Jadwiga Seremak-Bulge
Krzysztof Hryszko
Zakład Badań Rynkowych
IERiGŻ-PIB
Ekonomiczne skutki potencjalnego zakazu stosowania genetycznie zmodyfikowanych roślinnych surowców paszowych
ze szczególnym uwzględnieniem śruty sojowej.
Produkcja pasz przemysłowych wysokiej jakości stanowi podstawę rozwoju intensywnej produkcji drobiu oraz postępu technologicznego chowu trzody chlewnej, bez czego dynamiczny rozwój eksportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wzrost spożycia mięsa nie byłby możliwy. W ciągu 12 lat znaczącej poprawie uległa efektywność produkcji drobiu i żywca wieprzowego. Np. optymalizacja żywienia drobiu w fermach spowodowała zmniejszenie zużycia pasz na 1 kg wyprodukowanego brojlera w latach 1996-2007 z 2,0-2,1 do 1,7-1,9 kg oraz skrócenie cyklu produkcyjnego ptaka o ciężarze końcowym 2,4 kg do 40 dni, podczas gdy na początku analizowanego okresu było to 2,0-2,2 kg w ciągu 45-48 dni. Pozwoliło to obniżyć bezpośrednie koszty produkcji brojlerów o około 12%.
Również poprawa efektywności produkcji wieprzowiny jaką uzyskano, mimo niewielkiego udziału chowu fermowego w produkcji krajowej i dominującego zużycia własnych zbóż w żywieniu świń, nie byłaby możliwa bez rosnącego zużycia koncentratów wysokobiałkowych. W rezultacie zwiększono eksport drobiu oraz wieprzowiny, mimo rosnącej konkurencji i liberalizacji handlu żywnością oraz malejącego wsparcia rynkowego dla sektora mięsnego. W latach 1995-2007 eksport drobiu wzrósł około 10-krotnie, a eksport wieprzowiny 2-3 krotnie, mimo embarga rosyjskiego. Można bez żadnej przesady powiedzieć, że bez rozwoju przemysłu paszowego byłoby to niemożliwe.
1. Produkcja pasz przemysłowych i zużycie surowców wysokobiałkowych w Polsce
W latach 1996 - 2007 produkcja pasz przemysłowych wzrosła z niespełna 4 mln ton do prawie 7 mln ton, w tym produkcja mieszanek pełnoporcjowych z 3,6 do 6,1 mln ton, a koncentratów wysokobiałkowych z 326 do 525 tys. ton. Prawie 62% produkowanych mieszanek pasz treściwych i koncentratów stanowią pasze dla drobiu. Udział pasz drobiowych w ogólnej ilości produkowanych pasz przemysłowych dla zwierząt gospodarskich praktycznie nie zmienia się, mimo szybkiego rozwoju produkcji mieszanek przemysłowych dla bydła w ostatnich latach.
Tab. 1. Produkcja pasz przemysłowych (tys. ton)
Wyszczególnienie
1996
2000
2005
2007*
Razem mieszanki i koncentraty
3913
4044
5276
6950
w tym mieszanki średniobiałkowe
3587
3638
4407
6070
z tego dla drobiu
2200
2202
3410
4015
dla trzody chlewnej
1323
1166
644
1530
dla bydła
64
270
353
525
koncentraty wysokobiałkowe
326
406
570
520
w tym dla drobiu
15
30
55
307
340
438
400
4
36
68
65
pasze pozostałe
299
360
* szacunek
Źródło: Raporty Rynek pasz stan i perspektywy nr 1, 15,21 IERiGŻ-PIB Warszawa, 1996, 2004, 2007
Wzrost produkcji pasz przemysłowych spowodował znaczące zwiększenie zużycia pasz wysokobiałkowych, które w ciągu 5 lat podwoiło się. W 2007 roku zużycie surowców wysokobiałkowych przez przemysł paszowy przekroczyło 3 mln ton (w wadze produktu). Z czego 63% stanowiła śruta sojowa. Na pozostałe 37% składała się śruta rzepakowa, śruta słonecznikowa, rośliny strączkowe oraz mączka rybna. Z czego niespełna 800 tys. ton pochodzi z produkcji krajowej (600 tys. ton śruty rzepakowej, 180 tys. ton strączkowych i 18 tys. ton mączki rybnej). Ponad 2,2 mln ton pasz wysokobiałkowych pochodziło z importu, bowiem Polska podobnie jak inne kraje członkowskie cierpi na niedobór białka[1]. Z tego ponad 1,9 mln ton stanowiła śruta sojowa importowana przede wszystkim z Argentyny (85% w 2006 roku). Szacuje się, że ponad 90% śruty sojowej znajdującej się w handlu międzynarodowym stanowi śruta wyprodukowana z roślin GMO. Aktualnie różnica cen między śrutą sojową zmodyfikowaną genetycznie, a śrutą non GMO wynosi 32-40 USD/t w zależności od kraju pochodzenia.
Tab. 2 Produkcja i zużycie pasz wysokobiałkowych w latach 2007-2008 (tys. ton)
Produkcja
krajowa
Saldo handlu zagranicznego
Zużycie
krajowe
śruta sojowa
0
1908
śruta rzepakowa
1000
-400
600
pozostałe śruty wysokobiałkowe
300
katasza1982