plan_posilkow3.pdf

(3641 KB) Pobierz
PLAN POSIŁKÓW
Tygodniowy plan posiłków
od Poniedziałku 19 kwietnia do Niedzieli 25 kwietnia
Poniedziałek , 19 kwietnia 2010 r.
Kaloryczność: 1440 kcal, Białko: 70,08 g, Tłuszcz: 40,61 g, Cholesterol: 112,73 mg,
Węglowodany: 200,54 g, Sód: 1 897,06 mg, Błonnik: 39,90 g
Śniadanie:
Kanapka z szynką z indyka i z kalafiorem 395 g ,Herbata bez
cukru 1 szkl. (225 ml),Kiwi 150 g (1½ średniego)
400 kcal
Kanapka z szynką z indyka i z kalafiorem
Składniki:
Szynka z indyka 20 g (3 plasterki) , Margaryna
"Rama" 15 g (3 płaskie łyżeczki) , Kalafior 300 g ,
Chleb Graham 60 g (1½ kromki)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Kromkę chleba posmarować margaryną.
Obłożyć szynką.
2. Kalafiora umyć. Ugotować w wodzie lub na
parze. Po ugotowaniu podzielić na różyczki.
Można nim obłożyć kanapkę lub zjeść jako
dodatek.
Drugie śniadanie:
Napój z soku pomidorowego, selera i kefiru 280 g ,Winogrona
100 g
180 kcal
Napój z soku pomidorowego, selera i kefiru
Składniki:
Kefir 2% tłuszczu 200 g (1 małe opakowanie) , Sok
pomidorowy 50 g (4 płaskie łyżki) , Seler
korzeniowy 30 g
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Seler opłukać, obrać, umyć. Zetrzeć na
grubych oczkach tarki jarzynowej. Wlać
szklankę wody do rondelka. Dodać starty seler.
Zagotować. Następnie wystudzić.
2. Połączyć z sokiem pomidorowym i kefirem.
3. Całość dokładnie wymieszać.
Album:
Symetria 2005-10. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 1
1057653236.037.png
 
1057653236.038.png 1057653236.039.png 1057653236.001.png
PLAN POSIŁKÓW
Obiad:
Polędwica wołowa pieczona 115 g ,Surówka: jabłko, por 390 g,
Sok grejpfrutowy 335 g (1½ szkl.)
460 kcal
Polędwica wołowa pieczona
Składniki:
Wołowina. polędwica 105 g , Oliwa z oliwek 7 g (1½
łyżeczki) , Pietruszka. liście 4 g (2¼ łyżeczki)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (¾ szczypty)
Krok po kroku:
1. Wołowinę umyć w zimnej wodzie, podzielić na
części, delikatnie rozbić, posypać solą, polać
olejem i wstawić do lodówki na około pół
godziny.
2. Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie i drobno
posiekać.
3. Mięso ułożyć na blasze, posypać zieleniną i
zapiekać w temperaturze około 220 stopni do
momentu, kiedy po naduszeniu polędwicy
będzie wyciekał już tylko przejrzysty sok.
4. Od czasu do czasu polewać mięso kilkoma
łyżkami wody, aby się zbytnio nie
przyrumieniło.
Album:
Surówka: jabłko, por
Składniki:
Jabłko 225 g (1½ średniego) , Por 165 g (1½
średniego)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Jabłko umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce
jarzynowej.
2. Por umyć. Drobniutko pokroić.
3. Składniki wymieszać.
Symetria 2005-10. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 2
1057653236.002.png 1057653236.003.png 1057653236.004.png 1057653236.005.png 1057653236.006.png
PLAN POSIŁKÓW
Album:
Przekąska:
Kefirowe orzeźwienie 325 g
140 kcal
Kefirowe orzeźwienie
Składniki:
Koper ogrodowy 2 g (1 łyżeczka) , Ogórek 50 g (1
mały) , Jabłko 75 g (½ średniego) , Kefir 2%
tłuszczu 200 g (1 małe opakowanie)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Kefir ubić trzepakiem lub mikserem.
2. Jabłko i ogórka umyć, a następnie obrać i
pokroić w drobną kostkę.
3. Składniki wymieszać. Całość posypać
koperkiem.
Album:
Kolacja:
Sałatka ze szparagów z grejpfrutem 0,7 kg ,Herbata bez cukru 1
szkl. (225 ml)
245 kcal
Sałatka ze szparagów z grejpfrutem
Składniki:
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 g (6 łyżeczek) ,
Grejpfrut 350 g (1 średnia szt.) , Szparagi
konserwowe 120 g , Papryka czerwona konserwowa
200 g (1 średnia sztuka)
Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony
Krok po kroku:
1. Schłodzony jogurt połączyć z pieprzem.
2. Grejpfruta umyć, usunąć skórkę i podzielić na
kawałki. Oddzielić też błony, miąższ pokroić i w
miarę możliwości powyciągać pestki. Sok, który
wyciekł podczas krojenia zebrać do naczynia.
3. Szparagi i paprykę pokroić na kawałki.
4. Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i
Symetria 2005-10. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 3
1057653236.007.png 1057653236.008.png 1057653236.009.png 1057653236.010.png 1057653236.011.png 1057653236.012.png 1057653236.013.png 1057653236.014.png 1057653236.015.png
 
PLAN POSIŁKÓW
schłodzić.
Album:
Wtorek , 20 kwietnia 2010 r.
Kaloryczność: 1370 kcal, Białko: 58,66 g, Tłuszcz: 36,40 g, Cholesterol: 146,36 mg,
Węglowodany: 208,02 g, Sód: 1 200,14 mg, Błonnik: 23,47 g
Śniadanie:
Kanapka z ogórkiem 70 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml),
Grejpfrut 350 g (1 średnia szt.),Jogurt naturalny 2% tłuszczu 200 g
375 kcal
Kanapka z ogórkiem
Składniki:
JANA - Masło stołowe śmietankowe 5 g (1 płaska
łyżeczka) , Ogórek 25 g (½ małego) , Chleb Graham
40 g (1 kromka)
Przyprawy:
Zioła prowansalskie
Krok po kroku:
1. Posmarować pieczywo masłem.
2. Ogórka umyć, pokroić i położyć na kanapkę.
3. Gotową kanapkę posypać ziołami.
Album:
Drugie śniadanie:
Kanapka z dodatkiem warzyw 120 g ,Herbata bez cukru 1 szkl.
(225 ml),Kefir 2% tłuszczu 225 g (1 szkl.)
200 kcal
Kanapka z dodatkiem warzyw
Składniki:
Ogórek 50 g (1 mały) , Chleb chrupki 20 g (2
kromki) , Koper ogrodowy 2 g (1 łyżeczka) ,
Pomidor 50 g (1 mały)
Przyprawy:
Krok po kroku:
Symetria 2005-10. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 4
1057653236.016.png 1057653236.017.png 1057653236.018.png 1057653236.019.png 1057653236.020.png 1057653236.021.png 1057653236.022.png 1057653236.023.png 1057653236.024.png 1057653236.025.png 1057653236.026.png 1057653236.027.png 1057653236.028.png
 
PLAN POSIŁKÓW
1. Warzywa pokroić, wymieszać. Pieczywo obłożyć
warzywami, posypać posiekanym koperkiem.
Album:
Obiad:
Surówka z marchwi i selera 100 g ,Zupa z soczewicy 0,6 kg,Sok z
czarnej porzeczki 220 g (1 szkl.)
425 kcal
Surówka z marchwi i selera
Składniki:
Seler korzeniowy 35 g (½ plastra) , Marchew 50 g
(1 mała) , Cytryna 7 g (½ plasterka) , Olej
słonecznikowy 5 g (1 łyżeczka) , Cukier 3 g (niecała
łyżeczka) , Pietruszka. liście 1 g (niecała łyżeczka)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (½ szczypty)
Krok po kroku:
1. Warzywa umyć i zetrzeć na tarce.
2. Dodać olej, przyprawić do smaku sokiem z
cytryny, cukrem i solą.
3. Wymieszać i posypać pokrojoną drobno zieloną
pietruszką.
Album:
Zupa z soczewicy
Składniki:
KNORR - Rosół kostka 4 g (½ kostki) , VALFRUTTA -
Pomidory bez skóry puszka 195 g (½ 1 puszka) ,
Czosnek 3 g (½ ząbka) , Soczewica czerwona
nasiona suche 25 g , Marchew 20 g (½ małej) ,
Pietruszka. korzeń 9 g , Szynka wieprzowa
gotowana 30 g (½ dużego plastra) , Woda
niegazowana 245 g (1 szkl.)
Przyprawy:
Oregano , Majeranek , Sól biała 1 g (1 szczypta) ,
Pieprz czarny, zmielony
Krok po kroku:
1. Soczewicę przepłukać. Wrzucić do rondla i
zalać wodą.
Symetria 2005-10. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 5
1057653236.029.png 1057653236.030.png 1057653236.031.png 1057653236.032.png 1057653236.033.png 1057653236.034.png 1057653236.035.png 1057653236.036.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin