie podkreślić, że jego nadmiar może mieć też ujemne skutki dla zdrowia" - komentuje Glahn.
wonsak