Zagospodarowanie odpadowych tłuszczów zwierzęcych metodami enzymatycznymi.pdf

(335 KB) Pobierz
Microsoft Word - 1 Lubiewski
N auka P rzyroda T echnologie
2009
Tom 3
Zeszyt 4
ISSN 1897-7820 http://www.npt.up-poznan.net
Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Copyright ©Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Z BYSZKO L UBIEWSKI , A NNA G ANDECKA , K RZYSZTOF M IKOŁAJCZAK ,
G RAŻYNA L EWANDOWICZ
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ZAGOSPODAROWANIE ODPADOWYCH TŁUSZCZÓW
ZWIERZĘCYCH METODAMI ENZYMATYCZNYMI
Streszczenie. Celem pracy była optymalizacja oczyszczania odpadowych tłuszczów zwierzęcych
z użyciem metod enzymatycznych w celu ich przystosowania do produkcji paliwa używanego
w silnikach wysokoprężnych. Materiał badawczy stanowiły odpadowe tłuszcze zwierzęce – sadło
wieprzowe oraz łój wołowy. W planowaniu optymalizacji zastosowano centralny plan kompozy-
cyjny wykorzystujący współczynnik alfa ortogonalności. Do wszystkich eksperymentów użyto
enzymu proteolitycznego Alcalase 2,4L. Badano wpływ trzech wielkości wejściowych: czasu
reakcji, wytrząsania oraz dawki enzymu. Proces optymalizowano w kierunku maksymalizacji
ilości uzyskiwanego tłuszczu. Wykazano, iż w przypadku obu substratów zastosowany model
doświadczalny okazał się odpowiedni i pozwalał na osiągnięcie wysokiej wydajności reakcji,
rzędu 95-100%. Na tej podstawie można wnioskować, iż hydroliza enzymatyczna za pomocą
proteolitycznego preparatu enzymatycznego Alcalase 2,4L jest efektywną metodą przygotowania
odpadowych tłuszczów zwierzęcych do procesu transestryfikacji, będącego głównym etapem
produkcji biodiesla.
Słowa kluczowe: łój, sadło, tłuszcze odpadowe, biodiesel
Wstęp
Obecnie, w dobie coraz większej popularności diet niskotłuszczowych i propagowa-
nia zasad zdrowego żywienia, zmierza się do zminimalizowania wykorzystania tłusz-
czów zwierzęcych w przemyśle spożywczym. Również przykłada się coraz większą
wagę do jakości wykorzystywanych tłuszczów, a nasycone tłuszcze zwierzęce, takie jak
łój wołowy i sadło wieprzowe, są używane niechętnie. Dużą część odpadowych tłusz-
czów zwierzęcych lub tłuszczów niewykorzystanych w przemyśle spożywczym przej-
muje przemysł chemiczny, m.in. do produkcji mydła ( DA C UNHA i IN . 2009), część
wykorzystywana jest w żywieniu zwierząt (P IKUL 1996), jednak możliwości przetwórcze
2
Lubiewski Z., Gandecka A., Mikołajczak K., Lewandowicz G., 2009. Zagospodarowanie odpadowych tłuszczów
zwierzęcych metodami enzymatycznymi. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #121.
tych gałęzi przemysłu są ograniczone i istotnym problemem staje się znalezienie stałe-
go, pewnego odbiorcy tego typu produktów. Rozwiązaniem może być rosnące zaintere-
sowanie wytwarzaniem biopaliw z surowców odnawialnych, a w szczególności produk-
cją biodiesla – estrów alkilowych kwasów tłuszczowych (V ASUDEVAN i B RIGGS 2008).
Do produkcji tego rodzaju biopaliwa można z powodzeniem wykorzystać odpadowe
tłuszcze zwierzęce, takie jak łój wołowy oraz sadło wieprzowe (Ö NER i A LTUN 2009).
Biodiesel używany jako biopaliwo w silnikach wysokoprężnych ma wiele zalet, do
których należy zaliczyć przede wszystkim jego odnawialność, biodegradowalność, nie
wymaga również specjalnego przystosowywania silników, a jego spalanie, zarówno
w czystej formie, jak i jako dodatku do ropy naftowej, powoduje znaczne zmniejszenie
emisji dwutlenku węgla do atmosfery (H SU i IN . 2004, D EMIRBAS 2009). Produkcja
biodiesla wymaga jednak dostarczenia surowca tłuszczowego stosunkowo czystego,
niezawierającego wody, białka ani wolnych kwasów tłuszczowych, stąd konieczna jest
jego wstępna obróbka (D IAZ -F ELIX i IN . 2009).
Celem pracy była optymalizacja oczyszczania tłuszczów zwierzęcych (łoju wołowe-
go oraz sadła wieprzowego) metodami enzymatycznymi w celu uzyskania surowca
odpowiedniego do produkcji biodiesla.
Materiał i metody
Materiał badawczy pochodzenia zwierzęcego – łój i sadło – został dostarczony przez
Zakłady Mięsne Andrzej Bystry w Swarzędzu. Oba surowce poddano ujednoliceniu
przez zmielenie w młynie koloidalnym KM100 (Młynkol).
Zastosowany enzym proteolityczny – Alcalase 2,4L – otrzymano dzięki uprzejmości
firmy Novozymes.
Zawartość białka we wszystkich badanych próbach oznaczono metodą Kjeldahla
zgodnie z normą PN-A-04018:1975/Az3:2002.
Zawartości wody oznaczono zgodnie z normą PN-ISO 1442:2000.
Zawartości tłuszczu oznaczono zgodnie z normą PN-ISO 1444:2000.
Zawartość popiołu oznaczono zgodnie z normą PN-ISO 936:2000.
Liczbę kwasową oznaczono zgodnie z normą PN-EN ISO 660:2005.
Lepkość badanych substratów zmierzono aparatem RheoStress I z użyciem sensora
typu płytka/płytka.
Do wykonania planu eksperymentu i statystycznej obróbki wyników wykorzystano
program Statistica (Statsoft).
W planowaniu eksperymentu użyto centralnego planu kompozycyjnego z wykorzy-
staniem współczynnika alfa ortogonalności. Badano wpływ trzech zmiennych zależ-
nych: czasu oczyszczania, szybkości wytrząsania oraz dawki enzymu proteolitycznego.
Wartości graniczne wielkości wejściowych ustalono na następującym poziomie:
– czas: 2-12 h,
– wytrząsanie: 100-350 rpm,
– dawka enzymu: 0,0096-0,036 AU/g białka.
3
Lubiewski Z., Gandecka A., Mikołajczak K., Lewandowicz G., 2009. Zagospodarowanie odpadowych tłuszczów
zwierzęcych metodami enzymatycznymi. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #121.
Badaną wartością wyjściową (zmienną niezależną) była efektywność reakcji, defi-
niowana jako procent odzyskanego tłuszczu, czyli masa tłuszczu uzyskanego po obrób-
ce podzielona przez masę tłuszczu zawartego w próbce surowca przed obróbką.
Wszystkie eksperymenty optymalizacyjne prowadzono w temperaturze 60°C, enzym
podawano stukrotnie rozcieńczony w 10 milimolowym buforze fosforanowym o pH 8.
Po zakończeniu eksperymentów pozostawiano próbę w temperaturze 60°C do utworze-
nia wyraźnych warstw, następnie w drodze dekantacji oddzielano powstałą warstwę
tłuszczową.
Wyniki i dyskusja
Badane surowce tłuszczowe poddawano wstępnemu ujednoliceniu w młynie kolo-
idalnym a następnie analizowano ich właściwości fizykochemiczne. Badanie składu
tłuszczów (tab. 1) wykazało, że zarówno łój, jak i sadło zawierają zbyt dużo wody oraz
białka, aby mogły być bez dalszej obróbki wykorzystywane do produkcji biodiesla
obecnie stosowanymi metodami przemysłowymi (w drodze transestryfikacji alkalicznej).
Tabela 1. Skład badanych surowców tłuszczowych (%)
Table 1. Composition of the investigated raw materials (%)
Substrat
Zawartość tłuszczu
Zawartość wody
Zawartość białka
Łój
92,16±0,77
6,56±0,50
1,29±0,33
Sadło
92,58±0,13
5,15±0,21
2,27±0,10
Przedstawione w tabeli wyniki wskazują, iż oba badane tłuszcze wymagają obróbki
wstępnej w celu umożliwienia ich wykorzystania w reakcji transestryfikacji. W celu
przybliżonego określenia warunków tego procesu przeprowadzono badania wstępne.
Pozwoliły one na wytypowanie enzymu proteolitycznego Alcalase 2,4L jako efektyw-
nego katalizatora procesu obróbki wstępnej. Określono też warunki brzegowe procesu,
takie jak szybkość wytrząsania, czas reakcji oraz dawka enzymu, oraz stworzono plan
eksperymentu, który na podstawie centralnego planu kompozycyjnego z wykorzysta-
niem współczynnika alfa ortogonalności umożliwiał zbadanie wpływu trzech wyżej
wymienionych zmiennych zależnych. Dla każdego z badanych substratów przeprowa-
dzono 16 eksperymentów optymalizacyjnych, które pozwoliły na określenie wpływu
każdego z badanych czynników na efektywność reakcji wyrażoną jako procent odzy-
skanego tłuszczu.
W przypadku obu badanych substratów wszystkie analizowane zmienne wywierały
statystycznie istotny wpływ na efektywność reakcji (rys. 1, 2). Jak widać na przedsta-
wionych wykresach pareto, w przypadku łoju największy wpływ na efektywność reakcji
miało wytrząsanie, mniejszy efekt wywierały zaś dawka enzymu oraz czas reakcji.
W przypadku sadła najbardziej na ilość odzyskanego tłuszczu wpływał połączony efekt
wytrząsania oraz czasu reakcji.
346262336.025.png
4
Lubiewski Z., Gandecka A., Mikołajczak K., Lewandowicz G., 2009. Zagospodarowanie odpadowych tłuszczów
zwierzęcych metodami enzymatycznymi. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #121.
(2) Wytrząsanie (L)
6,196016
Wytrząsanie (Q)
4,353298
(3) Dawka (L)
3,484196
(1) Czas (L)
–2,95381
1Lwz.3L
2,030209
p = 0,05
Wartość bezwzględna standaryzowanej oceny efektu
Rys. 1. Wykres pareto oceny efektów – łój
Fig. 1. Pareto chart of standardized effects – beef tallow
1Lwz.2L
4,83222
Czas (Q)
–4,4516
(2) Wytrząsanie (L)
3,510346
Dawka (Q)
–3,26384
(3) Dawka (L)
2,113571
(1) Czas (L)
–1,08875
p = 0,05
Wartość bezwzględna standaryzowanej oceny efektu
Rys. 2. Wykres pareto oceny efektów – sadło
Fig. 2. Pareto chart of standardized effects – pig fat
Dokładne wykreślenie warstw użyteczności (rys. 3, 4) pokazało, iż w przypadku łoju
największą wydajność reakcji można uzyskać, stosując największe badane dawki enzy-
mu, przy maksymalnym wytrząsaniu i najdłuższym czasie reakcji. Również w przypad-
ku sadła wskazane jest maksymalne wytrząsanie, jednak zastosowanie maksymalnej
dawki enzymu i maksymalnego czasu reakcji wpłynie już na nieznaczne pogorszenie
efektywności reakcji oczyszczania.
Dzięki zastosowanemu modelowi doświadczenia możliwe było wyznaczenie opty-
malnych warunków reakcji, które w przypadku łoju przedstawiały się następująco: czas
346262336.026.png 346262336.027.png 346262336.028.png 346262336.001.png 346262336.002.png 346262336.003.png 346262336.004.png 346262336.005.png 346262336.006.png 346262336.007.png 346262336.008.png 346262336.009.png 346262336.010.png 346262336.011.png 346262336.012.png 346262336.013.png 346262336.014.png 346262336.015.png 346262336.016.png
5
Lubiewski Z., Gandecka A., Mikołajczak K., Lewandowicz G., 2009. Zagospodarowanie odpadowych tłuszczów
zwierzęcych metodami enzymatycznymi. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #121.
400
350
300
250
> 1
< 1
< 0,9
< 0,8
< 0,7
< 0,6
< 0,5
200
150
100
50
0 2
4 6
8
10 12 14
Czas (h)
0,024
0,024
0,022
0,022
0,020
0,020
0,018
0,018
0,016
0,016
> 1
< 1
< 0,9
< 0,8
< 0,7
< 0,6
< 0,5
> 1
< 1
< 0,8
< 0,6
< 0,4
< 0,2
< 0
0,014
0,014
0,012
0,012
0,010
0,010
0,008
0,008
0,006
0,006
0,004
0,004
0,002
0,002
0 2
4 6
8
10 12 14
50 100 150 200 250 300 350 400
Wytrząsanie (obr/min)
Czas (h)
Rys. 3. Warstwy użyteczności – łój
Fig. 3. Desirability contours – beef tallow
400
350
300
250
> 1
< 1
< 0,8
< 0,6
< 0,4
< 0,2
< 0
200
150
100
50
0
2
4
6 8 10 12 14
Czas (h)
0,040
0,040
0,035
0,035
0,030
0,030
0,025
> 1
< 1
< 0,8
< 0,6
< 0,4
< 0,2
< 0
< –0,2
0,025
> 1
< 1
< 0,8
< 0,6
< 0,4
< 0,2
< 0
< –0,2
0,020
0,020
0,015
0,015
0,010
0,010
0,005
0,005
0,000
0,000
0
2
4
6 8 10 12 14
Czas (h)
50 100 150 200 250 300 350 400
Wytrząsanie (obr/min)
Rys. 4. Warstwy użyteczności – sadło
Fig. 4. Desirability contours – pig fat
346262336.017.png 346262336.018.png 346262336.019.png 346262336.020.png 346262336.021.png 346262336.022.png 346262336.023.png 346262336.024.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin