ęłęó
Kotlety z ryżu i tofu
1 szklanka suchego brązowego ryżu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 duże cebule 1 szklanka miękkiego tofu 3 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziołowy bułka tarta razowa olej Ryż zalać 3 szklankami wrzącej wody, dodać przecier, pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju cebule, posolić i gotować do miękkości. Do wystudzonego ryżu dodać rozdrobnione tofu (jeśli ma grudki, to zmiksować), wyciśnięty czosnek i dobrze doprawić majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Formować kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotlety z kaszy gryczanej i tofu 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 20 dag tofu 1 średni por 3 łyżki kapusty kiszonej 3 duże ząbki czosnku 1 średni pęczek natki sól majeranek pieprz ziołowy olej 2 łyżki sezamu 4 łyżki mąki pszennej razowej Pora pokroić, zeszklić na oleju, dodać wyciśnięty czosnek i kapustę, dusić jeszcze przez chwilę. Przekręcić przez maszynkę kaszę, tofu, uduszony por z kapustą i czosnkiem, natkę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Obtaczać kotlety w mące wymieszanej z sezamem, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Zapiekanka nieco szokująca składem:
- gotujemy ryż (ja biorę 3 woreczki białego mieszanego z dzikim), - na patelni podsmażamy drobno posiekaną 1 cebulę, i dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki (ok.40 dkg) - kroimy w kostkę 6-8 sztuk ogórków kiszonych. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż, pieczarki z sosem, który powstał, i ogórki, niezbyt osączone. Kto używa żółty ser, niechże doda, pokrojony w kostki. Dodajemy pieprzu sporo (hmmm, ja do wszystkiego daję pieprzu sporo ), bazylii, i czego tam jeszcze. i do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Marchewka z pestkami dyni i porem
3 marchewki 2 pory 1/2 szklanki pestek z dyni sos sojowy olej Pestki dyni zalać woda i odstawić do na min. kilka godzin (można do następnego dnia) Marchew zetrzeć na tarce, pora pokroić na paski. Wrzucić warzywa na niewielką ilość rozgrzanego oleju, mieszać, po ok. 2-3 minutach dodać pestki z dyni, sos sojowy i nieco wody. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Wegaska pizza z kapustą:
Ciasto: 2 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do piczenia ok 5 lyzek oleju ok pol szklanki wody Nasmarowac olejem blache do pieczenia ciasta. Ciasto dobrze ugniesc i cienka warstwa rosprowacic na blasze tak aby mialo brzegi o wyskokosci ok 1,5cm. Farsz: 1 glowka kapusty 1 puszka groszku zielonego 1/2 puszki slodkiej kukurydzy przecier pomidorowy kminek kurkuma papryka ostra sol olej Do duzego garnka wlac olej tak aby paromilimetrowa warstwa przykrywal dno. Uprazyc na nim przyprawy- uwaznie aby ich nie przypalic. Wczesniej poszatkowana kapuste wrzucic na taka masale i poddusic przez chwile az zmieknie. Dodac groszek, kukurydze i przecier pomidorowy(tak aby uzsykac ladny pomaranczowy kolor i odpowiedni dla nas smak). W trakcie przyrzadzani trzeba czasem podlac wszystko woda- ale bez przesady zeby nie bylo za mokre... Rownomiernie rozlozyc kapustke na ciescie i do piekarnika na 35- 40min. Temperatura 180'C.Sos czerwcowy:
1 por, pokroić 1 marchew (lub 2 mniejsze) zetrzeć na grubej tarce Na patelnię na rozgrzaną oliwę wrzucić kilka ziaren kolendry (na oko, może było tego 1/4 łyżeczki od herbaty), trochę lubczyku, zamieszać i zaraz Wrzucić pora i marchewkę, krótko obsmażyć, tak by pokryły się oliwą, po czym Wlać opakowanie przecieru (nie koncentratu) pomidorowego (oczywiście mogą też być świeże pomidory) i Wsypać soczewicę czerwoną (ok. pół szklanki), dolać trochę wody w miarę potrzeby, tak by sos się nie przypalał. Dusić na małym ogniu przez 25 minut. Pod koniec dodać paprykę czerwoną, pieprz ziołowy, sól. Zmiksować.
Pasztet z soczewicy, czerwonej kapusty i brokuła
2 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 szklanka brokułów 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 2 duże cebule 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej sól, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny olej
Brokuły i kapustę udusić na parze, kapustę doprawić sokiem z cytryny. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę soczewicę, brokuły, kapustę, cebulę, kaszę. Doprawić do smaku, dodać 2 łyżki oleju. Jeśli masa jest bardzo zwarta, dodać wywar z zupy lub trochę wody. Formę wysmarować olejem, przełożyć masę, zapiec krótko w piecyku.
Pasztet z selera
1 większy seler 3/4 szklanki pestek z dyni 2 większe cebule olej sól
Selera ugotować w całości, wystudzić. Dynię zalać gorącą wodę na kilka godzin (można zostawić do następnego dnia). Cebulę zeszklić, dodać odsączoną dynię i razem z selerem przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Doprawić solą. Zapiekać w piecyku przez 20 min. Pasztet z cukinii
Na wąską formę. Na dużą podwoić składniki. 3 szklanki cukini - zetrzeć cukinie na tarce o grubych oczkach; 30 dkg sera żółtego - zetrzeć na tarce o grubych oczkach; 1/2 szklanki oleju; 1 1/2 szklanki bułki tartej; 3 żółtka; 3 białka - ubić na sztywno; Sól, pieprz; Vegetę, magi lub sos sojowy. Wyrobić; ułożyć w formie i piec w piekarniku do uzyskania złocistego koloru
Pasztet z czerwonej soczewicy
3/2 szkl. zmielonej, suchej soczewicy 2 cebule Cebule podusić na oleju z wodą, następnie wlać więcej jak 3 szkl. wody, dodać przyprawy, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz. Wszystko zagotować i wsypywać powoli, dokładnie mieszając soczewicę, chwilę pogotować. Zestawić z ognia i wlać do foremni, dobrze wystudzić. Pasztet można kroić w plastry.
Pasztet z kapusty włoskiej
Główka kapusty włoskiej (około 1 kg), 3 cebule, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 szklanka płatków owsianych, pół szklanki oliwy, sól, sos sojowy, majeranek, ostra papryka, bazylia
Warzywa oczyścić, umyć. Kapustę, marchewkę i pietruszkę grubo pokroić i ugotować razem ze szczyptą soli. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Cebulę bardzo drobno pokroić i udusić na oliwie. Połączyć masę z warzyw z cebulką i płatkami. Wlać tyle wywaru z warzyw, aby osiągnąć konsystencję pasty. Przyprawić ziołami i solą. Włożyć do formy posmarowanej oliwą i wysypanej tartą bułką i zapiec w piekarniku przez około 20 minut.
Pasztet z fasoli z orzechami
2szkl. fasoli pół szkl. orzechów włoskich 3 cebule 2 marchewki pietruszka pół selera 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki łyżka majeranku czerstwa kajzerka - ja daje ugtowany ryż ok. szkl. sól, mielony pieprz
Fasolę (i ryż) ugotować i zmielić w maszynce. marchew, pietruszkę i selera ugotować (ja na bulionie pozostałym po warzywach robię zupe) cebulę posiekać, zeszklić - wszystkie warzywa + czosnek + orzechy (wcześniej namoczone) zmielić. wszystko połączyć dodać posiekaną natkę, majeranek, pieprz i sól. piec ok. 60min. w 180st.
Pasztet z kaszy i fasoli
100dag kaszy gryczanej 2szkl. fasoli drobnej 100g pęczaku 100g płatków owsianych 4 cebule 2 marchwie pietruszka średni seler 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 1szkl. oleju 5 dag drożdży majeranek, pęczek natki pietruszki (gdy jest jej wiecej jest jeszcze lepszy), sól, pieprz Kaszę, pęczak i fasolę ugotować, cebulę i czosnek posiekać, reszte warzyw zetrzeći udusić na oleju,pod koniec duszenia dodać rozkruszone drożdże i podgrzeć aż się rozpusczą - przestudzić fasolę i kaszę zemleć dodać płatki, jajka, natkę i przyprawy. piec ok. godz. w 180st. Pasztet z soczewicy
1,5 szkl. soczewicy 3,5 szkl. wody 1 szkl. pokrojonej cebuli 2 łyż.ki oleju 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku
Udusić cebulę na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Soczewicę zmiksować w blenderze lub w młynku do kawy. Włożyć cebulę, soczewicę oraz pozostałe składniki do garnka. Garnek ten włożyć do większego garnka z wodą. Poziom wody ma być równy poziomowi składników mniejszego garnka. Gotować całość przez 1 godzinę często mieszać. Utrzymywać temp. wody w stanie łagodnego wrzenia. Masę przełożyć do formy, odstawić do zimnego pomieszczenia na kilka godzin, aż stężeje.
Warzywny tort naleśnikowy
Informacje ogólne: Czas przygotowania: 1,5 godz.Proporcje podane dla 5 osób.
Składniki:
Naleśniki: 3 szkl mąki razowej pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej nieco kurkumy sól majeranek bazylia woda 3 łyżki oliwy Farsz:brokuł (3-4 większe różyczki)liście kapustysoczewicacebula (4-5 większych sztuk)słonecznik 6 łyżekczosnek 3-4 ząbki oliwaprzecier pomidorowy ze słoiczkamajeranekbazyliasólSos: przecier pomidorowy ze słoiczka 2-3 ząbki czosnku majeranek oregano bazylia sól pieprz ziołowy
Przepis:
Naleśniki:Składniki miksujemy, odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Smażymy jak największe, średniej grubości naleśniki na rozgrzanej patelni, nie ma potrzeby podlewania oliwy na patelnię. Farsz:1. Brokuł Kroimy go na płaskie różyczki, obgotowujemy w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się) 2. Kapusta Całe liście kapusty (wycinamy grube części) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z pomidorami. 3. Soczewica (można ją zrobić dzień wcześniej) Gotujemy soczewicę. Podsmażamy cebulkę na patelni, dodajemy ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, nieco olliwki i miksujemy (najlepsza jest końcówka miksera, która służy do przecierania, najlepiej rozdrabnia). 4. Cebulka (lepszy będzie por, ale na razie go nie ma) Kroimy na plastry, smażymy delikatnie na patelni (ma być mocno zeszklona, nie zrumieniona). Dodajemy do niej dużą ilość przecieru pomidorowego. 5. Słonecznik Słonecznik rumienimy lekko na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, przez moment trzymamy na ogniu.
Sos:Przecier gotujemy z małą ilością wody, dodajemy czosnek i przyprawy. Na okrągłą, wysmarowaną oliwą blaszkę układamy: naleśnik warstwę soczewicy naleśnik kapustę, na nią sporo sosu naleśnik brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem naleśnik cebulę z pomidorami naleśnik warstwę soczewicy naleśnik kapustę z sosem naleśnik Wierzch polewamy sosem lub oliwą w czosnkiem (w tej drugiej wersji góra będzie nieco spieczona, ale moim znajomym właśnie ta wersja bardziej odpowiadała). Wkładamy do b. nagrzanego piekarnika na 30 min.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem. Ważne jest to, by było dużo ziół, to jest cały urok tortu.
Fasolka szparagowa w pomidorach
1 cebula 4 marchewki 0,5 kg fasolki szparagowej albo więcej 5 pomidorów 4 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy świeże zioła: natka pietruszki, majeranek, cząber sól i/lub sos sojowy chili lub inna ostra przyprawa Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki. Po chwili dorzuć fasolkę pociętą na krótsze kawałki. Regularnie podlewaj niewielką ilością wody, mieszaj i duś pod przykryciem. Gdy fasolka będzie już miękka, dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, a gdy się rozgotują - sól, chili i na samym końcu świeże zioła. Zjedz póki ciepłe na zdrowie.
Kotleciki z soczewicy
6 łyżek stołowych czerwonej soczewicy (około 12 – 15 kotlecików)
Mały ząbek czosnku, ewentualnie czosnek suszony ¼ łyżeczki (najlepiej zmielić), lub asafetyda lub cebula
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (uprażonego wcześniej na suchej patelni), może być kminek, ale całkowicie zmienia smak potrawy
Szczypta cząbru, szczypta bazylii, szczypta zmielonych liści curry (lub gotowe curry, choć to już nie to samo), można dodać trochę mielonej kozieradki , sól
Mąka razowa lub graham
Olej do smażenia
Ugotować soczewicę w niewielkiej ilości wody, gotować około 15 min do prawie całkowitego odparowania wody (po zamieszaniu, soczewica ma mieć konsystencję dość gęstej pasty). Dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek (albo zamienniki), dodać resztę przypraw. Dosypać mąkę razową niewielką ilość, wymieszać, jeśli za rzadkie dosypać jeszcze troszkę (ciasto powinno lekko kleić się do dłoni). Uformować kulki mnie wychodzi ok. 12, rozgrzać olej na patelni, przed wrzuceniem na olej kuleczki zgnieść, uformować placuszki grubości do ok. 1 cm nie grubsze (bo mogą być niedosmażone w środku).
Smażyć na średnim ogniu, na złotobrązowy kolor z obu stron, podawać prosto z patelni (wtedy najsmaczniejsze) z ziemniaczkami i surówką
PATRIA