9_Izolacja_i_charakterystyka_tluszczowcow.pdf
(
56 KB
)
Pobierz
09
9.
IZOLACJA I CHARAKTERYSTYKA
TŁUSZCZOWCÓW
EKSTRAKCJA LIPIDÓW Z MATERIAŁU BIOLOGICZNEGO
Zasada:
Lipidy nie rozpuszczaj
ą
si
ę
w wodzie, lecz w rozpuszczalnikach organicznych,
np. benzynie, chloroformie, eterze, alkoholu, acetonie i innych, cho
ć
w ró
Ŝ
nym
stopniu, zale
Ŝ
nie od warunków. Wła
ś
ciwo
ś
ci te stanowi
ą
podstaw
ę
metod eks-
trakcji i frakcjonowania lipidów z ka
Ŝ
dego materiału biologicznego, zarówno
o strukturze komórkowej, tkankowej, jak i z macierzy pozakomórkowej, w tym
z surowicy krwi. Rozdzielanie tłuszczów prostych od tłuszczów zło
Ŝ
onych
opiera si
ę
na ich odmiennej rozpuszczalno
ś
ci w zimnym acetonie. Tłuszcze pro-
ste oraz pochodne lipidowe (estry steroli i kwasów tłuszczowych) rozpuszczaj
ą
si
ę
w zimnym acetonie, natomiast tłuszcze zło
Ŝ
one (lecytyny, kefaliny, sfingo-
mieliny i glikolipidy) s
ą
nierozpuszczalne. Lipidy obecne w surowicy krwi s
ą
składnikami lipoprotein, które s
ą
rozpuszczalnymi w wodzie kompleksami biał-
kowo-lipidowymi. W ekstrakcie lipidowym surowicy stwierdza si
ę
obecno
ść
triacylogliceroli, fosfolipidów, cholesterolu wolnego i zestryfikowanego oraz
wolnych kwasów tłuszczowych. Dogodnym
ź
ródłem otrzymywania lecytyny s
ą
komórki jajowe bogato
Ŝ
ółtkowe, poniewa
Ŝ
obecne w nich złogi deutoplazma-
tyczne zawieraj
ą
wiele tłuszczowców, w
ś
ród których lecytyna stanowi znacz
ą
c
ą
cz
ęść
. Ekstrakcj
ę
lecytyny przeprowadza si
ę
przy u
Ŝ
yciu rozpuszczalników
organicznych.
1. Ekstrakcja lipidów z surowicy krwi
Wykonanie:
·
Do probówki wirówkowej odmierzy
ć
0,5 ml surowicy, doda
ć
10 ml mieszani-
ny chloroform – metanol (w stosunku 2:1), probówk
ę
zamkn
ąć
korkiem
i wstawi
ć
na 30 minut do wytrz
ą
sarki.
·
Nast
ę
pnie doda
ć
2 ml 0,1 M roztworu NaCl i dalej wytrz
ą
sa
ć
przez 10 minut.
Po tym czasie próby wirowa
ć
przy 3000 obr./min przez 10 minut.
1
·
Po odwirowaniu warstw
ę
górn
ą
, wodno-alkoholow
ą
, odpipetowa
ć
i odrzuci
ć
,
natomiast warstw
ę
doln
ą
, chloroformow
ą
, zachowa
ć
, poniewa
Ŝ
jest lipido-
wym ekstraktem surowicy.
·
Ekstrakt lipidów surowicy przeznaczony jest do rozdziału metod
ą
chromato-
grafii cienkowarstwowej na
Ŝ
elu krzemionkowym na poszczególne frakcje li-
pidów lub do analiz jako
ś
ciowych.
2. Ekstrakcja lecytyny z
Ŝ
ółtka jaja kurzego
Wykonanie:
W mo
ź
dzierzu porcelanowym umie
ś
ci
ć
3 g suchego, sproszkowanego
Ŝ
ółtka
(lub
ś
wie
Ŝ
ego), zala
ć
10 ml mieszaniny chloroform – metanol (w stosunku
2:1) i rozciera
ć
przez 5 minut.
· Nast
ę
pnie ekstrakt przes
ą
czy
ć
przez s
ą
czek zwil
Ŝ
ony mieszanin
ą
ekstrakcyj-
n
ą
. Przes
ą
cz odparowa
ć
do sucha we wrz
ą
cej ła
ź
ni wodnej, pod dygestorium.
·
Pozostała oleista, pomara
ń
czowobrunatna masa po ostudzeniu przyjmuje kon-
systencj
ę
wazeliny i stanowi surowy ekstrakt lecytyny. Otrzymany surowy
ekstrakt lecytyny jest zanieczyszczony ró
Ŝ
nymi zwi
ą
zkami, w tym barwni-
kami nale
Ŝą
cymi do karotenów. Ekstrakt przeznaczy
ć
do dalszych analiz ja-
ko
ś
ciowych.
CHARAKTERYSTYKA JAKO
Ś
CIOWA LIPIDÓW
W zale
Ŝ
no
ś
ci od rodzaju,
ś
wie
Ŝ
o
ś
ci i stopnia zanieczyszczenia tłuszcze maj
ą
ró
Ŝ
ne warto
ś
ci liczb tłuszczowych, czyli: liczby kwasowej, liczby zmydlania
i liczby jodowej.
Liczba kwasowa
jest to ilo
ść
KOH potrzebna do zoboj
ę
tnienia wolnych kwa-
sów tłuszczowych zawartych w 1 g tłuszczu. Jej warto
ść
jest miar
ą
zawarto
ś
ci
w tłuszczu wolnych kwasów tłuszczowych, powstałych wskutek rozerwania
cz
ęś
ci wi
ą
za
ń
estrowych, których ilo
ść
zale
Ŝ
y od warunków i czasu przecho-
wywania tłuszczu oraz obecnych zanieczyszcze
ń
. Tłuszcze nie
ś
wie
Ŝ
e lub zafał-
szowane wolnymi kwasami tłuszczowymi posiadaj
ą
wysokie liczby kwasowe.
Liczba zmydlania
jest to ilo
ść
miligramów KOH, potrzebna do zmydlenia
(zhydrolizowania) 1 g tłuszczu i zoboj
ę
tnienia zawartych w nim wolnych kwa-
sów tłuszczowych. Jej warto
ść
jest odwrotnie proporcjonalna do
ś
redniej masy
cz
ą
steczkowej (a tym samym do długo
ś
ci ła
ń
cucha w
ę
glowodorowego) kwa-
sów tłuszczowych wchodz
ą
cych w skład danego tłuszczu. Wysok
ą
warto
ść
liczby zmydlania posiadaj
ą
tłuszcze zawieraj
ą
ce stosunkowo du
Ŝą
ilo
ść
kwasów
o krótkich ła
ń
cuchach, takich jak np. kwas masłowy, kapronowy i kaprylowy.
2
·
Nisk
ą
warto
ść
liczby zmydlania maj
ą
tłuszcze charakteryzuj
ą
ce si
ę
du
Ŝą
zawar-
to
ś
ci
ą
kwasów tłuszczowych o długich ła
ń
cuchach w
ę
glowodorowych.
Liczba jodowa
jest to ilo
ść
gramów jodu, któr
ą
mog
ą
przył
ą
czy
ć
nienasycone
kwasy tłuszczowe zawarte w 100 g danego tłuszczu. Jej warto
ść
jest miar
ą
za-
warto
ś
ci w tłuszczu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysok
ą
liczb
ą
jo-
dow
ą
charakteryzuj
ą
si
ę
tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, np.
oleje ro
ś
linne lub tran, natomiast nisk
ą
charakteryzuj
ą
si
ę
tłuszcze ubogie
w nienasycone kwasy tłuszczowe, np. triacyloglicerole zwierz
ę
ce. Liczba jodo-
wa słu
Ŝ
y do charakterystyki ró
Ŝ
nego pochodzenia tłuszczów (ro
ś
linnych, w
ą
-
troby niektórych ryb, zwierz
ę
cych).
3. Oznaczanie liczby kwasowej tłuszczów
Zasada:
Rozpuszczony tłuszcz miareczkuje si
ę
0,1 M roztworem KOH w obecno
ś
ci fe-
noloftaleiny do trwałego ró
Ŝ
owego zabarwienia. Tak samo post
ę
puje si
ę
z prób
ą
ś
lep
ą
, któr
ą
jest sam rozpuszczalnik. Liczba moli zu
Ŝ
ytego roztworu wodoro-
tlenku potasu zu
Ŝ
yta do miareczkowania równa jest liczbie moli wolnych kwa-
sów tłuszczowych w analizowanej próbie.
OBLICZANIE WYNIKÓW:
liczba kwasowa = 5,611
(x-y)/c
gdzie:
x
– ilo
ść
ml 0,1 M KOH zu
Ŝ
yta na miareczkowanie próby badanego tłuszczu
y
– ilo
ść
ml 0,1 M KOH zu
Ŝ
yta na miareczkowanie próby
ś
lepej
c
– ilo
ść
gramów tłuszczu
Wykonanie:
Przygotowa
ć
trzy kolby sto
Ŝ
kowe o pojemno
ś
ci 100 ml, do których nale
Ŝ
y
wprowadzi
ć
:
– 5 g tłuszczu I i 30 ml alkoholu etylowego – do pierwszej kolby,
– 5 g tłuszczu II i 30 ml alkoholu etylowego – do drugiej kolby,
– 30 ml alkoholu etylowego (próba
ś
lepa) – do trzeciej kolby.
·
Wszystkie kolby lekko podgrza
ć
, do rozpuszczenia tłuszczu
.
·
Po schłodzeniu, ka
Ŝ
d
ą
prób
ę
:
3
×
·
miareczkowa
ć
0,1 M roztworem KOH w obecno
ś
ci fenoloftaleiny. Obliczy
ć
warto
ś
ci liczb kwasowych dla obu prób tłuszczów, porówna
ć
i zinterpretowa
ć
uzyskane wyniki, wskazuj
ą
c, który z oznaczanych tłuszczów jest nie
ś
wie
Ŝ
y.
4. Zmydlanie tłuszczów, odczyn na obecno
ść
kwasów
tłuszczowych
Zasada:
Reakcja zmydlania, czyli hydrolizy tłuszczów – zarówno prostych, jak i fosfoli-
pidów – zachodzi łatwo w
ś
rodowisku zasadowym. Produktami reakcji, poza
alkoholem, s
ą
mydła, czyli sole wy
Ŝ
szych kwasów tłuszczowych.
O
O
H
2
C
C
H
2
C
O C R
H
2
C
C
H
2
C OH
OH
KOH
R
C
O
H
O
HO
H
+
3 R COOK
O C R
triacyloglicerol
glicerol
mydła potasowe
Mydła potasowe i sodowe s
ą
rozpuszczalne w wodzie. Jako sole słabych kwa-
sów oraz mocnych zasad wykazuj
ą
odczyn zasadowy. Mydła rozpuszczalne
w wodzie s
ą
substancjami powierzchniowo czynnymi, czyli detergentami. Na-
tomiast mydła wapniowe lub magnezowe s
ą
nierozpuszczalne w wodzie i wy-
tr
ą
caj
ą
si
ę
z roztworu.
Wykonanie:
Przygotowa
ć
such
ą
próbówk
ę
, do której wprowadzi
ć
:
– 5 kropli oliwy lub innego tłuszczu wskazanego przez asystenta,
– 5 ml 10% alkoholowego roztworu KOH.
·
Ogrzewa
ć
we wrz
ą
cej ła
ź
ni wodnej do otrzymania około 2 ml opalizuj
ą
cego
roztworu, po odparowaniu alkoholu (po 10–15 min). Wstrz
ą
sn
ąć
probówk
ą
,
pienienie si
ę
roztworu
ś
wiadczy o obecno
ś
ci w nim mydeł.
· Nast
ę
pnie otrzymany roztwór mydeł rozdzieli
ć
równo do dwóch probówek.
·
Do jednej probówki doda
ć
par
ę
kropli 1 M H
2
SO
4
, a
Ŝ
do uzyskania odczynu
kwa
ś
nego (sprawdzi
ć
wobec papierka wska
ź
nikowego). W tych warunkach
wytr
ą
caj
ą
si
ę
nierozpuszczalne w wodzie kwasy tłuszczowe.
4
·
·
Do drugiej probówki dodawa
ć
kroplami 1 M roztwór CaCl
2
, a
Ŝ
do pojawienia
si
ę
osadu nierozpuszczalnych w wodzie mydeł wapniowych.
5. Wykrywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych
Zasada:
Reakcja addycji chlorowców do atomów w
ę
gla wi
ą
zania podwójnego stosowa-
na jest jako próba chemiczna na obecno
ść
wi
ą
za
ń
nienasyconych w zwi
ą
zkach
organicznych. Nienasycone kwasy tłuszczowe reaguj
ą
z chlorowcami (J
2
, Br
2
,
Cl
2
), które przył
ą
czaj
ą
si
ę
do wi
ą
za
ń
podwójnych. Reakcje te s
ą
podstaw
ą
ilo-
ś
ciowego oznaczania nienasyconych wi
ą
za
ń
(oznaczanie liczby jodowej) oraz
podstaw
ą
metod rozró
Ŝ
niania mi
ę
dzy nasyconymi i nienasyconymi kwasami
tłuszczowymi. Wykrywanie wi
ą
za
ń
podwójnych metod
ą
Hübla opiera si
ę
na
tym,
Ŝ
e roztwór jodu ma brunatne zabarwienie, natomiast po addycji jodu do
wi
ą
za
ń
podwójnych (w obecno
ś
ci katalizatora reakcji HgCl
2
) nast
ę
puje odbar-
wienie roztworu, gdy
Ŝ
jod cz
ą
steczkowy przechodzi w bezbarwny jon jodkowy,
zwi
ą
zany organicznie. W reakcji Hübla dochodzi do przył
ą
czenia dwóch ato-
mów jodu do ka
Ŝ
dego podwójnego wi
ą
zania w ła
ń
cuchu kwasu tłuszczowego.
H H
O
J
2
R (CH
2
)
8
C C (CH
2
)
7
C
OH
J
2
H H
O
R (CH
2
)
8
C C (CH
2
)
7
C
OH
J J
gdzie:
R – reszta ła
ń
cucha w
ę
glowodorowego kwasu tłuszczowego.
Podobna sytuacja zachodzi, gdy zamiast jodu wykorzystuje si
ę
wod
ę
bromow
ą
o
Ŝ
ółtej barwie. Po addycji bromu pierwiastkowego do wi
ą
za
ń
podwójnych na-
st
ę
puje odbarwienie roztworu. Addycja tlenu do wi
ą
za
ń
podwójnych nienasy-
conych kwasów tłuszczowych sprawia,
Ŝ
e fioletowo zabarwiony roztwór nad-
manganianu potasu odbarwia si
ę
, przechodz
ą
c w roztwór br
ą
zowy z powodu
pojawienia si
ę
jonów Mn
+4
.
5
Plik z chomika:
Dr.Rockit
Inne pliki z tego folderu:
14_Chromatografia_Cienkowarstwowa.pdf
(37 KB)
13_Wlasnosci_i_sklad_kwasow_nukleinowych.pdf
(70 KB)
12_Wlasnosci_fizykochemiczne_bialek.pdf
(43 KB)
11_Reakcje_charakterystyczne_aminokwasow.pdf
(76 KB)
10_Analiza_skladu_tluszczowcow.pdf
(39 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIOCHEMIA - KRZYSZTOF SOBIECH
Chemia Medyczna Iwona Żak
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin