Dania Główne.odt

(17 KB) Pobierz

ęłęó

Kotlety z ryżu i tofu


1 szklanka suchego brązowego ryżu
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 duże cebule
1 szklanka miękkiego tofu
3 duże ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta razowa
olej

Ryż zalać 3 szklankami wrzącej wody, dodać przecier, pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju cebule, posolić i gotować do miękkości. Do wystudzonego ryżu dodać rozdrobnione tofu (jeśli ma grudki, to zmiksować), wyciśnięty czosnek i dobrze doprawić majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Formować kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
 


Kotlety z kaszy gryczanej i tofu

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
20 dag tofu
1 średni por
3 łyżki kapusty kiszonej
3 duże ząbki czosnku
1 średni pęczek natki
sól
majeranek
pieprz ziołowy
olej
2 łyżki sezamu
4 łyżki mąki pszennej razowej

Pora pokroić, zeszklić na oleju, dodać wyciśnięty czosnek i kapustę, dusić jeszcze przez chwilę. Przekręcić przez maszynkę kaszę, tofu, uduszony por z kapustą i czosnkiem, natkę. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Obtaczać kotlety w mące wymieszanej z sezamem, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

 

 

 

Zapiekanka nieco szokująca składem:

 

- gotujemy ryż (ja biorę 3 woreczki białego mieszanego z dzikim),
- na patelni podsmażamy drobno posiekaną 1 cebulę, i dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki (ok.40 dkg)
- kroimy w kostkę 6-8 sztuk ogórków kiszonych.

W naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż, pieczarki z sosem, który powstał, i ogórki, niezbyt osączone. Kto używa żółty ser, niechże doda, pokrojony w kostki. Dodajemy pieprzu sporo
(hmmm, ja do wszystkiego daję pieprzu sporo ), bazylii, i czego tam jeszcze. i do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

 

Marchewka z pestkami dyni i porem


3 marchewki
2 pory
1/2 szklanki pestek z dyni
sos sojowy
olej

Pestki dyni zalać woda i odstawić do na min. kilka godzin (można do następnego dnia) Marchew zetrzeć na tarce, pora pokroić na paski. Wrzucić warzywa na niewielką ilość rozgrzanego oleju, mieszać, po ok. 2-3 minutach dodać pestki z dyni, sos sojowy i nieco wody. Dusić pod przykryciem do miękkości.

 

 

Wegaska pizza z kapustą:


Ciasto:
2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do piczenia
ok 5 lyzek oleju
ok pol szklanki wody

Nasmarowac olejem blache do pieczenia ciasta. Ciasto dobrze ugniesc i cienka warstwa rosprowacic na blasze tak aby mialo brzegi o wyskokosci ok 1,5cm.

Farsz:
1 glowka kapusty
1 puszka groszku zielonego
1/2 puszki slodkiej kukurydzy
przecier pomidorowy
kminek
kurkuma
papryka ostra
sol
olej

Do duzego garnka wlac olej tak aby paromilimetrowa warstwa przykrywal dno. Uprazyc na nim przyprawy- uwaznie aby ich nie przypalic. Wczesniej poszatkowana kapuste wrzucic na taka masale i poddusic przez chwile az zmieknie. Dodac groszek, kukurydze i przecier pomidorowy(tak aby uzsykac ladny pomaranczowy kolor i odpowiedni dla nas smak). W trakcie przyrzadzani trzeba czasem podlac wszystko woda- ale bez przesady zeby nie bylo za mokre...
Rownomiernie rozlozyc kapustke na ciescie i do piekarnika na 35- 40min. Temperatura 180'C.
Sos czerwcowy:

1 por, pokroić
1 marchew (lub 2 mniejsze) zetrzeć na grubej tarce
Na patelnię na rozgrzaną oliwę wrzucić kilka ziaren kolendry (na oko, może było tego 1/4 łyżeczki od herbaty), trochę lubczyku, zamieszać i zaraz
Wrzucić pora i marchewkę, krótko obsmażyć, tak by pokryły się oliwą, po czym
Wlać opakowanie przecieru (nie koncentratu) pomidorowego (oczywiście mogą też być świeże pomidory) i
Wsypać soczewicę czerwoną (ok. pół szklanki), dolać trochę wody w miarę potrzeby, tak by sos się nie przypalał.
Dusić na małym ogniu przez 25 minut. Pod koniec dodać paprykę czerwoną, pieprz ziołowy, sól. Zmiksować.

 

Pasztet z soczewicy, czerwonej kapusty i brokuła


2 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
1 szklanka brokułów
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
2 duże cebule
2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
sól, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
sok z cytryny
olej


Brokuły i kapustę udusić na parze, kapustę doprawić sokiem z cytryny. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę soczewicę, brokuły, kapustę, cebulę, kaszę. Doprawić do smaku, dodać 2 łyżki oleju. Jeśli masa jest bardzo zwarta, dodać wywar z zupy lub trochę wody. Formę wysmarować olejem, przełożyć masę, zapiec krótko w piecyku.


Pasztet z selera


1 większy seler
3/4 szklanki pestek z dyni
2 większe cebule
olej
sól


Selera ugotować w całości, wystudzić. Dynię zalać gorącą wodę na kilka godzin (można zostawić do następnego dnia). Cebulę zeszklić, dodać odsączoną dynię i razem z selerem przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Doprawić solą. Zapiekać w piecyku przez 20 min.

Pasztet z cukinii


Na wąską formę. Na dużą podwoić składniki.
3 szklanki cukini - zetrzeć cukinie na tarce o grubych oczkach;
30 dkg sera żółtego - zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
1/2 szklanki oleju;
1 1/2 szklanki bułki tartej;
3 żółtka;
3 białka - ubić na sztywno;
Sól, pieprz; Vegetę, magi lub sos sojowy.

Wyrobić; ułożyć w formie i piec w piekarniku do uzyskania złocistego koloru

 

Pasztet z czerwonej soczewicy


3/2 szkl. zmielonej, suchej soczewicy
2 cebule

Cebule podusić na oleju z wodą, następnie wlać więcej jak 3 szkl. wody, dodać przyprawy, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz. Wszystko zagotować i wsypywać powoli, dokładnie mieszając soczewicę, chwilę pogotować. Zestawić z ognia i wlać do foremni, dobrze wystudzić. Pasztet można kroić w plastry.

 

 

Pasztet z kapusty włoskiej


Główka kapusty włoskiej (około 1 kg), 3 cebule, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 szklanka płatków owsianych, pół szklanki oliwy, sól, sos sojowy, majeranek, ostra papryka, bazylia


Warzywa oczyścić, umyć. Kapustę, marchewkę i pietruszkę grubo pokroić i ugotować razem ze szczyptą soli. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Cebulę bardzo drobno pokroić i udusić na oliwie. Połączyć masę z warzyw z cebulką i płatkami. Wlać tyle wywaru z warzyw, aby osiągnąć konsystencję pasty. Przyprawić ziołami i solą. Włożyć do formy posmarowanej oliwą i wysypanej tartą bułką i zapiec w piekarniku przez około 20 minut.

 

 

Pasztet z fasoli z orzechami


2szkl. fasoli
pół szkl. orzechów włoskich
3 cebule
2 marchewki
pietruszka
pół selera
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
łyżka majeranku
czerstwa kajzerka - ja daje ugtowany ryż ok. szkl.
sól, mielony pieprz


Fasolę (i ryż) ugotować i zmielić w maszynce. marchew, pietruszkę i selera ugotować (ja na bulionie pozostałym po warzywach robię zupe) cebulę posiekać, zeszklić - wszystkie warzywa + czosnek + orzechy (wcześniej namoczone) zmielić. wszystko połączyć dodać posiekaną natkę, majeranek, pieprz i sól. piec ok. 60min. w 180st.

 

 

Pasztet z kaszy i fasoli


100dag kaszy gryczanej
2szkl. fasoli drobnej
100g pęczaku
100g płatków owsianych
4 cebule
2 marchwie
pietruszka
średni seler
3-4 ząbki czosnku
4 jajka
1szkl. oleju
5 dag drożdży
majeranek, pęczek natki pietruszki (gdy jest jej wiecej jest jeszcze lepszy), sól, pieprz

Kaszę, pęczak i fasolę ugotować, cebulę i czosnek posiekać, reszte warzyw zetrzeći udusić na oleju,pod koniec duszenia dodać rozkruszone drożdże i podgrzeć aż się rozpusczą - przestudzić
fasolę i kaszę zemleć dodać płatki, jajka, natkę i przyprawy. piec ok. godz. w 180st.
Pasztet z soczewicy


1,5 szkl. soczewicy
3,5 szkl. wody
1 szkl. pokrojonej cebuli
2 łyż.ki oleju
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki bazylii
1 ząbek czosnku


Udusić cebulę na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Soczewicę zmiksować w blenderze lub w młynku do kawy. Włożyć cebulę, soczewicę oraz pozostałe składniki do garnka. Garnek ten włożyć do większego garnka z wodą. Poziom wody ma być równy poziomowi składników mniejszego garnka. Gotować całość przez 1 godzinę często mieszać. Utrzymywać temp. wody w stanie łagodnego wrzenia. Masę przełożyć do formy, odstawić do zimnego pomieszczenia na kilka godzin, aż stężeje.

 

 

Warzywny tort naleśnikowy

 

Informacje ogólne:
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Proporcje podane dla 5 osób.

Składniki:

Naleśniki:
3 szkl mąki razowej pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
nieco kurkumy
sól
majeranek
bazylia
woda
3 łyżki oliwy

Farsz:
brokuł (3-4 większe różyczki)
liście kapusty
soczewica
cebula (4-5 większych sztuk)
słonecznik 6 łyżek
czosnek 3-4 ząbki
oliwa
przecier pomidorowy ze słoiczka
majeranek
bazylia
sól

Sos:
przecier pomidorowy ze słoiczka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
oregano
bazylia
sól
pieprz ziołowy

Przepis:

Naleśniki:
Składniki miksujemy, odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Smażymy jak największe, średniej grubości naleśniki na rozgrzanej patelni, nie ma potrzeby podlewania oliwy na patelnię.
Farsz:
1. Brokuł
Kroimy go na płaskie różyczki, obgotowujemy w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się)
2. Kapusta
Całe liście kapusty (wycinamy grube części) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z pomidorami.
3. Soczewica (można ją zrobić dzień wcześniej)
Gotujemy soczewicę. Podsmażamy cebulkę na patelni, dodajemy ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, nieco olliwki i miksujemy (najlepsza jest końcówka miksera, która służy do przecierania, najlepiej rozdrabnia).
4. Cebulka (lepszy będzie por, ale na razie go nie ma)
Kroimy na plastry, smażymy delikatnie na patelni (ma być mocno zeszklona, nie zrumieniona). Dodajemy do niej dużą ilość przecieru pomidorowego.
5. Słonecznik
Słonecznik rumienimy lekko na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, przez moment trzymamy na ogniu.

Sos:
Przecier gotujemy z małą ilością wody, dodajemy czosnek i przyprawy.

Na okrągłą, wysmarowaną oliwą blaszkę układamy:
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
kapustę, na nią sporo sosu
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
cebulę z pomidorami
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
kapustę z sosem
naleśnik
Wierzch polewamy sosem lub oliwą w czosnkiem (w tej drugiej wersji góra będzie nieco spieczona, ale moim znajomym właśnie ta wersja bardziej odpowiadała).
Wkładamy do b. nagrzanego piekarnika na 30 min.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem. Ważne jest to, by było dużo ziół, to jest cały urok tortu.

Fasolka szparagowa w pomidorach

 

1 cebula
4 marchewki
0,5 kg fasolki szparagowej albo więcej
5 pomidorów
4 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
świeże zioła: natka pietruszki, majeranek, cząber
sól i/lub sos sojowy
chili lub inna ostra przyprawa

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki. Po chwili dorzuć fasolkę pociętą na krótsze kawałki. Regularnie podlewaj niewielką ilością wody, mieszaj i duś pod przykryciem. Gdy fasolka będzie już miękka, dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, a gdy się rozgotują - sól, chili i na samym końcu świeże zioła. Zjedz póki ciepłe na zdrowie.

 

Kotleciki z soczewicy

 

6 łyżek stołowych czerwonej soczewicy (około 12 – 15 kotlecików)

Mały ząbek czosnku, ewentualnie czosnek suszony ¼ łyżeczki (najlepiej zmielić), lub asafetyda lub cebula

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (uprażonego wcześniej na suchej patelni), może być kminek, ale całkowicie zmienia smak potrawy

Szczypta cząbru, szczypta bazylii, szczypta zmielonych liści curry (lub gotowe curry, choć to już nie to samo), można dodać trochę mielonej kozieradki , sól

Mąka razowa lub graham

Olej do smażenia

 

Ugotować soczewicę w niewielkiej ilości wody, gotować około 15 min do prawie całkowitego odparowania wody (po zamieszaniu, soczewica ma mieć konsystencję dość gęstej pasty). Dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek (albo zamienniki), dodać resztę przypraw. Dosypać mąkę razową niewielką ilość, wymieszać, jeśli za rzadkie dosypać jeszcze troszkę (ciasto powinno lekko kleić się do dłoni). Uformować kulki mnie wychodzi ok. 12, rozgrzać olej na patelni, przed wrzuceniem na olej kuleczki zgnieść, uformować placuszki grubości do ok. 1 cm nie grubsze (bo mogą być niedosmażone w środku).

Smażyć na średnim ogniu, na złotobrązowy kolor z obu stron, podawać prosto z patelni (wtedy najsmaczniejsze) z ziemniaczkami i surówką

Zgłoś jeśli naruszono regulamin