Pierś indyka z pieczarkami
Składniki:
60 dag piersi indyka (bardzo płaski kawałek)
łyżka oliwy
30 dag pieczarek
ząbek czosnku
płaska łyżeczka mąki
2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
3 łyżki śmietany 12-proc.
3 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
sól, cukier
przyprawa do drobiu
Mięso indyka umyj, osusz, posól i dobrze natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami, a także lekko oprósz mąką.
Na patelni teflonowej rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż szybko mięso ze wszystkich stron. Przełóż je do naczynia ze szczelną pokrywką i podlej 2 szklankami wrzącego bulionu. Mięso duś pod przykryciem do miękkości (mniej więcej 45 minut), co pewien czas przewracaj. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki. Miękkie już mięso wyjmij z sosu i pokrój w plastry.
Sos połącz ze śmietaną zmieszaną z jogurtem, dopraw do smaku, włóż pokrojone mięso i podgrzej. Podawaj z makaronem, ryżem lub ziemniakami i surówką warzywną.
mi-jen66