Postępy techniki przetwórstwa spoż. (2.2002).pdf

(18132 KB) Pobierz
352780658 UNPDF
352780658.011.png 352780658.012.png
352780658.013.png 352780658.014.png 352780658.001.png 352780658.002.png 352780658.003.png 352780658.004.png 352780658.005.png 352780658.006.png
352780658.007.png
POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 2/2007
SPIS TREŚCI
Contents
KRONIKA WYDARZEŃ WSM
Inauguracja roku akademickiego 2007/2008 ....................................................................................................................................................... 5
The inauguration of akademic year 2007/2008
INŻYNIERIA ŻYWNOŚCI
FOOD ENGINEERING
1. CeglińskaA.,HaberT.,WichowskaM.:
Pakowanie jako metoda przedłużenia jakości chleba ...................................................................................................................................... 12
Thepackingastheprolongingmethodofthebreadirmness.
2. NowakD.,SytaMg.:
Wpływ sposobu przygotowania surowca do procesu suszenia na zawartość czerwonych barwników betalainowych w suszach
z buraka czerwonego ........................................................................................................................................................................................ 15
Theeffectofpretreatmentbeforedryingonbetalaincontentindryredbeet.
3. KaletaA.,GórnickiKrz.,KościkiewiczA.:
Wpływ parametrów suszenia pod obniżonym cisnieniem na szybkość osiągania stanu równowagi przez rehydratowany susz
z korzenia pietruszki ...................................................................................................................................................................................... 19
Inluenceofparametersofparsleyrootvacuumdryingontherateofgettingequilibriumstateofrehydrateddriedproduct.
4. Rut.J.,SzwedziakA.,KuczekB.:
Oznaczanie zawartości alfa-amylazy w ziarnie pszenicy zwyczajnej na podstawie liczby opadania ............................................................ 23
Designationofcontentsalpha-amylaseinthegrainofthenormalwheatonthebasisoffallingthenumber.
5. PiotrowskaA.,Waszkiewicz-RobakB.:
Pomiar intensywności światła wstecznie rozproszonego nową metodą badania stabilności układów dyspersyjnych w żywności .............. 26
Measurementoflightbackscatteringintensitywithanewmethodofliquiddispersionstabilityevaluationinfood.
6. KowalikK.,OlszewskiKrz.,SykutB.:
Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do oceny skuteczności homogenizacji śmietanki UHT .......................................................... 30
ApplyingcomputeranalysisofimagefortheestimationofhomogenizingeffectUHTcreams.
7. JaniszewskaE.,Witrowa-RajchertD.:
Mikrokapsulacja aromatu rozmarynowego podczas suszenia rozpyłowego .................................................................................................. 33
Spraydryingmicrocapsulationofrosemaryaroma.
8. Borek-WojciechowskaR.:
Stabilność kwasu L-askorbinowego w naturalnych i wzbogaconych jogurtach ............................................................................................ 37
StabilityofL-ascorbicacidinnaturalandfortiiedyoghurts.
9. HallmannE.,RembiałkowskaE.:
Zawartość związków przeciwutleniających w przecierach jabłkowych ......................................................................................................... 40
Theantioxidantcompoundscontentinapplepreserves.
10.Korzeniowska-GinterR.,TopolewskaJ.:
Lipidy w produktach piekarskich .................................................................................................................................................................... 44
Lipidsinbakeryproducts.
11.CzerwińskiM.:
Operacja oddzielania wody z rozdrobnionego mięsa ryb w procesie produkcji farszów płukanych ............................................................. 47
Dewateringofishmincedrawmaterialinrinsedstufingprocessing.
12.Kolasa-WięcekA.:
Wyznaczenie funkcji opisującej przebieg procesu mieszania niejednorodnych materiałów sypkich w mieszalniku bębnowym ................. 50
Settingfunctionofmixingprocessofheterogenousgrainmaterialsindrummixer.
13.WojdalskiJ.,DróżdżB.,BrzezińskiH.:
Efektywność zużycia energii w zakładach piekarskich .................................................................................................................................. 53
Effectivenessofenergyconsumptioninplantbakeries.
14.JanusP.,Radziejowska-KubzdelaE.:
Porównanie zużycia energii, zawartości witaminy C oraz barwy kostki ziemniaczanej podczas blanszowania wodnego i mikrofalowego .. 58
Acomparisonofenergyconsumption,vitaminCcontentandcolourofpotatocubesduringwaterandmicrowaveblanching.
15.KowalczykR.,PiwnickiK.:
Pestki owoców jako cenny surowiec wtórny przemysłu spożywczego .......................................................................................................... 62
Fruitstonesasavaluablesecondarymaterialoffoodindustry.
ARTYKUŁY PRZEGLĄDOWE
REVIEW ARTICLES
16.PodporaB.,Waszkiewicz-RobakB.:
Nowoczesne metody otrzymywania ekstraktów drożdżowych jako naturalnych składników smakowych .................................................. 67
Modernmethodsofobtainingyeastextractsasnaturaltastecomponents.
17.JanusA.,KijowskiJ.:
Przegląd praktyk i systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności .................................................................................... 72
Reviewoffoodsafetymanagementsystemsandpractices.
352780658.008.png
SPIS TREŚCI
18.BoguskiJ.:
Rozwój przetwórni przydomowych w Polsce ................................................................................................................................................. 77
Homeproducers’activitiesandtheirdevelopmentinPoland.
19.GruchelskiM.,NiemczykJ.:
Perspektywy rozwoju sektora rolno-żywnościowego w nowych państwach unijnych w świetle problematyki międzynarodowej
konferencji ( Warszawa 19-20 luty 2007r.) ..................................................................................................................................................... 81
Theagro-foodsectorprospectsintheneveuropeanunionmembersinthelightofinternationalconferencetopics
(Warsaw19-20february2007year).
KSZTAŁCENIE TECHNICZNE
TECHNICAL EDUCATION
20.WituszyńskiKrz.P.,ZalewskiA.:
Kształcenie umiejętności CAD/CAM/CNC w Wielkiej Brytanii na przykładzie narzędzi irmy Denford ................................................... 86
EducationofCAD/CAM/CNCcompetenceingreatBritainbasedonDenfordcompanytools.
21.WituszyńskiKrz.P.,ZalewskiA.:
Minilaboratoria CAD/CAM/CNC dydaktyczną szansą uczelni technicznych ............................................................................................... 90
CAD/CAM/CNCminilaboratoriesasdidacticchancefortechnicaluniversities.
EKONOMIA, ZARZĄDZANIE, INFORMATYKA, MARKETING
ECONOMY, MANAGEMENT, INFORMATION, MARKETING
22.BiałońL.,JanczewskaD.:
Wiedzochłonność procesów innowacyjnych .................................................................................................................................................. 93
Theknowledgeabsorptionofinnowationprocess.
23.PiątkowskiZdz.,ŻebrowskiW.:
Informatyzacja zarządzania logistycznego ..................................................................................................................................................... 97
Informationsystemsinmanagementofbusinesslogistics.
24.MazurK.:
Modelowanie procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwie ......................................................................................................................... 103
Themodelingofproductiveprocessinenterprise.
POLSKA W UNII EUROPEJSKIEJ
POLAND IN THE EUROPEAN UNION
25.KołodziejJ.:
Skuteczność polityki śródziemnomorskiej UE na przykładzie osiągnięć transformacji Maroka, Algierii i Tunezji. Implikacje dla Polski
EffectivenessofEuropeanUnionmediterraneanpolicybasedontheexampleofMarocco,AlgeriaandTunisiaeconomic
transformationachievements.ImplicationsforPoland.
Część I. Lata 1969-2005 ............................................................................................................................................................................... 107
PartI.Years1969-2005.
26.KołodziejT.:
Logika poszerzeń integracji europejskiej.
Thereasonforthebroadeningoftheeuropeanintegration.
Część IV. ,, Nowe sąsiedztwo” na wschodzie poszerzonej Unii Europejskiej ............................................................................................ 112
PartIV.NewneighbourhoodontheeastofenlargedEuropeanUnion.
Wnastępnychnumerach:
Trwałość substancji intensywnie słodzących, właściwości funkcjonalne olejów tłoczonych na zimno, suszenie rozpyłowe w przemyśle spo-
żywczym, standardy środowiskowe w przemyśle mleczarskim, kontenerowy transport ziarna kakaowego, zużycie czynników energetycznych
w zakładzie przemysłu spożywczego, mrożenie a zawartość związków przeciwutleniających w papryce, wpływ procesu mieszenia ciasta na
jakość pieczywa, miód a zdrowie, aktywność H 2 O a przemiany fazowe mieszaniny sacharozy z pektyną, modelowanie bryły ziarna pszenicy,
sektorowe systemy innowacyjne szansą rozwoju przetwórstwa spożywczego, zachowania organizacyjne w zakładzie pracy.
Zespółredakcyjny: RadaProgramowa
RedaktorNaczelna:
Przewodniczący:
prof. dr hab. AlinaMaciejewska
prof. dr hab. AndrzejLenart
Członkowie:
Z-caRed.Naczelnego
prof. nadzw. dr Stanisław Dawidziuk
Sekretarzredakcji:
prof. dr hab. inż. Jarosław Diakun
mgr inż. Tadeusz Kiczuk
prof. dr hab. inż. Daniel Dutkiewicz
prof. dr inż. Mieczysław Dworczyk
dr Marek Gruchelski
Staliwspółpracownicy:
dr hab. inż. Agnieszka Kaleta, prof. SGGW
prof. dr hab. inż. Andrzej Dowgiałło
dr hab. inż. Henryk Komsta, prof. Pol. Lubelskiej
dr Elżbieta Kotowska
prof. dr hab. inż. Leszek Mieszkalski
dr inż. Tadeusz Matuszek
prof. dr hab. inż. Marek Opielak
dr inż. Grzegorz Ossowski
dr hab. inż. Zbigniew Pałacha
dr Zdzisław Piątkowski
prof. dr hab. inż. Krzysztof Wituszyński
PROBLEMATYKA ROLN0-ŻYWNOŚCIOWA
AGRO FOOD PROBLEMS
352780658.009.png 352780658.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin