PRZEPISY DO DUŻEJ MISKI DO CIASTA lub MAKSYMILIANA
Te wypróbowane miski służą do przygotowania, przechowywania w świeżości i podawania na stół. Są one niezbędna w każdym gospodarstwie domowym.
Miska jest szczególnie polecana do przyrządzania ciasta drożdżowego kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych. Ciasto mieszamy w misce łyżką i pozostawiamy, aby rosło.
· nadaje się również wspaniale do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych lub do przygotowania,
· utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków czy deserów.
· oprócz tego miska ma odpowiednią wielkość, aby marynować w niej mięso, ryby
· i drób.
· doskonała do przechowywania bigosu, gołąbków, pierogów itp.
· szczególnie podczas pikniku nasza miska potwierdza swoje zalety.
· w czasie transportu produkty nie ulegają zniszczeniu, zachowują swoją świeżość
· i wyglądają bardzo apetycznie.
· można umieścić 3 dni wcześniej sałatkę na imieninowe przyjęcie i przechować ją w zamkniętej misce w lodówce, a po 3 dniach nadal będzie świeża i zdrowa.
· świetna do panierowania np. skrzydełek, kotlecików (wsypać panierkę, wrzucić produkty umaczane w jajku, zamknąć i odpowietrzyć miskę, zakręcić nią kilka razy i gotowe, bez brudzenia rąk).
· można w niej przyprawić mięso na grilla, ponieważ bardzo szybko przechodzi przyprawami.
· utrzymuje temperaturę posiłku przez około 1 godzinę, więc można zostawić w niej obiad dla domowników, którzy przychodzą później.
· tworzywo długo utrzymuje temperaturę, więc można miskę ogrzać gorącą wodą (do 90 stopni), wytrzeć do sucha i przekładać w nią np. smażone kotlety (gdy usmażymy ostatniego pierwszy nadal będzie gorący).
· przedłuża 3-krotnie świeżość przechowywanej żywności, więc gdy zostanie ci np. zupa z obiadu, możesz przelać ją do miski, zamknąć, odpowietrzyć, a za 2-3 dni zupa będzie nadal dobra, nawet lepsza.
Odpowietrzanie miski:
· Gdy zarobimy łyżką ciasto delikatnie posypujemy mąką,
· następnie zamykamy szczelnie pokrywkę, kciukiem jednej ręki naciskamy ją na środku i jednocześnie drugą ręką uchylamy pokrywkę pociągając za uszko (słychać syknięcie wydostającego się powietrza),
· następnie przyciskając środek pokrywki ponownie ją zamykamy
· Gdy pokrywka ze słyszalnym „Ping" wybrzuszy się (3 razy), wtedy ciasto gotowe jest do dalszej odróbki.
CIASTO DROŻDŻOWE (rogaliki)
Składniki:
· Drożdże - 5dkg
· Mleko - l szklanka
· Masło - 2 łyżeczki masła lub 2 łyżki oleju
· Cukier zwykły - 4 łyżki
· Cukier waniliowy - l szt.
· Żółtka - 2 szt.
· Jajko całe - l szt.
· Mąka pszenna - 3,5 szklanki
· Szczypta soli
W misce TUPPERWARE zasypać cukrem drożdże, pozostawić do rozpuszczenia. Wbić żółtka, cukier waniliowy, sól i lekko rozbić łopatką. Wlać letnie mleko z rozpuszczonym w nim masłem (olejem) wymieszać, wsypać mąkę (wszystkie w/w produkty możemy świetnie rozbić w Dl l MIX-MAXIE i dodać do mąki w misce). Wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto posypać mąką po wierzchu. Zamknąć szczelnie miskę i kilkoma okrężnymi ruchami miską wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej (nie gorącej ) wody. Czekać, aż pokrywa otworzy się 3 razy.
· 3 szklanki mąki
· l szkl. cukru kryształu
· l cukier waniliowy
· l margaryna
· 10 dkg kokosu (wiórek kokosowych)
· 440 g ananasa w puszce wraz z sokiem
· 2 banany
· 3 jajka
· 100 ml oleju roślinnego
· l filiżanka cukru
· 1/3 filiżanki wiórków kokosowych
· l 1/3 filiżanki mąki
· l łyżeczka cynamonu
Ananasy odsączamy, pozostawiając 100 ml soku. Banany zgniatamy w Misce do ciasta B 1l przy pomocy tłuczka do ziemniaków D 13. Do masy wsypujemy poszatkowane kawałki ananasa, sok z ananasa, jajka i olej. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką do ciasta.
Gotową masę umieszczamy w Silikonowym Królu D 39 i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160-190 C. Pieczemy około 60 min. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min. 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy.
BABKA MAJONEZOWA
· słoik majonezu (300 ml)
· 6 jaj
· 400 g cukru pudru
· 200 g mąki
· 200 g kartoflanki
· 1 olejek śmietankowy
· 3 łyżeczki proszku
Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny.
KRUSZONKA
· 3 łyżki stołowe cukru
· 4 łyżki stołowe mąki
· 1/4 kostki margaryny
Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać
ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki.
· 1 szklanka cukru
· 1 majonez (300 ml)
· 0,5 szklanki kartoflanki
· 0,5 szklanki mąki pszennej
· 4 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 6 łyżek kakao
· cukier waniliowy lub inny aromat
Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno
pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król
i piec ok. 30-40 min./1800C.
· 2 dkg drożdży
· 1 łyżeczka cukru
· 3 żółtka
· 5 dkg miękkiej margaryny
· 50 dkg mąki
· ok. 500 ml mleka
· 15 dkg grubo mielonych orzechów
· 15 dkg cukru pudru
· 15 dkg roztopionej margaryny
Do 100 ml letniego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Przesianą mąkę wsypujemy do miski do ciasta. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, 300 ml letniego mleka, 5 dkg miekkiej margaryny i żółtka. Masę mieszamy z taką ilością letniego mleka, aby uzyskać ciasto drożdżowe średniej miękkości. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7 minut.
Następnie formujemy małe kuleczki - ciasteczka, które układamy ciasno, warstwami w formie. Wierzch każdej warstwy smarujemy masłem i posypujemy orzechami z cukrem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta.
l kg mąki, 5 dkg drożdży, 2 łyżeczki miodu prawdziwego, 700 ml wody letniej. Drożdże rozpuścić (w 100 ml wody) i dodać do wody, dać miód, trochę kminku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki utartego sera białego (tłustego) l ,5 łyżeczki soli.
Piec pół godziny w temp. 200 C. (jeżeli chcemy piec w blaszce takiej jak placek, to musimy robić ciasto z półtorej porcji).
CHLEB (graham)
Produkty: 2 szklanki maki tortowej, 1 szkl. otręb pszennych (otręby nie z młyna, tylko lekkie, kupione w sklepie ZDROWA ŻYWNOŚĆ ). 2,5 dkg drożdży, łyżeczka soli, l szkl. mleka lub wody (wyrabiamy tak, jak ciasto na rogale).
W misce B 11 dokładnie wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pozostawić do wyrośnięcia dwa razy. Przełożyć na formę i pozostawić na 15 minut. Następnie piec w temp. 200 C - 45 minut.
Można dodać: Czarnuszkę, kminek, słonecznik, rodzynki według swego upodobania.
CHLEB (dawny sposób naszej babci - bez jaj i tłuszczu)
Produkty: 3 szkl mąki (2 białe, l żytnia), 2 średnie ugotowane zmielone ziemniaki, 1/2 kostki drożdży rozgnieść, l łyżeczka soli, 1/4 kiszonego żurku (wraz z otrębami).Wymieszać dobrze (miską) i dać do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać czarnuszkę lub kminek. Okrągły chleb pędzlować wodą następnie kładziemy go na trzech liściach kapusty (nie koniecznie na liściach kapusty).
Piec w 200 C — 45 minut. Po upieczeniu chleb —spód ma pukać.
3 dkg drożdży, 1 płaska łyżeczka soli. l łyżka oleju, l jajko 3 szklanki mąki 1 szkl. Mleka (ciepłego), l łyżeczka cukru.
W misce TUPPERWARE rozpuścić sól, cukier, drożdże -wymieszać, dodać jajko, mleko, olej i mąkę. Wymieszać kilkoma okrężnymi ruchami i wstawić do ciepłej wody.
50 dkg mąki, 0.3 dkg. drożdży, l jajko, 1/2 szklanki oleju,1/2 łyżeczki soli. Wody ile zabierze ciasto.
SOS DO PIZZY
Puszka konserwową pomidorów, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, łyżeczka soli czosnkowej, łyżka oleju. Składniki umieścić razem w D 11 MIX-MAX i zmiksować. Smarować surowe ciasto, nakładać plastry szynki, sera żółtego lub inne składniki.
Składniki: 2 żółtka 1/2 litra mleka, l płaska łyżka soli 5 szklanek mąki.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki zamieszać w MIX-MAXIE. Wlać do dużej miski do ciasta, wsypać 5 szklanki mąki i wyrabiać ciasto (zawsze na 100 ml mleka l szklanka mąki)
PĄCZKI
50 dkg mąki + l szkl, 10 dkg cukru, 350 ml mleka, 3 żółtka, 5 dkg drożdży, 2 łyżki roztopionego tłuszczu.
Wyrobić ciasto w misce do ciasta tak jak drożdżowe. Wałkować na stolnicy na prostokąt, jedną połowę ciasta zaznaczyć lekko szklanką kółka i do środka dać marmoladę, następnie drugą połowę nałożyć na pierwszą i na wysepkach z marmolady wykrawać szklanką kółka i lepić. Smażyć na smalcu.
30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 7,5 dkg orzechów mielonych, 7,5 dkg cukru pudru, l cukier waniliowy.
Połączyć i zagnieść ciasto. Formować małe rogaliki lub z rozwałkowanego ciasta wykrawać różne małe ciasteczka. Piec około 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka najpiękniej wyglądają wykonane foremkami TUPPERWARE w kształcie małych i dużych serduszek.
Ciasto wyrabiamy takie jak na pizze, parówki długie kroimy na połówki. Ciasto wałkujemy na okrąg i dzielimy na 8 ćwiartek. Parówki nakładamy na ćwiartkę i zwijamy jak rogale. Pędzlujemy białkiem i pieczemy 20-30 min. Podajemy z ketchupem.
Ciasto jak wyżej. Przygotowujemy farsz na ruskie pierogi. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zwijamy kulki. Pędzlujemy białkiem i pieczemy 30 min.
BABKA PIASKOWA 1
Składniki:20 dkg mąki, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 20 dkg cukru, 12 dkg masła, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 0,5 paczki proszku do pieczenia, skórka otarta z pomarańczy, cukier waniliowy, cukier puder.
Masło utrzeć na puch, przełożyć do miski. Dodać jajka, cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, mleko skórkę z pomarańczy. Miskę zamknąć i ruchami kolistymi wymieszać ciasto. Ciasto włożyć do formy. Piec ok. 30-40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
BABKA PIASKOWA 2
Składniki:5 jajek, kostka margaryny, l szkl. cukru, 1szkl. mąki pszennej, l szkl. mąki ziemniaczanej, olejek cytrynowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
W MIX-MAXIE obić jajka z cukrem, wlać do miski, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę, i olejek. Miskę zamknąć i ruchami kolistymi wymieszać ciasto. Przełożyć do formy i piec ok. 30-40 min.
PATRIA