Przemysł rolno-spożywczy po uzyskaniu przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej.pdf

(119 KB) Pobierz
150691522 UNPDF
64
STOWARZYSZENIE EKONOMISTÓW ROLNICTWA I AGROBIZNESU
Roczniki Naukowe l tom VII l zeszyt 2
Ewa Fija³kowska
Politechnika Koszaliñska w Koszalinie
PRZEMYS£ ROLNO-SPO¯YWCZY PO UZYSKANIU PRZEZ
POLSKÊ CZ£ONKOSTWA W UNII EUROPEJSKIEJ
AGRI-FOOD INDUSTRY AFTER APPROACH POLAND
TO EUROPEAN UNION
S³owa kluczowe: przemys³ rolno-spo¿ywczy
Key words: agri-food industry
Synopsis. Opracowanie stanowi próbê ukazania sytuacji polskiego przemys³u rolno-spo¿ywczego oraz mo¿-
liwoci i zagro¿eñ po przyst¹pieniu Polski do Unii Europejskiej. Podstawow¹ korzyci¹ dla przemys³u rolno-
spo¿ywczego jest swobodny dostêp do rynków innych pañstw cz³onkowskich. Dostosowanie przemys³u
rolno-spo¿ywczego do standardów sanitarnych, weterynaryjnych i ochrony rodowiska Unii Europejskiej jest
najistotniejsz¹ kwesti¹ umo¿liwiaj¹c¹ zaistnienie Polski w tej bran¿y na rynku europejskim.
Wstêp
Cz³onkostwo Polski w Unii Europejskiej stwarza dla polskiej gospodarki niew¹tpliwie du¿e
szanse rozwojowe. Jednak by móc w³aciwie je wykorzystaæ polska gospodarka musi byæ
przygotowana od sprostania warunkom wolnej konkurencji panuj¹cej na rynku unijnym. Trze-
ba zatem stworzyæ warunki umo¿liwiaj¹ce dynamiczny rozwój, który przyczyni siê do wzrostu
ekonomicznego podmiotów gospodarczych. Dotyczy to równie¿ sektora rolno-spo¿ywczego,
w którym powinny zostaæ podjête wzmo¿one dzia³ania maj¹ce na celu umocnienie pozycji
konkurencyjnej na rynku krajowym, jak równie¿ europejskim.
System gospodarki rynkowej w pierwszej fazie spowodowa³ znacz¹ce zmiany w strukturze
polskiego przemys³u rolno-spo¿ywczego. Zmiany te polega³y na redukcji skali przetwórstwa
przemys³owego, jego rozdrobnieniu i masowym powstawaniu prywatnych zak³adów o ma³ej
produkcji i niskim poziomie technologicznym.
W drugiej po³owie lat 90. w przemyle rolno-spo¿ywczym dokona³o siê wiele zamian
maj¹cych na celu poprawê jakoci i efektywnoci produkcji, dotycz¹cych równie¿ procesów
koncentracji produkcji, systemów zarz¹dzania, czy logistyki. W tym obszarze prowadzonych
by³ równie¿ wiele dzia³añ maj¹cych na celu dostosowanie prawa polskiego do wymogów Unii
Europejskiej [Urban 2000].
Makroekonomiczna sytuacja przemys³u rolno-spo¿ywczego
Przemys³ spo¿ywczy, na który sk³ada siê produkcja artyku³ów spo¿ywczych i napojów oraz
produkcja wyrobów tytoniowych stanowi³ w 2002 roku prawie 21% wartoci produkcji sprze-
E. Fija³kowska
150691522.001.png
Przemys³ rolno-spo¿ywczy po uzyskaniu przez Polskê cz³onkostwa w Unii Europejskiej
65
danej ca³ego przemys³u, wobec 20% w 2001 roku. Utrzymanie wysokiego udzia³u nast¹pi³o w
warunkach kszta³towania siê ni¿szych cen sprzeda¿y wyrobów przemys³u spo¿ywczego (spa-
dek w stosunku do 2001 r. artyku³ów spo¿ywczych i napojów o 1,4%, wzrost cen wyrobów
tytoniowych o 3,5% oraz wzrost cen produktów ca³ego przemys³u o 1%) i wy¿szej dynamiki
ilociowej produkcji przemys³u spo¿ywczego. rednio w 2002 roku w przemyle spo¿ywczym
pracowa³o 291,1 tys. osób, w tym tylko 25,9 tys. w sektorze publicznym.
Przemys³owa produkcja ¿ywnoci przeznaczona by³a w g³ównej mierze na potrzebny rynku
wewnêtrznego. Udzia³ eksportu w przychodach ogó³em z ca³okszta³tu dzia³alnoci przedsiê-
biorstw przemys³u spo¿ywczego wynosi rednio 6,9%, w tym 7,7% w produkcji artyku³ów
spo¿ywczych i napojów oraz 1,2% w produkcji wyrobów tytoniowych.
Wysoki udzia³ kapita³u zagranicznego w przemyle tytoniowym nie skutkuje wzrostem eks-
portu, ale ogranicza produkcjê do potrzeb krajowych. Stosunkowo wysoki udzia³ eksportu
wystêpuje w przychodach przetwórstwa owoców i warzyw (15%) i przetwórstwie ryb (28,1%).
W strukturze sprzeda¿y produkcji przemys³u spo¿ywczego najwiêkszy udzia³ ma od lat prze-
mys³ miêsny stanowi¹cy 22,4% w roku 2002 ogó³u produkcji przemys³u spo¿ywczego, prze-
mys³ artyku³ów mleczarskich 15,7% i napojów 19,9%.
W 2002 roku wyniki polskiego handlu zagranicznymi towarami rolno-spo¿ywczymi by³y
korzystniejsze w porównaniu do minionych okresów. Wartoæ eksportu wzros³a o ponad 8% i
wynios³a 3,3 mld USD, za importu wzros³a o prawie 5% do 3,6 mld USD. W rezultacie zmniej-
szy³o siê ujemne saldo o 23%, a jego wartoæ wynios³a 0,3 mld USD. Sporód grup krajów,
najwiêkszym partnerem Polski, zarówno w eksporcie jak i w imporcie jest Unia Europejska, na
któr¹ przypada³a po³owa wartoci obrotów polskiego handlu zagranicznego towarami rolno-
spo¿ywczymi w 2002 roku. Wa¿nymi odbiorcami polskich produktów by³y tak¿e kraje by³ego
ZSRR oraz CEFTY.
Wydajnoæ pracy w sektorze spo¿ywczym jest nadal w Polsce dwa razy ni¿sza ni¿ w krajach
Unii Europejskiej, a rednie obroty jednej firmy s¹ trzykrotnie mniejsze. W Polsce firm zatrud-
niaj¹cych 9 i wiêcej osób mamy 7,7 tys., a w Unii 29,6 tys. Pod wzglêdem wartoci sprzeda¿y
jestemy szóstym producentem ¿ywnoci i napojów w Europie po Niemczech, Wielkiej Bryta-
nii, Francji, Hiszpanii i W³oszech.
Znaczenie przyst¹pienia Polski do Unii Europejskiej w kontekcie
przemys³u rolno-spo¿ywczego
Polska z dniem wst¹pienia do Unii Europejskiej zostanie w³¹czona w obszar Jednolitego
Rynku Europejskiego integruj¹ce pañstwa cz³onkowskie za pomoc¹ mechanizmów typowych
dla unii celnej i wspólnego rynku. Taki stan spowoduje zasadnicza zmianê w handlu artyku³ami
rolno-spo¿ywczymi miêdzy Polsk¹, a pozosta³ymi pañstwami cz³onkowskimi. Zniesienie ce³ z
dniem cz³onkostwa spowoduje, ¿e artyku³y rolno-spo¿ywcze, wyprodukowane w innych kra-
jach cz³onkowskich bêd¹ dopuszczone do sprzeda¿y w Polsce na takich samych warunkach jak
inne produkty. Równoczenie polskie produkty otrzymaj¹ nieograniczony dostêp do rynku
pozosta³ych pañstw cz³onkowskich. Przed Polsk¹ otworzy³ siê segment rolno-spo¿ywczy Jed-
nolitego Rynku Europejskiego, sk³adaj¹cy siê nie tylko z rynków piêtnastu obecnych pañstw
cz³onkowskich, ale równie¿ z rynków tych dziesiêciu pañstw, które ³¹cznie z Polsk¹ wesz³y w
struktury Unii Europejskiej. Polska uzyska³a dostêp do rynku oko³o 420 mln konsumentów, w
tym 380 mln w obecnych pañstwach cz³onkowskich, w których si³a nabywcza jest przeciêtnie
znacznie wy¿sza ni¿ w Polsce [Rowiñski 2003].
Wykorzystanie powstaj¹cych mo¿liwoci eksportowych bêdzie zale¿a³o od akceptacji pol-
skich produktów przez konsumentów unijnych. Warunkiem koniecznym i wystarczaj¹cym do
uzyskania dostêpu do rynków pozosta³ych pañstw cz³onkowskich jest spe³nienie przez pol-
66
E. Fija³kowska
skich producentów unijnych standardów sanitarnych, weterynaryjnych, fitosanitarnych, a
tak¿e ochrony zwierz¹t i ochrony rodowiska. Standardy te bêd¹ obowi¹zywa³y równie¿ przy
produkcji na rynek polski i w eksporcie na rynki pañstw nie bêd¹cych cz³onkami Unii Europej-
skiej. Wyj¹tkiem od regu³y jest zgoda Unii Europejskiej na okresy przejciowe dla wymienio-
nych w za³¹czniku do Traktatu Akcesyjnego zak³adów miêsnych, drobiarskich, mleczarskich i
rybnych, które przez okrelony czas mog¹ nie spe³niaæ standardów Unii Europejskiej, ale które
po up³ywie okrelonego terminu bêd¹ musia³y w pe³ni odpowiadaæ normom unijnym.
Wzajemne otwarcie rynku z jednej strony stwarza mo¿liwoæ eksportu polskich artyku³ów
rolno-spo¿ywczych na rynki innych pañstw cz³onkowskich, ale z drugiej swobodny przep³yw
towarów mo¿e spowodowaæ wzrost eksportu na rynek polski produktów wyprodukowanych w
innych krajach cz³onkowskich. Doprowadzi to do nowego podzia³u rynku produktów ¿ywno-
ciowych. Podstawowym problemem polskiej gospodarki ¿ywnociowej jest kwestia, czy utra-
ta czêci w³asnego rynku zostanie zrekompensowana z nadwy¿k¹ wiêkszym zbytem na ryn-
kach innych pañstw cz³onkowskich. Odpowied na to pytanie jest niezwykle trudna i bêdzie
równie¿ nie do oszacowania w pierwszym okresie cz³onkostwa Polski w UE.
Na podstawie warunków, w których bêdzie funkcjonowa³a Polska jako cz³onek Unii Euro-
pejskiej, nie mo¿na ustaliæ jak bêdzie kszta³towa³o siê saldo obrotów artyku³ami rolno-spo¿yw-
czymi z pañstwami UE po uzyskaniu cz³onkostwa przez Polskê. Czêsto formu³uje siê opinie o
gro¿¹cym zalewie polskiego rynku artyku³ami rolno-spo¿ywczymi importowanymi z innych
pañstw UE i mo¿liwoci upadku polskiego rolnictwa. Prognozy handlu t¹ grupa towarów po
uzyskaniu cz³onkostwa utrudnia okolicznoæ, ¿e pi¹te rozszerzenie Unii Europejskiej obejmuje
10 pañstw i najprawdopodobniej wiêkszoæ z nich, podobnie jak Polska, bêdzie stara³a siê
zwiêkszyæ eksport rolno-spo¿ywczy. Nie mo¿na zatem wykluczyæ sytuacji, w której po przyst¹-
pieniu Polski do Unii Europejskiej nast¹pi wzrost ujemnego salda dla obrotów artyku³ami rol-
no-spo¿ywczymi. Istniej¹ jednak przes³anki, na podstawie których mo¿na równie¿ za³o¿yæ sy-
tuacjê odwrotn¹ zmniejszenia ujemnego salda handlu artyku³ami rolno-spo¿ywczymi.
Nale¿y siê spodziewaæ, ¿e energiczny marketing mo¿e spowodowaæ wzrost eksportu artyku-
³ów rolno-spo¿ywczych na rynki pozosta³ych pañstw cz³onkowskich z uwagi na to, ¿e otwieraj¹-
cy siê rynek eksportowy jest ponad dziesiêciokrotnie wiêkszy ni¿ rynek polski. Realne szanse
poprawy bilansu obrotów artyku³ami rolno-spo¿ywczymi stworzy agresywna polityka eksporto-
wa oraz aktywna walka o utrzymanie w³asnego rynku. Podstawowymi elementami stosowanymi
w tych dzia³aniach musz¹ byæ: niskie ceny, dobra jakoæ oraz doskona³a obs³uga klienta.
Wprowadzenie w Polsce instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej wp³ynê³o w pierwszej
kolejnoci na poziom cen produktów rolnych i wykluczy³o zarazem mo¿liwoæ powrotu do
poziomu cen sprzed akcesji. Z drugiej natomiast strony pozwoli na utrzymanie bardziej stabil-
nych cen ¿ywnoci w przysz³oci. Kierunkiem produkcji rolniczej, w którym zaobserwowano
najwiêkszy spadek cen jest produkcja rolinna, ceny zbó¿ i pasz obni¿y³y siê znacznie. Nast¹pi³
natomiast wzrost cen w produkcji zwierzêcej.
Mo¿liwoæ poprawy sytuacji w handlu artyku³ami rolno-spo¿ywczymi wynika nie tylko z
nieograniczonego dostêpu do rynku europejskiego, przemawia za ni¹ równie¿ okolicznoæ, ¿e
przeciêtny poziom ochrony rynków rolnych Unii Europejskiej jest obecnie wy¿szy ni¿ poziom
ochrony rynku polskiego. C³a Unii Europejskiej nak³adane na niektóre grupy produktów im-
portowanych z Polski, uniemo¿liwiaj¹ eksport poza preferencyjnym. Po zniesieniu ce³ mog¹ siê
otworzyæ nowe mo¿liwoci lokowania na Jednolitym Rynku Europejskim produktów, których
eksport od krajów cz³onkowskich UE jest obecnie nieop³acalny. Nast¹pi równie¿ zmniejszenie
kosztów w ga³êziach produkcji zwierzêcej, w których podstawê pasz stanowi¹ zbo¿a, spowodu-
je to zwiêkszenie konkurencyjnoci produkcji trzody chlewnej i drobiu na rynku pañstw cz³on-
kowskich i polskim.
Przemys³ rolno-spo¿ywczy po uzyskaniu przez Polskê cz³onkostwa w Unii Europejskiej
67
Istotnym skutkiem przyst¹pienia Polski do Unii Europejskiej jest utrata ochrony rolnictwa
przed konkurencj¹ innych pañstwa cz³onkowskich. Otwarcie rynku jest nieodwo³alne, a wyne-
gocjowana klauzula ochrony jest s³aba i mo¿e zostaæ ewentualnie wprowadzona w sytuacjach
krytycznych.
Ocenê sytuacji handlu artyku³ami rolno-spo¿ywczymi utrudnia dodatkowo zró¿nicowany
poziom dop³at bezporednich w niepe³nej wysokoci. Wynegocjowany poziom oko³o 40% p³at-
noci bezporednich, bêd¹cy zaledwie minimum z punktu widzenia dochodowoci i op³acalnoci
rolnictwa jest wystarczaj¹cy pod wzglêdem mo¿liwoci konkurowania na rynku europejskim da-
leki jednak od mo¿liwoci przedsiêbiorstw dzia³aj¹cych w pañstwach cz³onkowskich.
Polski przemys³ spo¿ywczy mo¿e byæ konkurencyjny dla producentów ¿ywnoci w krajach
UE. Jego g³ównym atutem s¹ ni¿sze mar¿e i koszty przetwórstwa, co przy ni¿szych cenach
produktów rolnictwa w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej pozwala na osi¹gniêcie
znacz¹cych przewag cenowo-kosztowych. Najwiêksze s¹ w przetwórstwie miêsa czerwonego i
drobiu, wyrobach cukierniczych, pieczywa, t³uszczów, przetworów warzywno-owocowych i
napojów bezalkoholowych, a tak¿e wiêkszoci produktów wtórnego przetwórstwa ¿ywnoæ.
W Polsce natomiast wystêpuj¹ wysokie mar¿e na oleje, jogurty i soki, co wynika z du¿ego
zbytu wyrobów i eksportu.
Podstawowe relacje cenowo-kosztowe nie s¹ zagro¿eniem, lecz szans¹ dla polskich produ-
centów ¿ywnoci. Zagro¿eniem nie jest równie¿ mniejsza wydajnoæ pracy, gdy¿ jej skutki s¹ z
nadwy¿k¹ kompensowane kilkukrotnie ni¿sz¹ p³ac¹. Zagro¿enie wystêpuje tylko w dzia³ach,
gdzie wydajnoæ jest 4-5 razy mniejsza ni¿ w krajach Unii Europejskiej. Zw³aszcza w przemyle
cukrowniczym, spirytusowym, skrobiowym, makaronowym, mleczarskim i produkcji soków.
Podsumowanie
Podstawow¹ korzyci¹ dla przemys³u rolno-spo¿ywczego jest swobodny dostêp do ryn-
ków innych pañstw cz³onkowskich. Wzrost sprzeda¿y na rynkach innych pañstw cz³onkow-
skich oraz zapobieganie utraty czêci rynku krajowego zale¿y w du¿ej mierze od przygotowania
do cz³onkostwa. Dostosowanie przemys³u rolno-spo¿ywczego do standardów sanitarnych,
weterynaryjnych i ochrony rodowiska Unii Europejskiej jest najistotniejsz¹ kwesti¹ w kilku
bran¿ach przemys³u rolno-spo¿ywczego, w tym przede wszystkim miêsnej, mleczarskiej i dro-
biarskiej. Obecnie normy Unii Europejskiej spe³nia jedynie czêæ zak³adów tych bran¿.
Podstawowe znaczenie w pierwszym okresie obecnoci w Unii Europejskiej bêdzie mieæ
dostosowanie sektorów wra¿liwych do standardów weterynaryjnych procedur zapewnienia
bezpieczeñstwa zdrowotnego ¿ywnoci oraz zdolnoæ polskich przedsiêbiorstw do szybkiego
reagowania na czêste zmiany norm UE, spe³nianie wymogów odbiorców co do oznakowania
wyrobów, atestacji i dokumentowania jakoci handlowej ¿ywnoci.
Znacz¹ce bêd¹ równie¿ umiejêtnoci w zakresie marketingu i dystrybucji z udzia³em du¿ych
sieci handlowych, które s¹ g³ównym kana³em zbytu ¿ywnoci w Europie.
Wszystko wskazuje, ¿e o pozycji producentów ¿ywnoci na wspólnym rynku europejskim
zadecyduj¹ pozaekonomiczne bariery wejcia na ten rynek i zdolnoæ ich pokonywania przez
polskie firmy. Potencja³ polskich przedsiêbiorstw bran¿y przemys³u spo¿ywczego jest znacznie
ni¿szy ni¿ konkurentów z Europy Zachodniej, a dowiadczenia w eksporcie s¹ skromne i doty-
cz¹ niewielkiej czêci przedsiêbiorstw, g³ównie z kapita³em zagranicznym.
Literatura
Rowiñski J. 2003: Koszty i korzyci cz³onkostwa Polski w UE. [W:] Korzyci i koszty cz³onkostwa Polski
w Unii Europejskiej. Centrum Europejskie Natolin, Warszawa.
68
E. Fija³kowska
Rolnictwo i gospodarka ¿ywnociowa w Polsce w aspekcie Integracji z Uni¹ Europejsk¹. 2003: Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
Urban S. 2000. Stan przemys³u spo¿ywczego w Polsce i jego funkcje w okresie przemian. Roczniki Naukowe
SERiA .
Urban R. 2000. Polski przemys³ spo¿ywczy. IERiG¯, Warszawa.
Urban R. Polska ¿ywnoæ w Unii. Gazeta Prawna , Przegl¹d bran¿owy przemys³ spo¿ywczy, nr 24.
Summary
The agri-food industry in Poland is one of the largest department of national economy. The 1990s reveal
themselves as a period of many changes relating to property and production areas. The integration with
European Union open a new markets for a polish agri-food industry, but force also to compete with
European companies.
Adres do korespondencji
dr Ewa Fija³kowska
Politechnika Koszaliñska
Wydzia³ Ekonomii i Zarz¹dzania
Katedra Polityki Spo³eczno-Gospodarczej i Ekonomiki Regionalnej
ul. Kwiatkowskiego 6E
75-343 Koszalin
tel. (0 94) 343 91 62
e-mail: fijalkowska.ewa@interia.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin