W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;- cebulowe: cebula, por, czosnek;- psiankowate: papryka, pomidor;- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;- Owoce: jabłka, cytryny, grapefruity;W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz), nie wolno kawy, mocnej herbaty, alkoholu słodkich napojów. Spożywanie tego rodzaju wysoko odżywczych roślin jest równoznaczne z zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".Warzywa i owoce można spożywać w postaci:a) soku z warzyw i owoców,b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,d) warzyw fermentowanych (kiszonych),e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,f) owoców.Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza********************Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowejKilku tygodniowa kuracja dietą warzywno - owocową (od 2 do 6 tygodni) może być skutecną metodą:* promocji zdrowia (wzmacnania zdrowia) u ludzi zdrowych, którzy pragną oczyścić organizm ze złogów, uzyskać więcej ergii, odmłodzić się, zwiększyć odporność na przeziębienia i inne choroby* w zaburzeniach metabolicznych takich jak nadwaga, nadciśnienie, nadmiar cholesterolu, kwasu moczowego, stłuszczenia wątroby, kamica nerkowa, cukrzyca typu II, choroba wieńcowa (rówież profilaktyka przeciwzakrzepowa po by-pasach),* w zaburzeniach immunologicznych takich jak obniżona odporność (częste infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenia bakteyjne, wirusowe, grzybicze), alegie (astma, atopowa egzema, inne choroby skóry), nietolerancje pokarmowe (nietolerancja na gluten, nabiał itp.), kola- genozy (gościec reumatodalny, toczeń trzewny, choroby autoagre- sywne: wątroby, tarczycy (choroba Hishimoto), jelit (wrzodzejące zapalenie jelita grubego), skóry (twardzina), oka (choroba Sjögrena-zespął suchości) itp.,* w chorobach zwyrodnieniowych (choroba zwyrodnieniowa stawów, paradontoza, zaćma, żylaki, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, kardiomiopatie, polineuropatie. torbiele jajników),* w zaburzeniach czynnościowych (wzdęcia, zaparcia, jelito nadwraźliwe, zespół złego wchłaniania, anemia, refluks żołądkowy, zaburzenia snu, migreny, padaczka, zespół chronicznego zmęczenia, niedoczynność tarczycy, niedowłady, zespół napięcia przedmiesiączkowego, bezpłodność, zaburzenia klimakteryczne itp.).InsulinUwaga! Pacienci przyjmujący insulinę, a będący na diecie warzywno - owocowej powinni być hospitalizowani ze względu na niebezpieczeństwo niedocukrzenia (hipoglikemii).*****Dieta warzywno-owocowa jest przeciwwskazana w chorobach wyniszczających, takich jak: nadczynność tarczycy, wyniszczenie nowotworowe, czynna gruźlica, krańcowa niewydalność: nerek, wątroby, krążenia, a także w ciężkich depresiach, w ostrej porfirii, niedoczynność nadnerzy.Nie należy stosować tej diety u kobiet w ciąży, w okresie karmienia piersią, u dzieci i w okresie dojrzewania. Także przeciwwskazaniem jest stan po trans- plantacji narządów (np. przeszczep nerki, serca ki wątroby).******WynikiWyniki uzyskane pod wpływem diety warzywno - owocowej są bardzo dobre. W wielu przypadkach udaje się zredukować dawki przyjmowania leków, a nawet przerwać dotychczas stosowane leczenie farmakologiczne.Powszechnie obserwuje się wraz z utratą masy ciała redukcję cholestorolu, obniżenie poziomu cukru we krwi, normalizację odczynu OB. Większość kuracjuszy traci od 3 do 6 kg w czasie dwu tygodniowego turnusu.Towarzyszy przypływ witalności i enrgii, zwiększenie odporności na infekcje, wyregulowanie ciśnienia krwi (zarówno nadciśnienia jak i niedociśniena), ustąpienie zespołu przewlekłego zmęczenia, poprawa snu, wyostrzenie zmysłów, równowaga psychiczna, duchowność i wyciszenie.Dla ilustracji zdolności samoleczących organizmu urachamianych dzięki kuracjom warzywno - owocowych przedstawiamy niektóre przypadki:* wyleczenie opornego na leczenie antybiotykami grnkowcowego zapalenia ucha (wraz z ustąpieniem głuchoty) trwającego od 50 lat u pacjentki po 6 tygodniach diety warzywno - owocowej,* wyleczenie dietą ropnego zapalenia wałów paznokciowych nóg leczonego bez efektu przez 3 lata antybiotykami u młodej kobiety,* ustąpienie po 6- tygodniowej kuracji dietą ropnych przetok (trwających 2 la- ta mimo antybiotyków) po przeszczepie zakażonego gronkowcem stawu biodrowego,* wyleczenie gronkowcowego zapalenie kości (obojczyka, kręgosłupa, kciuka) oraz cukrzycy po kilkakrotnie powtarzalnych kuracjach dietą warzywną - owocową u 65- letniego pacjenta,* całkowite ustąpienie zakażonej bakterią skrzepliny serca przytwiedzonej do zastawki aortalnej po 3,5 miesiącach leczenia okresowo dietą warzywną i pełnowartościową u 70- letniego pacjenta, który dzięki diecie uniknął operacji wszczepienia sztuczenj zastawki,* uzyskanie po 7 tygodniowej diecie samoistnej korekcji zwyrodnienia stawu biodrowego, co pozwoliło na odrzucenie kul, równocześnie zniknięcie guzka (nerwiaka) nadoczkodołowego wielkości ziarna bobu i także cofnięcie się podskórnych guzków z kwasu moczowgo u pacientki 45- letniej,* istąpienie bólów stawu żuchwowego i trzeszczenia wszystkich stawów, trwających przez 2 lata i opornych na leki przecizapalne u młodej kobiety po 2- krotnie powtórzoenj 6- cio tygodniowej kuracji dietą warzywną,* uniknięcie by-pasów z powodu zaawansowanej choroby wieńcowej i po- wrót do zdrowia (do sportu) u pacienta lat 60, po kilku 6- tygodniowych kuracjach dietą warzywną,* ustąpienie rozległych pęcherzowych zmian skórnych w przebiegu porfirii skórnej u pacjenta lat 40 po kilkakrotnych kracjach dietą warzywną,* ustąpienie wieloletniej łuszczycy u młodej kobiety po 4 tygodniach kuracji dietą warzywną,* przywrócenie produkcji łez i śliny po 10 latach trwania suchości oczu i jamy ustnej (kolagenoza) u 47- letniej pacjentki po kilkakrotnie powtarzanych kuracjach dietą,* redukcja 120 kg masy ciała u 30- letniej pacjentki ważącej 270 kg po 2 latach okresowo powtarzanych kuracji dietą warzywno- owocową,* całkowite wygojenie głębokich owrzodzeń podudzi, trwających przez 15 lat u 85- letniego pacjenta po kuracji 6- tygodniowej,* ustąpienie uporczywej, opornej na leczenie arytmii serca wraz z redukcją 50 kg masy ciała u pacjenta z otyłością (150 kg i 178 cm wzrostu) po kilkakrotnie powtarzanych kuracjach dietą i zmianie modelu żywienia,* uniknięcie operacji przeszczepu sztucznego stawu kolanowego z powodu zwyrodnienia po kilkakrotnych kuracjach dietą warzywną, ustąpienie bólów kolana trwających od 1 roku, redukcja 25 kg masy ciała u kobiety 56- letniej,* ustąpienie bólów i obrzęków stawów w przebiegu reumatiodalnego zapalenia stawów trwającego od 27 lat u kobiety lat 55 po 4-tygodniowej diecie, co pozwoliło na odrzucenie kul i odstawienie leków.
wiedza_z_chomikuj