Crumble leśne
Składniki na 4 kokilki o średnicy wewnętrznej 8 cm
1 i ½ szklanki drobnych owoców (u mnie jeżyny, jagody, poziomki, maliny i truskawki)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (albo zwykłej pszennej)
1 łyżka miodu
Kruszonka
35 g schłodzonego masła
35 g brązowego cukru
35 g mąki
35 g zmielonych migdałów bądź orzechów
2-3 krople aromatu waniliowego albo ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki. Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z mąką kukurydzianą i miodem. Rozłożyć do 4 kokilek. Posypać kruszonką i zapiekać ok 20 minut w 200 stopniach.
Udekorować kleksem śmietany albo gałką lodów... ale i bez żadnych dodatków smakują również wspaniale :-))
Ps. Kiedyś w jednym z programów Nigelli wypatrzyłam sposób na mrożenie kruszonki i tego się trzymam. Klasyczną kruszonkę mam zamrożoną w woreczkach, co często ułatwia mi zadanie, gdy ktoś wpadnie na kawkę albo mam ochotę na ciepłe owoce z odrobiną pachnącej kruszonki.
krol68