Chów bydła mlecznego metodami ekologicznymi.pdf

(902 KB) Pobierz
4202998 UNPDF
CHÓW BYD£A MLECZNEGO
METODAMI EKOLOGICZNYMI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Druk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
4202998.001.png
Autorzy:
1. prof. dr hab. Juliusz Andrzej Strzetelski
2. doc. dr hab. Krzysztof Bilik
3. dr in¿. Barbara Niwiñska
4. dr in¿. Jerzy Szyndler
Instytut Zootechniki w Krakowie
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-48-5
Nak³ad: 3000 egz.
2
 
Spis treci
1. Wstêp ................................................................................................................ 4
2. Dobór ras i obsada zwierz¹t .............................................................................. 5
3. Zasady ekologicznego ¿ywienia byd³a mlecznego ze szczególnym
uwzglêdnieniem polskich norm ¿ywienia IZ-INRA (2001) ................................. 6
4. Typy gospodarstw z uwzglêdnieniem organizacji bazy paszowej .................. 15
5. Wartoæ zdrowotna mleka pozyskiwanego w warunkach ekologicznych ....... 19
6. Bilansowanie dawek pokarmowych dla poszczególnych kategorii byd³a,
zgodnie z zapotrzebowaniem i za³o¿eniami ¿ywienia ekologicznego ................ 20
7. Systemy zadawania pasz w gospodarstwie ekologicznym ............................. 21
8. Czynniki wp³ywaj¹ce na wydajnoæ rozrodcz¹ krów w gospodarstwie
ekologicznym ...................................................................................................... 21
9. Higiena i profilaktyka w ekologicznym chowie byd³a mlecznego ................. 22
10. Efektywnoæ ¿ywieniowa i ekonomiczna chowu byd³a mlecznego
w gospodarstwach ekologicznych ....................................................................... 24
11. Systemy utrzymania zwierz¹t ........................................................................ 24
12. Mikroklimat pomieszczeñ inwentarskich ...................................................... 27
13. Za³¹cznik Nr 1 Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo
ekologiczne w roku 2003 ................................................................................... 30
3
Wstêp
Uzyskiwanie produktów pochodzenia zwierzêcego zgodne z zasadami rolnic-
twa ekologicznego (organicznego, biologicznego) to system produkcji zapewnia-
j¹cy zdrowie i dobrostan zwierz¹t gospodarskich, przy zachowaniu zgodnych z na-
tur¹ sposobów gospodarowania.
Mleko krowie, z uwagi na swoje walory od¿ywcze, zajmuje wa¿ne miejsce
w ¿ywieniu cz³owieka. Obecnie ¿ywnoæ przesta³a byæ postrzegana wy³¹cznie jako
ród³o sk³adników pokarmowych s³u¿¹cych pokryciu potrzeb organizmu cz³owie-
ka, natomiast wzros³o zainteresowanie konsumentów jej walorami prozdrowotny-
mi. St¹d coraz wiêcej uwagi wiele uwagi powiêca siê czynnikom maj¹cym wp³yw
na walory dietetyczne i smakowe mleka i jego przetworów, do których mo¿na za-
liczyæ genotyp zwierzêcia (rasê), ¿ywienie i utrzymanie. Chów byd³a ras mlecz-
nych zgodnie z za³o¿eniami produkcji organicznej, zapewnia uzyskanie mleka war-
tociowego ze wzglêdu na zdrowie cz³owieka.
4
Dobór ras i obsada zwierz¹t
Przy wyborze rasy byd³a nale¿y braæ pod uwagê nie tylko wydajnoæ mleczn¹,
ale równie¿ takie cechy jak: d³ugowiecznoæ krów, czas u¿ytkowania, wydajnoæ
¿yciow¹, odpornoæ na mastitis, odpornoæ na paso¿yty, p³odnoæ, ³atwoæ ocieleñ,
tempo brakowania krów oraz w³aciwoci technologiczne uzyskiwanego mleka.
Byd³o rasy holsztyñsko-fryzyjskiej (hf) - jako wyspecjalizowana rasa mleczna,
mo¿e byæ hodowane w gospodarstwach ekologicznych posiadaj¹cych paszê objêto-
ciow¹ dobrej jakoci, o wysokiej wartoci pokarmowej. Mo¿liwe jest wtedy uzy-
skanie od krów tej rasy wydajnoci przekraczaj¹cej 7000 kg mleka w ci¹gu roku.
W warunkach produkcji organicznej bardziej przydatne jest byd³o rodzimych
ras, produkuj¹ce nie wiêcej ni¿ 5  6 tys. kg mleka rocznie, najlepiej o kombinowa-
nej u¿ytkowoci.
Rasa czarno-bia³a (cb) - byd³o tej rasy w wyniku krzy¿owania i doskonalenia
byd³a miejscowego z byd³em fryzyjskim uznane jest jako typ kombinowany, mlecz-
no-miêsny z podkreleniem u¿ytkowoci mlecznej (wydajnoæ 5000-6000 kg mle-
ka/rok, o zawartoci 4% t³uszczu i 3,3% bia³ka). Doros³e krowy osi¹gaj¹ masê
cia³a 620 kg i wysokoæ w k³êbie 135 cm.
Rasa czerwono-bia³a (czb) - za polski wzorzec przyjmuje siê typ mleczno-miê-
sny du¿ego kalibru (masa cia³a doros³ych krów 650 kg, wysokoæ w k³êbie min.
132 cm), o zrównowa¿onych cechach mlecznych i miêsnych (5000-5500 kg/rok,
zawartoæ t³uszczu 4%, bia³ka 3,3%). Wydajnoæ rzena buhajków siêga 60%. Byd³o
rasy czb jest dobrze przystosowane do utrzymania w warunkach gospodarstw dys-
ponuj¹cych trwa³ymi u¿ytkami zielonymi.
Rasa simentalska - typ u¿ytkowy miêsno-mleczny du¿ego kalibru, o bardzo
dobrym umiênieniu, wydajnoci mleka 4000-5000 kg rocznie, 4,2% t³uszczu,
3,5% bia³ka. Masa cia³a doros³ych krów wynosi 675 kg a wysokoæ w k³êbie 136 cm.
Charakteryzuje siê odpornoci¹ na choroby, d³ugowiecznoci¹ i zdrowotnoci¹
wymienia.
Rasa polska czerwona (pc) - zaliczana do byd³a prymitywnego, prezentuje typ
u¿ytkowy mleczno-miêsny o wydajnoci oko³o 4000 kg mleka i zawartoci 4,5%
t³uszczu i 3,6% bia³ka. Masa cia³a doros³ej krowy wynosi oko³o 500 kg, a wysokoæ
w k³êbie 126 cm. Byd³o to cechuje d³ugowiecznoæ, odpornoæ na choroby, dobre
wykorzystanie paszy i dobra p³odnoæ. Byd³o pc mo¿e byæ u¿ytkowane w trudnych
warunkach rodowiskowych przy minimalnym zu¿yciu pasz treciwych.
Rasa Jersey - jest przedstawicielem typu jednostronnie mlecznego, doros³e
krowy wa¿¹ oko³o 370 kg i maj¹ 120 cm wysokoci w k³êbie. Roczna wydajnoæ
mleka siêga 5000 kg, przy zawartoci 6,2% t³uszczu, 4,0% bia³ka oraz wysokiej
zawartoci suchej masy. Charakteryzuj¹ siê zdolnoci¹ do pobierania i wykorzy-
stywania du¿ych iloci pasz objêtociowych.
Rasa Montbeliarde - zaliczana do typu kombinowanego mleczno-miêsnego,
charakteryzuje siê wysok¹ wydajnoci¹ mleka (6000-7500 kg w 305-dniowej lak-
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin