Pomidory faszerowane fetą
Składniki: 4 duże, dojrzałe pomidory, 100-150 g sera typu feta, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek tartej bułki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, po pół łyżeczki: bazylii i ewentualnie pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Pomidory myjemy, ścinamy im czapeczki i wydrążamy środki. Wydrążone pomidory oprószamy solą i układamy na talerzu otworami do dołu, żeby wyciekł sok. Posypujemy pieprzem. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, mieszamy z fetą, pokrojonymi w drobną kostkę czapeczkami, bułką tartą i ziołami. Układamy na grillu. Skraplamy olejem i sokiem z przetartych wydrążonych środków pomidorów. Tak samo można faszerować paprykę. Pieczemy przez 10-15 minut.
monika260