CAPONATA.rtf

(1 KB) Pobierz

Caponata

Składniki: 3 średnie bakłażany, 1 cebula, 400 g pomidorów, 100 g zielonych oliwek bez pestek, 2-3 łyżki kaparów, 50 g łuskanych orzechów włoskich, 100 ml oliwy z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, szczypta cukru.

Przygotowanie: Bakłażany kroimy w kostkę o boku 2 cm, solimy i odstawiamy na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na części oliwy, przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie. Na patelni uzupełniamy oliwę i przesmażamy bakłażany. Przekładamy je do garnka. Podobnie postępujemy z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smażymy 10-15 minut. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszamy i kilka minut razem smażymy. Następnie dodajemy oliwki i połówki orzechów, doprawiamy octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy. Następnie posypujemy kaparami i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy na zimno.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin