Gulasz paprykowo - ogórkowy
SKŁADNIKI:
ü 0,5 kg karkówki lub łopatki
ü 2 czerwone papryki
ü 5 ogórków kiszonych
ü 3 cebule
ü 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ü 2 liście laurowe
ü 3 ziarenka ziela angielskiego
ü ½ łyżeczki ziół prowansalskich
ü po ½ łyżeczki oregano, bazylii, słodkiej i ostrej papryki
ü olej
ü sól
ü mąka
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy paprykę słodką i ostrą. Przekładamy do garnka. Cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
2. Przekładamy do garnka z mięsem. Ogórki kroimy w drobna kostkę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy pozostałymi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Mieszamy.
3. Zalewamy wodą tak, by przykryła wszystkie produkty. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy 2-3 łyżki mąki. Podajemy wedle uznania z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
SMACZNEGO !!!
Przepis pochodzi z : PRZYŚLIJ PRZEPIS 11/2007
grazyna_k74