Ala Gołabki.doc

(20 KB) Pobierz
Ala Gołabki

Ala Gołabki

 

składniki

mięso mielone 0,5 kg

kasza manna 1 szklanka

jajko 2 szt

sól

pieprz

majeranek

olej do smażenia

woda lub rosół

sos pomidorowy lub sos grzybowy

mąka 2-3 łyżek

kapusta pekińska 1 szt

 

 

Kapustę posiekać drobno i trochę posolić na chwile odstawić, mięso i kasze mannę, jajka i dobrze wyrobić doprawić przyprawami. Do tego dodać kapustę odciśniętą.

 

Wymieszać i na rozgrzanym oleju podpiekać na delikatny kolor brązowy piec w kilku turach po zakończeniu pieczenia odlać nadmiar tłuszczu i podlać woda lub rosołem około 0.50 - 0.75 ml odczekać aż się zagotuje włożyć nasze "gołąbki" i gotować przez około 15 - 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu.

 

Do sosu można dodać grzybki (suszone wcześniej zagotowane i pokrojone) lub dodajmy przecier pomidorowy to już pozostawiam do wyboru dodajemy trochę maki żeby wyszedł zagęszczony.

SMACZNEGO

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin