Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych.pdf

(319 KB) Pobierz
Microsoft Word - 3n 143 Majewska
N auka P rzyroda T echnologie
2009
Tom 3
Zeszyt 4
ISSN 1897-7820 http://www.npt.up-poznan.net
Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Copyright ©Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
E WA M AJEWSKA
Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
PORÓWNANIE WYBRANYCH WŁAŚCIWOŚCI
MIODÓW PSZCZELICH JASNYCH I CIEMNYCH *
Streszczenie. Celem pracy było sprawdzenie, które miody: jasne czy ciemne charakteryzują się
lepszymi właściwościami prozdrowotnymi. Przeprowadzone badania obejmowały analizę fizycz-
no-chemiczną, tzn. oznaczenia barwy miodu, zawartości wody, popiołu, kwasowości, a także
aktywności przeciwutleniającej miodów wobec rodników DPPH˙ i sumy polifenoli. Uzyskane
wyniki umożliwiają porównanie właściwości miodów jasnych i ciemnych. Pozwalają one stwier-
dzić, że miody ciemne charakteryzują się silniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż
miody jasne. Najlepszym spośród badanych miodów antyoksydantem okazał się miód spadziowy,
natomiast miód gryczany charakteryzował się największą zawartością polifenoli.
Słowa kluczowe: miód pszczeli, przeciwutleniacze, cechy fizyczno-chemiczne
Wstęp
Miód jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły ( Apis mellifera )
z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, albo z wydzielin owadów wysysa-
jących żywe części roślin. Pszczoły zbierają te substancje i przerabiają przez ich łącze-
nie ze specyficznymi własnymi substancjami (D YREKTYWA ... 2001).
Miód, dzięki zróżnicowanemu składowi chemicznemu, zajmuje szczególne miejsce
w żywieniu człowieka. Zarówno młodym, jak i dorosłym organizmom dostarcza cen-
nych składników energetycznych, budulcowych i regulujących, dzięki czemu uznaje się
go za produkt o wyraźnym dietetycznym działaniu, polepszający fizyczną i psychiczną
kondycję spożywającej go osoby. Wykazuje działanie terapeutyczne oraz – co zasługuje
na szczególną uwagę – profilaktyczne wobec wielu schorzeń.
Poza zasadniczym podziałem miodów na nektarowe i spadziowe stosuje się też ich
klasyfikację pod względem barwy. Rozróżniamy miody jasne, które po skrystalizowa-
* Temat realizowany w ramach badań własnych SGGW (projekt nr 504 10 092800 11).
346262315.001.png
2
Majewska E., 2009. Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych. Nauka Przyr.
Technol. 3, 4, #143.
niu mają zabarwienie białe, kremowe lub żółte, oraz miody ciemne, po skrystalizowaniu
jasnobrązowe i ciemnobrązowe (czasem z odcieniem brązowym lub zielonkawym).
Miody jasne są na ogół delikatniejsze w smaku od ciemnych – bardziej ostrych i „dra-
piących”. Celem niniejszej pracy było sprawdzenie, które miody: jasne czy ciemne
charakteryzują się lepszymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Materiał i metody
Za materiał badawczy posłużyły próbki ośmiu miodów pszczelich jasnych i ciem-
nych zakupione w warszawskich sklepach. Były to miody: jedwabny (J), Romerillo (R),
rozmarynowy (Ro), mniszkowy (Mn), malinowy (M), gryczany (G), nektarowo-spa-
dziowy (NS) i spadziowy (S).
W przeprowadzonych badaniach przeanalizowano: barwę miodu, zawartość wody,
zawartość wolnych kwasów, zawartość popiołu, przewodność elektryczną właściwą,
zawartość proliny, zawartość polifenoli ogółem oraz aktywność przeciwutleniającą
wobec DPPH·. Barwę miodów określano za pomocą aparatu Minolta CM-508i. Wyniki
odczytywano w systemie Hunter Lab opartym na pomiarze trzech składowych trój-
chromatycznych L, a, b. Oznaczenia zawartości wody, wolnych kwasów, popiołu, pro-
liny oraz przewodności elektrycznej właściwej wykonywano według zaleceń Kodeksu
żywnościowego (C ODEX ... 1981). Zawartość wody oznaczano metodą refraktometrycz-
ną z wykorzystaniem refraktometru typu Abbego. Wolne kwasy oznaczano metodą
potencjometryczną, a wyniki wyrażano w milirównoważnikach na kilogram miodu.
Zawartość popiołu oznaczano poprzez spopielenie próbek miodu w piecu muflowym
w temperaturze 500-550°C. Przewodność elektryczną właściwą wyznaczano, stosując
metodę konduktometryczną. Ilość proliny w badanych miodach analizowano metodą
spektrofotometryczną, w której mierzono absorbancję powstałego barwnego kompleksu
przy długości fali 520 nm. Wyniki wyrażano w miligramach proliny na 100 g miodu.
W celu oznaczenia zawartości polifenoli ogółem i aktywności przeciwutleniajacej spo-
rządzano z badanych miodów ekstrakty. W tym celu naważkę miodu (3 g) rozpuszczano
w 30 cm 3 etanolu i całość wytrząsano przez 1 h na wytrząsarce. Następnie próbki pozo-
stawiano w ciemności w temperaturze pokojowej na 24 h. Po tym czasie roztwór sączo-
no i wykorzystywano do dalszych badań. W celu oznaczenia zawartości polifenoli
w badanych ekstraktach etanolowych wykorzystano zdolność polifenoli do barwnej
reakcji z odczynnikiem Folina-Ciocalteau. W metodzie tej intensywność zabarwienia
badanych ekstraktów z dodanym odczynnikiem mierzono przy długości fali 735 nm.
Całkowitą zawartość polifenoli wyrażano w przeliczeniu na kwas galusowy, dla którego
wykonano krzywą wzorcową w zakresie stężeń 0-100 mg/dm 3 (K UMAZAWA i IN . 2002).
Oznaczenie aktywności przeciwutleniającej wykonano wobec DPPH˙ (Y EN i C HEN
1995). Do probówek odmierzano 4 cm 3 ekstraktu etanolowego. Jedną z nich traktowano
jako próbkę ślepą, a pozostałe – jako próbki właściwe. Równolegle do jednej probówki
odmierzano 4 cm 3 wody lub etanolu (próbka kontrolna). Do próbki ślepej dodawano
1 cm 3 metanolu, a do kontrolnej i właściwych po 1 cm 3 roztworu rodników DPPH˙.
Po 30 min od dodania rodników mierzono absorbancję przy długości fali 517 nm. Ak-
tywność przeciwutleniajacą (A) wobec rodników DPPH˙ obliczano ze wzoru:
3
Majewska E., 2009. Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych. Nauka Przyr.
Technol. 3, 4, #143.
A = (A k – A /A k ) × 100%
gdzie: A k – absorbancja próby kontrolnej, A – absorbancja próby właściwej.
Wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą programu Statgraphics plus 4.1.
Wyniki i dyskusja
Woda jest istotnym składnikiem miodów i dostaje się do niego z pożytków. Nektar
może zawierać jej nawet 70%, a spadź 50%. Podczas produkcji miodu jest ona odparo-
wywana. Zawartość wody w przebadanych miodach mieściła się w przedziale od 16,6%
w miodzie gryczanym do 23% w miodzie rozmarynowym (tab. 1). Akty prawne zwią-
zane z wymaganiami stawianymi miodom pszczelim określają, iż zawartość wody nie
może przekraczać 20% (D YREKTYWA ... 2001, C ODEX ... 1981). Po porównaniu otrzyma-
nych wyników z wymaganiami stwierdzić należy, że dwa spośród przebadanych mio-
dów charakteryzowały się zawartością wody przekraczającą dopuszczalny limit. Były
to: miód spadziowy (22,1%) oraz miód Romerillo (23,0%). Większa zawartość wody
może wskazywać, że miód został odwirowany z plastrów w niewłaściwym momencie,
gdy jeszcze nie odparował wody i był niedojrzały (S ZCZĘSNA 2003). Badania przepro-
wadzone przez P ERSANO i IN . (2004) dotyczące miodu mniszkowego oraz rozmaryno-
wego dały wyniki, odpowiednio, 16,2% oraz 16,4%. Dokładnie taką samą wartość jak
w tych badaniach uzyskali P ERSANO i IN . (2004), natomiast Č ELECHOWSKÁ i V ORLOWÁ
(2001) otrzymały nieco mniejszą zawartość wody (15,6%). Wielkości otrzymane
w niniejszej pracy oraz przez poszczególnych badaczy mniej lub bardziej różnią się od
siebie, co może być spowodowane różnorodnym pochodzeniem próbek, a także zróżni-
cowanymi warunkami klimatycznymi, panującymi w danym roku, w którym następo-
wał zbiór miodu.
Tabela 1. Parametry fizyczno-chemiczne badanych miodów
Table 1. Physicochemical properties of tested honeys
Miód
Zawartość wody
(%)
Zawartość popiołu
(%)
Przewodność
elektryczna
właściwa (mS/cm)
Zawartość
wolnych kwasów
(mval w 100 g)
Zawartość proliny
(mg w 100 g)
NS
19,7
0,27
0,56
25,2
59,1
S
22,1
0,27
0,65
33,7
50,9
J
19,8
0,13
0,25
21,0
16,7
Ro
23,0
0,07
0,11
19,8
48,2
Mn
18,2
0,43
0,61
16,2
50,9
M
17,4
0,06
0,17
17,8
41,9
R
18,2
0,11
0,20
20,5
21,6
G
16,6
0,11
0,24
32,5
80,8
346262315.002.png
4
Majewska E., 2009. Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych. Nauka Przyr.
Technol. 3, 4, #143.
Przewodność elektryczna jest parametrem umożliwiającym określenie botanicznego
pochodzenia miodu, czyli wskazuje rodzaj pożytku, z którego miód powstał. Wartość
przewodności zależy od ilości związków mineralnych i kwasów w miodzie. Im zawar-
tość ta jest większa, tym większa będzie przewodność elektryczna. Składnikami, które
mają wpływ na zmniejszenie przewodności, są białka i węglowodany, ze względu na
swoje duże rozmiary. Wykonane badanie przewodności elektrycznej właściwej dla 20-
-procentowych roztworów wodnych miodów dało wyniki, które mieszczą się w grani-
cach od 0,11 mS/cm dla miodu rozmarynowego do 0,65 mS/cm dla miodu spadziowego
(tab. 1). Wszystkie analizowane próbki miodów mieszczą się w standardach, które wy-
znaczają górną granicę na poziomie nie większym niż 0,8 mS/cm.
Porównując wyniki uzyskane w niniejszej pracy z danymi literaturowymi, zauważyć
można, iż analizowane tutaj miody charakteryzowały się zdecydowanie mniejszą prze-
wodnością elektryczną. Č ELECHOWSKÁ i V ORLOWÁ (2001) w swoich badaniach otrzy-
mały w miodach spadziowych przewodność elektryczną wynoszącą 1,07 mS/cm, nato-
miast wartość, jaką uzyskali P ERSANO i IN . (2004), to 1,2 mS/cm. T HRASYVOULOU
i M ANIKIS (1995) przebadali próbki miodów ze spadzi sosnowej i jodłowej i otrzymali
wartości przewodności elektrycznej: 1,26 i 1,40 mS/cm. P ERSANO i IN . (2004) uzyskali
przewodnictwo elektryczne właściwe dla miodu rozmarynowego na poziomie 1,5 × 10 -4
S/cm. Identyczną wartość podają M AJEWSKA i D ELMANOWICZ (2009) dla tej odmiany
miodu. Przy oznaczaniu przewodności w miodzie mniszkowym nastąpiły już pewne
rozbieżności: P ERSANO i IN . (2004) uzyskali wynik 5,1 × 10 -4 S/cm, podczas gdy M A-
JEWSKA i D ELMANOWICZ (2009) podały wartość 8,1 × 10 4 S/cm, która nie mieści się
w granicach standardów UE.
Zawartość popiołu w przebadanych miodach zawierała się w granicach 0,06-0,43%
(tab. 1). Parametr ten nie jest zawarty w przepisach prawnych, ale ściśle się wiąże
z przewodnością elektryczną.
Wartości zawartości popiołu podawane przez poszczególnych badaczy są zbliżone
do otrzymanych w niniejszej pracy. P OPEK (2000) określił zawartość popiołu w miodzie
spadziowym na poziomie 0,56%. Podobną wartość – 0,53% – uzyskały Č ELECHOWSKÁ
i V ORLOWÁ (2001). Dane, jakie przedstawili na podstawie swoich badań S ORKUN i IN .
(2002), wskazują, że zawartość popiołu w analizowanych przez nich miodach wynosiła
0,44%, natomiast analiza P ERSANO O DDO i IN . (1995) określiła wartość tego parametru
na 0,85%. W badaniach T HRASYVOULOU i M ANIKIS (1995) można zauważyć różnicę
zawartości popiołu w miodach ze spadzi sosnowej i jodłowej: 0,6% i 0,9%. Według
M AJEWSKIEJ i D ELMANOWICZ (2009) zawartość popiołu w miodzie rozmarynowym
wynosi 0,06%, w miodzie malinowym zaś 0,08%. W niniejszej pracy uzyskano zawar-
tość popiołu w próbce miodu malinowego na poziomie 0,07%. Wymienione wartości
popiołu obrazują dosyć niewielkie zróżnicowanie. Ich ilości są różne w zależności od
odmiany i typu miodu. Badania dowodzą, że miody nektarowe zawierają trzy razy
mniej popiołu niż miody spadziowe (P OPEK 2001). Rozbieżności w obrębie tej samej
odmiany miodu (co można stwierdzić na przykładzie miodu malinowego) mogą wyni-
kać z różnego pochodzenia geograficznego, a także mogą zależeć od sezonu bądź wa-
runków klimatycznych.
Analizując zależność pomiędzy zawartością popiołu a przewodnością elektryczną
właściwą oddzielnie dla miodów jasnych i ciemnych, zauważyć można istnienie ścisłej
korelacji pomiędzy tymi dwoma parametrami, co potwierdzają duże wartości współ-
5
Majewska E., 2009. Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych. Nauka Przyr.
Technol. 3, 4, #143.
czynników korelacji, które wynosiły odpowiednio 0,90% i 0,99%. Na potwierdzenie
można przedstawić badania M AJEWSKIEJ (1999), w których także uzyskano duże wartości
współczynników korelacji (0,98% w miodach jasnych i 0,98% w miodach ciemnych).
Kwasy znajdujące się w miodach pochodzą głównie z organów wewnętrznych pszczół
oraz z procesów enzymatycznych towarzyszących powstawaniu miodów. Wraz z dojrze-
waniem miodu ilość kwasów wzrasta. Zawartość wolnych kwasów określa charakter
kwaśnych związków chemicznych i wskazuje miody niezafałszowane sacharozą. Z dru-
giej strony nadmierną kwasowość wykazują miody sfermentowane, co jest najczęściej
wynikiem rozwoju na ich powierzchni różnych drobnoustrojów (C ZAPLICKI 2003).
Zawartość wolnych kwasów oznaczonych w tej pracy mieści się w granicach 16,2-
-33,7 mval/kg (tab. 1). Największą zawartością tego parametru charakteryzuje się miód
spadziowy: 33,7 mval/kg, najmniejszą zaś miód mniszkowy: 16,2 mval/kg. Dużą kwa-
sowością odznacza się także miód gryczany: 32,5 mval/kg. T ERRAB i IN . (2002) w ana-
lizowanych próbkach otrzymali bardzo dużą zawartość wolnych kwasów: 88,6 mval/kg,
natomiast P ERSANO i IN . (2004) uzyskali kwasowość ogólną na poziomie 15,7 mval/kg
w miodzie rozmarynowym i 12,5 mval/kg w miodzie mniszkowym. Według S ANZA
i IN . (2005) średnia zawartość wolnych kwasów w miodach nektarowych wynosi 34
mval/kg.
Prolina jest specyficznym aminokwasem występującym w ilościach minimum 10-
-krotnie większych w porównaniu z zawartością innych aminokwasów w miodzie. Naj-
większa jej ilość i zarazem najbardziej odbiegająca od pozostałych występuje w mio-
dzie gryczanym i wynosi 80,8 mg w 100 g miodu. Najmniejsze ilości proliny oznaczono
w miodach jedwabnym i Romerillo, odpowiednio: 16,7 i 21,6 mg w 100 g (tab. 1).
W pozostałych próbkach jej zawartość mieściła się w przedziale 40-60 mg/100 g miodu.
Duża ilość proliny świadczy o dojrzałości miodu. W badaniach przeprowadzonych
przez T ERRABA i IN . (2002) ustalono dla miodów spadziowych zawartość proliny na
poziomie 74,1 mg w 100 g. M AJEWSKA i D ELMANOWICZ (2009) ustaliły następujące
zawartości proliny dla poszczególnych odmian miodów: w miodzie rozmarynowym –
54,68 mg w 100 g, w miodzie mniszkowym – 61,28 mg w 100 g oraz w miodzie mali-
nowym – 50,35 mg w 100 g. Znacznie mniejsze wartości uzyskali P ERSANO i IN . (2004)
– w miodzie rozmarynowym – 27,1 mg w 100 g, a w miodzie mniszkowym – 34,8 mg
w 100 g. Zawartość proliny w miodzie pozwala na ocenę stopnia zafałszowania miodu
zinwertowaną przez pszczoły sacharozą. Na podstawie samej tylko zmniejszonej zawar-
tości proliny nie można stwierdzić, że miód jest zafałszowany, są to tylko przypuszcze-
nia, do których potwierdzenia są potrzebne wartości innych parametrów fizyczno-
-chemicznych.
Właściwości przeciwutleniające są determinowane przez skład miodu. Duży wpływ
na nie mają polifenole, ale także peptydy, kwasy organiczne, enzymy, produkty reakcji
Maillarda oraz inne związki (A L -M AMARY i IN . 2002).
Zawartość polifenoli (rys. 1) w przebadanych miodach spadziowych mieściła się
w granicach od 16,85 do 72,39 mg kwasu galusowego w 100 g miodu, natomiast ak-
tywność przeciwutleniająca (rys. 2) wobec DPPH˙ kształtowała się w przedziale 9,88-
-20,32%.
Porównując oba parametry, można zauważyć duże zróżnicowanie otrzymanych
wyników. W miodzie nektarowo-spadziowym zawartość polifenoli jest niewiele więk-
sza niż aktywność przeciwutleniająca. W pozostałych próbkach różnice są większe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin