Standardy dla gospodarstw rolnych. Uwarunkowania formalno-prawne obowiązujące w Polsce w zakresie produkcji zwierzęcej i porównanie z ustawodawstwem UE.pdf
(
1287 KB
)
Pobierz
Front page
Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa
Duńskie Centrum Doradztwa Rolniczego
Standardy
dla gospodarstw rolnych
Uwarunkowania formalno-prawne obowiązujące
w Polsce w zakresie produkcji zwierzęcej
i porównanie z ustawodawstwem UE
Opracowano w ramach
Projektu Bliźniaczego Phare
Standardy dla gospodarstw rolnych
Umowa Bliźniacza: PL/IB/2001/AG/03
Liderzy Projektu:
Wacław Romaniuk
i
Tormod Overby
Warszawa 2003
Publikacja sfinansowana ze środków pomocowych Unii
Europejskiej.
Publikacja ta odzwierciedla poglądy instytucji
realizujących projekt i nie musi być tożsama z oficjalnym
stanowiskiem UE.
Dyrektor Projektu: Kazimierz Żmuda
Liderzy Projektu: Wacław Romaniuk i Tormod Overby
Doradca Przedakcesyjny: Henry Joergensen
© Copyright by Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa
All rights reserved
MRiRW
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa
Polska
www.minrol.gov.pl
tel. (22) 6231000
IBMER
ul. Rakowiecka 32
02-532 Warszawa
Polska
www.ibmer.waw.pl
tel. (22) 8493231
DAAC
Udkaersvej 15, Skejby
8200 Aarhus N
Dania
tel. + 45 87405000
www.lr.dk
ISBN 83-86264-93-4
Projekt okładki: Hanna Mańczak - Wincenciuk
ii
Przedmowa
Uwagi i wnioski zawarte w niniejszej publikacji opierają się na ustawach i rozporządzeniach,
jakie obowiązywały jesienią 2002 roku, a zatem odzwierciedlają sytuację prawną na listopad
2002. Zdajemy sobie sprawę, że w ciągu najbliższych lat zbiór przepisów prawnych tak Polski,
jak i Unii Europejskiej, rozrośnie się i ulegnie zmianom.
W opracowywanie i nadawanie ostatecznego kształtu niniejszej publikacji zaangażowanych
było ponad 40 osób: ekspertów polskich i duńskich, redaktorów, pracowników
administracyjnych, tłumaczy słowa żywego i tekstów, jak również pracowników Działu
Wydawnictw IBMER-u. Nie sposób wymienić ich wszystkich z imienia i nazwiska, lecz bez ich
pomocy przygotowanie niniejszej publikacji byłoby niemożliwe. Szczególne podziękowania
należą się jednakże Joannie Krahelskiej, która dokonała przekładu wszystkich materiałów. Jej
wkład znacząco wspomógł przygotowanie niniejszej publikacji.
Opracowanie i druk publikacji sfinansowano ze środków Programu Phare Unii Europejskiej.
Prace polskich ekspertów były współfinansowane w ramach programu z budżetu Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Henry Jørgensen
Doradca Przedakcesyjny
Publikacja dostępna także w języku angielskim, ISBN 87 7470 850 3.
iii
Zespół autorski i redakcyjny
Następujący eksperci przyczynili się do powstania niniejszej publikacji:
Liderzy projektu:
Wacław Romaniuk
Tormod Overby
Rozdział 2 (Bydło):
Tadeusz Domasiewicz
Andrzej Marciniak
ałgorzata Łukaszuk
Andrzej Karbowy
Jan Broegger Rasmussen
Lars Arne H. Nielsen
Rozdział 3 (Świnie):
Andrzej Myczko
Lech Nawrocki
Kamila Kreis-Tomczak
Niels Lundgaard
Niels V. Sunesen
Rozdział 4 (Drób):
Joanna Sobczak
Tadeusz Waligóra
Palle Vinstrup
Brian Eskilsen
Niels Finn Johansen
Rozdział 5 (Owce):
Franciszek Gancarz
Thomas Andersen
Rozdział 6 (Konie):
Grzegorz Fiedorowicz
Eric Clausen
Rozdział 7 (Pasze):
Franciszek Gancarz
Czesław Pintara
Jan Broegger Rasmussen
Lars Arne H. Nielsen
Rozdział 8 (Nawóz naturalny):
Andrzej Głaszczka
ałgorzata Łukaszuk
Józef Wasilewski
Andrzej Karbowy
Niels Lundgaard
Rozdział 9 (Budynki):
Jacek Wałkowski
Kraen Ole Birkkjaer
Henrik Frederiksen
Redakcja:
Thyge Hansen
Henry Joergensen
Tłumaczenie:
Joanna Krahelska
iv
Andrzej Laudowicz
Jacek Łojek
Jan Szyszło
itold ardal
Konrad Rudnik
Spis treści
Rozdział 1. Wprowadzenie ......................................................................................................... 1
Rozdział 2. Bydło ........................................................................................................................ 3
2.1 Wprowadzenie ............................................................................................................ 3
2.2 Ochrona i zachowanie zwierząt .................................................................................. 3
2.2.1 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące ochrony zwierząt ......................................... 3
2.1.2 Polskie przepisy dotyczące dobrostanu i zachowania zwierząt .............................. 4
2.3 Cielęta i młode bydło................................................................................................... 6
2.3.1 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące cieląt i młodego bydła.................................. 6
2.3.2 Polskie przepisy dotyczące cieląt i młodego bydła ................................................. 7
2.4 Przepisy dotyczące krów mlecznych i bydła mięsnego .............................................. 8
2.5 Dojenie i przechowywanie mleka ................................................................................ 8
2.5.1 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące dojenia i urządzeń do przechowywania
mleka....................................................................................................................... 8
2.5.2 Polskie przepisy dotyczące dojenia i przechowywania mleka .............................. 12
2.6
Rozdział 3. Świnie..................................................................................................................... 14
3.1 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące dobrostanu zwierząt ...................................... 14
3.1.1 Maciory zasuszone i prośne.................................................................................. 15
3.1.2 Knury..................................................................................................................... 15
3.1.3 Maciory karmiące i prosięta .................................................................................. 16
3.1.4 Warchlaki .............................................................................................................. 16
3.1.5 Tuczniki ................................................................................................................. 17
3.2 Polskie przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt...................................................... 17
3.3 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące ochrony środowiska....................................... 19
3.4 Polskie przepisy dotyczące ochrony środowiska ...................................................... 20
3.5 Zalecenia wynikające z różnic między przepisami Unii Europejskiej a prawem
polskim...................................................................................................................... 21
Rozdział 4. Drób ....................................................................................................................... 23
4.1 Ogólne przepisy Unii Europejskiej dotyczące drobiu ................................................ 23
4.2 Ogólne przepisy polskie dotyczące drobiu................................................................ 24
4.3 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące produkcji jaj spożywczych ............................. 26
4.3.1 Dobrostan zwierząt ............................................................................................... 27
4.3.2 Standardy rynkowe ............................................................................................... 29
4.4 Polskie przepisy dotyczące produkcji jaj spożywczych............................................. 30
4.4.1 Dobrostan zwierząt ............................................................................................... 31
4.4.2 Standardy rynkowe zawarte w prawie polskim ..................................................... 32
4.5 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące brojlerów....................................................... 32
4.5.1 Standardy rynkowe Unii Europejskiej dotyczące brojlerów................................... 32
4.6 Polskie przepisy dotyczące brojlerów ....................................................................... 33
4.7 Przepisy Unii Europejskiej dotyczące ochrony środowiska....................................... 33
4.8 Polskie przepisy dotyczące ochrony środowiska ...................................................... 34
4.9 Sugerowane zmiany prawa polskiego mające na celu jego dostosowanie do
wymogów Unii Europejskiej ...................................................................................... 34
Sugerowane zmiany i uzupełnienia prawa polskiego................................................ 13
Plik z chomika:
ekohodowla
Inne pliki z tego folderu:
Standardy dla gospodarstw rolnych. Uwarunkowania formalno-prawne obowiązujące w Polsce w zakresie produkcji zwierzęcej i porównanie z ustawodawstwem UE.pdf
(1287 KB)
Inne foldery tego chomika:
poradniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin