maszyna do cięcia mięsa sector matic.doc

(33 KB) Pobierz
INSTRUKCJA STANOWISKOWA NA STANOWISKU: UBOJOWIEC

INSTRUKCJA STANOWISKOWA NA STANOWISKU:

OBSŁUGA MASZYNY DO CIĘCIA MIĘSA SECTOR MATIC

 

PRACOWNICY:

Do pracy może być dopuszczona osoba, która:

-          ukończyła 18 lat,

-          posiada ważne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu oraz przeszkolenie z zakresu BHP.

 

ZAGROŻENIA WYPADKOWE PODCZAS WYKONYWANIA PRACY NA STANOWISKU:

a)      fizyczne:

-          poślizgnięcie na śliskiej posadzce,

-          potknięcie,

-          uderzenie przez poruszający się środek transportowy,

-          porażenie prądem elektrycznym,

-          obciążenia układu mięśniowo szkieletowego,

-          wymuszone tempo pracy

b)     chemiczne:

-          kontakt ze środkami chemicznymi stosowanymi do mycia i dezynfekcji urządzenia,

-          wyciek amoniaku z instalacji,

a)      biologiczne:

-          wirusy,

-          bakterie,

-          pasożyty.

 

PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PRACY:

1.      Pracownicy powinni być ubrani w odzież roboczą oraz posiadać środki ochrony indywidualnej (rękawice ochronne, obuwie gumowe, ochronniki słuchu),

2.      Wentylacja w pomieszczeniu pracy powinna być dostosowana do warunków środowiska pracy. Temperatura, wilgotność powietrza, ruch powietrza powinny spełniać normatywy higieniczno-sanitarne. Promieniowanie optyczne (oświetlenie)  zgodne z obowiązującymi normami. Stan posadzek oraz podłoże stanowisk pracy nie może stwarzać zagrożenia poślizgnięciem,

3.      Sprawdzić poprawność działania urządzenia z uwzględnieniem:

-          sprawności działania urządzeń zabezpieczających

             

BEZPIECZNE WYKONYWANIE PRACY:

1.      Wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy z uwzględnieniem:

-          znajomości instrukcji obsługi urządzenia

-          zakazu wykonywania jakichkolwiek czynności remontowych czy konserwacyjnych podczas pracy urządzenia

-          zakaz przeróbki, demontażu i wyłączanie urządzeń zabezpieczających

-          nie używania urządzenia niesprawnego

-          wykonywania czynności według kolejności zawartej w instrukcji obsługi urządzenia

2.      Dbać o należyty stan narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład na stanowisku pracy.

3.      Na bieżąco usuwać drobne ścinki mięsa.

4.      Zabrania się otwierania drzwiczek oraz zdejmowania osłon.

5.      W czasie przerw zabezpieczyć urządzenie poprzez wciśnięcie przycisku bezpieczeństwa.

 

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY:

1.      Uporządkować stanowisko pracy.

2.      Wyłączyć urządzenie i przystąpić do mycia stosując ogólnie stosowane środki myjące, w przypadku środków drażniących stosować ubranie chemoodporne, okulary lub przyłbice, rękawice. Podczas pobierania środka myjącego, zabrać tylko odpowiednią ilość substancji. Pojemnik ze środkiem transportować za pomocą odpowiedniego wózka.

3.      Odwołać się do instrukcji mycia urządzenia.

4.      Umyć i zdjąć odzież ochronną oraz stosowane ochrony osobiste.

 

POSTĘPOWANIE W SYTUACJI AWARYJNEJ:

1.      W razie wypadku przy pracy natychmiast zapewnić poszkodowanemu udzielenie pierwszej pomocy oraz zapewnić specjalistyczną pomoc lekarską.

2.      W sytuacji zagrożenia pożarowego natychmiast poinformować przełożonego, stosować ogólnie dostępne środki gaśnicze.

3.      W razie awarii wyłączyć urządzenie i zgłosić ten fakt przełożonemu.

4.      Niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, o grożącym im niebezpieczeństwie.

5.      Ewakuację pracowników z zagrożonego obszaru przeprowadzać drogami ewakuacyjnymi, za przeprowadzenie skutecznej akcji ewakuacyjnej odpowiada przełożony.

 

 

 

 

 

 

 

Sporządził                                                                                                                 Zatwierdził

Zgłoś jeśli naruszono regulamin