Crumble leśne.doc

(25 KB) Pobierz
Crumble leśne

Crumble leśne

 

 

Składniki na 4 kokilki o średnicy wewnętrznej 8 cm

 

1 i ½ szklanki drobnych owoców (u mnie jeżyny, jagody, poziomki, maliny i truskawki)

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (albo zwykłej pszennej)

1 łyżka miodu

 

Kruszonka

35 g schłodzonego masła

35 g brązowego cukru

35 g mąki

35 g zmielonych migdałów bądź orzechów

2-3 krople aromatu waniliowego albo ½ łyżeczki cynamonu

 

Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki. Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z mąką kukurydzianą i miodem. Rozłożyć do 4 kokilek. Posypać kruszonką i zapiekać ok 20 minut w 200 stopniach.

Udekorować kleksem śmietany albo gałką lodów... ale i bez żadnych dodatków smakują również wspaniale :-))

 

Ps. Kiedyś w jednym z programów Nigelli wypatrzyłam sposób na mrożenie kruszonki i tego się trzymam. Klasyczną kruszonkę mam zamrożoną w woreczkach, co często ułatwia mi zadanie, gdy ktoś wpadnie na kawkę albo mam ochotę na ciepłe owoce z odrobiną pachnącej kruszonki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin