ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE.doc

(794 KB) Pobierz
ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE

Finn Holm

FoodGroup Denmark

Denmark 

Fh@foodgroup.dk

 

 

ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE

 

 

Syntetyczny raport Flair-Flow Europe na temat sponsorowanych przez UE badań z zakresu żywności modyfikowanej genetycznie oraz technologii genów

 

 

Spis treści

 

Wstęp

Żywność GM

Reakcje konsumentów

Dyrektywy UE oraz kwestie prawne

Bezpieczeństwo, wykrywalność i badania na obecność GMO

Nowe osiągnięcia w zakresie modyfikowanych genetycznie roślin uprawnych

Wnioski

Podziękowania

Literatura

Literatura dodatkowa

 

 

 

 

Ilustracje: © INRA/Weber Jean

 

 

Wstęp

 

Termin „biotechnologia” definiowany jest w różny sposób, najczęściej jednak jako „jakakolwiek metoda, polegająca na wykorzystaniu żywych organizmów do wytwarzania produktów, ulepszania roślin lub zwierząt lub do stworzenia drobnoustrojów służących specyficznym celom”. Tak więc biotechnologia obejmuje wiele pokrewnych nauce o żywności dyscyplin, takich jak:

·         hodowla,

·         fermentacja żywności i kultury starterowe,

·         technologia enzymów,

·         produkcja składników i dodatków do żywności z wykorzystaniem żywych organizmów,

·         biosensory i metody analityczne,

·         biologiczne przetwarzanie odpadów i produktów ubocznych.

Dzięki coraz to obszerniejszej wiedzy na temat roli DNA oraz genów w żywych organizmach, jak też w wyniku opracowania w latach 70. metod modyfikacji genów, w biotechnologii nastąpiły rewolucyjne zmiany. Obecnie, technologie genów stanowią najszybciej rozwijający się sektor biotechnologii, wpływając w coraz to większym stopniu na produkcję żywności, techniki środowiskowe i ochronę zdrowia.

Celem niniejszego syntetycznego raportu Flair-Flow jest przekazanie, w skrócie, przemysłowi spożywczemu w Europie informacji na temat osiągnięć nauki oraz postępu społecznego, będących wynikiem realizacji projektów unijnych dotyczących żywności modyfikowanej genetycznie, a także potwierdzenie słuszności inicjowanych w tej dziedzinie badań oraz wprowadzanych innowacji.

Raport dotyczy głównie postępu technicznego w zakresie produkcji żywności modyfikowanej genetycznie (GM), porusza jednak również inne tematy, nie bez znaczenia dla przemysłu spożywczego w Europie, takie jak: postawa konsumentów, kwestie prawne, bezpieczeństwo żywności, metody analityczne. Raport opiera się na wynikach badań prowadzonych w ramach około 25 projektów finansowanych ze środków UE, ujętych w 4. i 5. Programie Ramowym i podprogramie Żywność i Rolnictwo.

 

Żywność GM

 

Organizmy czy też pokarmy zmodyfikowane genetycznie są w istocie częścią przyrody, pojawiają się bowiem w następstwie spontanicznych modyfikacji genów (mutacji). Na przestrzeni ostatnich 10 000 lat ludzkość, stosując tradycyjne metody hodowli, spowodowała przyspieszenie tych zmian.

Nowe metody genetyczne opracowane w ostatnich 30 latach (tabela 1) są wynikiem coraz lepszej znajomości genomu różnych żywych komórek (struktura DNA), a także kodowanych przez nie białek i enzymów (rys. 1). Z czasem nauczyliśmy się modyfikować geny metodami enzymatycznymi, przenosić je i ujawniać w organizmach docelowych (rys. 2). Dysponujemy coraz większą wiedzą, potrafimy więc coraz szybciej uzyskiwać nowe i ulepszone odmiany, a także wprowadzać całkowicie nową informację genetyczną, np. z bakterii lub zwierząt do roślin.

Poniżej podano niektóre najważniejsze osiągnięcia, które przyczyniły się do obecnego stanu wiedzy:

·         Wyjaśnienie budowy podwójnej helisy DNA oraz sposobu kodowania informacji genetycznej przez sekwencje nukleotydów wzdłuż nici DNA.

·         Poznanie zasady ekspresji genów i roli matrycowego RNA (mRNA) w procesie syntezy specyficznego białka.

·         Zastosowanie, do modyfikacji DNA, enzymów-nożyczek (enzymów restrykcyjnych) wycinających określone geny, jak też ligaz łączących je w koliste cząsteczki DNA (plazmidy).

·         Opracowanie metod wprowadzania i uaktywniania w komórce docelowej nowego rekombinacyjnego DNA, z zastosowaniem wektora – bakterii Agrobacterium tumefaciens, strzelby genowej (metoda balistyczna) lub mikroiniekcji.

 

1953

Opisanie struktury DNA

1968

Enzymatyczne metody przecinania lub łączenia DNA lub genów (enzymy restrykcyjne i ligazy), celem uzyskania rekombinacyjnego DNA

1973

Metody transferu genów/DNA do komórek

1990

Pierwsza Dyrektywa UE dotycząca żywności GM

1994

Komercjalizacja w USA pierwszego produktu GM (pomidora)

1995

Opracowanie chipu DNA dla celów identyfikacji materiału genetycznego

1995

Opisanie genomu pierwszego organizmu

1996

Zatwierdzenie przez UE soi GM

1997

Zatwierdzenie przez UE kukurydzy GM

1997

Dyrektywa UE w Sprawie Żywności Nowatorskiej

1998

Czasowe wstrzymanie przez UE badań polowych nad roślinami GM

2000

Opisanie około 40 genomów

2001

Opisanie genomu człowieka

2002

Projekty Dyrektyw UE dotyczących zatwierdzania, oceny bezpieczeństwa, wykrywalności i oznakowania żywności GM

 

Tabela 1 – Historia żywności GM

 

 

Jak dotąd, do obrotu na rynku UE dopuszczona została jedynie modyfikowana genetycznie soja i kukurydza (tab. 2), do Komisji zgłoszono jednak kilka odmian roślin, które zgodnie z Dyrektywą w Sprawie. Żywności Nowatorskiej można w zasadzie uznać za porównywalne z uprawami tradycyjnymi. Na załatwienie czeka też kilka innych wniosków, na różnych etapach autoryzacji, jednak z uwagi na czasowe wstrzymanie, w 1998 r., doświadczeń polowych nie wydano jeszcze żadnej decyzji. W USA ponad 50 roślin spożywczych zawierających rekombinacyjny DNA (r-DNA) zostało pozytywnie ocenionych przez Agencję do Spraw Żywności i Leków (FDA). Oprócz nowych upraw r-DNA, zmodyfikowanych celem poprawy cech rolniczych (tolerancja na herbicydy i owady-szkodniki), na uwagę zasługują [1]: rzepak o wysokim poziomie syntezy fitazy (BASF), soja o wysokiej zawartości kwasu oleinowego (DuPont), dynia odporna na wirusy (Seminis Vegetable Seeds), pomidor o zmodyfikowanym procesie dojrzewania (Agritope), canola - laurate canola (Calgene) oraz pomidor o przedłużonej przechowalności (Calgene and Zebeca Plant Science).

W 2000 r. pod uprawę roślin zmodyfikowanych genetycznie (lub transgenicznych) przeznaczono ogółem ponad 44 mln ha, przy czym na Stany Zjednoczone – lidera rynkowego – przypadało 68%, a na drugi w kolejności kraj – Argentynę – 23%.W Europie, w konsekwencji decyzji politycznych, powierzchnia ta zbliżona jest do zera.

 

Organizm

Nowa cecha

Zastosowanie w żywności

Wnioskodawca

Status prawny

Kukurydza

Tolerancja na owady i herbicydy

Produkty żywnościowe i ich składniki

Ciba-Geigy,

Novartis Seeds

APP

Soja

Tolerancja na herbicydy

Produkty żywnościowe i ich składniki

Monsanto

APP

Canola

Tolerancja na herbicydy

Olej przetworzony

AgrEvo UK, Plant Genetic Systems, Monsanto, Hoechst Schering

NTF

Kukurydza

Odporność na owady

Składniki żywności

Monsanto, Pioneer Overseas Corp

NTF

Kukurydza

Odporność na herbicydy

Składniki żywności

AgrEvo

NTF

Pomidor

Opóźnione dojrzewanie

Przetwory pomidorowe

Zeneca

PED

Cykoria

(czerwona – radicchio oraz zielona)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin