KULKI BAJADERKOWE Z RUMEM.doc

(365 KB) Pobierz
KULKI BAJADERKOWE Z RUMEM

KULKI BAJADERKOWE Z RUMEM

Składniki:

·         ok. 500g czerstwego, suchego ciasta (najlepiej  biszkoptowego) 

·          ok. 250 g dżemu wiśniowego z cząstkami owoców (najlepiej własnej produkcji)

·         ok. 30g masła

·         100 -  200 ml  rumu 

·         2 - 4 łyżki kakao 

 

dodatkowo:

·         wiórki białej czekolady

·         posypka czekoladowa 

 

Wykonanie:

Biszkopt kruszymy na miał, dajemy kakao, dżem, alkohol, roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszamy łyżką. Gdyby było za suche dodajemy dżem ewentualnie alkohol. A gdyby było za rzadkie dodajemy trochę ciasta. 

Formujemy  kulki wielkości orzecha włoskiego (można leciutko zwilżyć w zimnej wodzie dłonie, wówczas łatwiej się formują). Obtaczamy wiórkami czekolady bądź posypką czekoladową. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu lub wówczas kiedy mamy na nie ochotę. Przechowujemy w lodówce w plastikowym, szczelnie zamkniętym pudełku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin