woda w warzywnictwie.docx

(17 KB) Pobierz

WODA W WARZYWNICTWIE                    13.12.12

Rozkład miesięcznych sum opadów:

Kwiecień

25-35 mm

Maj

40-70 mm

Czerwiec

55-100 mm

Lipiec

45-130 mm

Sierpień

90-170 mm

·         W Polsce centralnej roczne opady 500-600mm

·         W rejonach południowych 400-700mm

·         W okolicach Bydgoszczy, Kujaw, Włocławka 300-350mm

·         Na 24% powierzchni Polski występuje ujemny bilans wodny

Warzywa- największa wrażliwość na suszę i niedobór wody w  glebie. Wymagania te warunkują:

·         Słabo rozwinięty system korzeniowy

·         Duża masa wegetatywna lub nadziemna

·         Duży współczynnik transpiracji

Odmiany heterozyjne- ze względu na większe plonowanie- większe wymagania wodne

Najbardziej wrażliwe na suszę: ogórek, sałata, cebula, rzodkiewka, seler, kalafior, brokuł, kapusta pekińska.

Nieco mniej wrażliwe: kapusta brukselska, pomidor wiotko łodygowy, por, fasola szparagowa.

Najmniej wrażliwe: marchew, pietruszka, burak ćwikłowy, chrzan, odmiany pomidora wysoko rosnącego, groch, szparag.

Okresy krytyczne:

Kapusta – zawiązywanie główek

Kalafior – zawiązywanie główek i wykształcanie róży

Kalarepa – formowanie i wzrost zgrubienia

Jarmuż – dorastanie rozety liściowej

Pomidor, ogórek – kwitnienie i zawiązywanie owoców

Warzywa korzeniowe(marchew, pietruszka, burak) – okres intensywnego wzrostu i grubienia korzenia spichrzowego

Cebula – od wschodów do chwili tworzenia cebul

Por – okres intensywnego wzrostu(VII-XI)

Fasola, groch – okres zawiązywania strąków

Wilgotność względna  powietrza (%) – stosunek rzeczywistej prężności pary wodnej do jej prężności maksymalnej.

Maksymalna prężność pary wodnej jest to stan w którym faza gazowa(para wodna) znajduje się w równowadze z fazą ciekłą(wodą)

Inaczej: jest to ilość pary wodnej jaka jest w stanie nasycić powietrze w danej temperaturze.

Zużycie wody w ciągu doby zależy od:

·         Gatunku i odmiany

·         Fazy wzrostu i rozwoju rośliny

·         Intensywności promieniowania słonecznego

·         Temperatury powietrza i podłoża

·         Stężenia soli w podłożu lub w pożywce

·         Wilgotności powietrza i podłoża

·         Kondycji rośliny

Na twardość ogólną – oznaczenie całkowitej ilości soli Ca i Mg  w glebie. Zawartość soli – oznaczanie soli po odparowaniu wody. Zawartość makro i mkroelementów.(nie wiem o co tu chodzi)

Twardość wody wyraża się w ilości gramów tlenku wapnia(CaO) na 1dm3 wody w stopniach niemieckich gdzie 1o niemiecki=10mg CaO na 1dm3 wody.

Optymalna wilgotność gleby

Wilgotność gleby

Kapusta czerwona, biała, kalafior, seler

70-80%

Sałata głowiasta, ogórek, pomidor, cebula(w pocz. okresie), por, kapusta włoska, kalarepa

65-75%

Fasola, groch(po kwitnieniu), burak ćwikłowy, marchew, szpinak

60-70%

Groch, fasola(przed kwitnieniem), ogórek, pomidor(do pocz. kwitnienia), cebula(w okresie dojrzewania)

55-65%

 

 

 

Sposoby nawadniania:

1.      Bruzdowe

2.      Deszczowanie

Nawadnianie bruzdowe – jest odpowiednie dla roślin, które nie znoszą zraszania: pomidor, papryka. Polega na rozprowadzaniu wody między rzędami w bruzdach. Na terenach o niewielkich spadkach, u nas rzadko stosowane.

Deszczowanie – na każdym terenie, oszczędne zużycie wody, regulacja natężenia opadu i jednorazowej wielkości dawki, natlenianie i ogrzanie kropli wody w powietrzu.

Intensywność nawadniania = ilość wody(mm) podana w jednostce czasu(h). Zależy od:

·         Szybkości wchłaniania wody przez glebę

·         Stopnia pokrycia gleby przez rośliny

·         Gatunku warzyw

Deszczowanie: na glebach lżejszych, w późniejszych fazach wzrostu rośliny, przy większym pokryciu gleby, mniejsza ilość suchej masy(cukrów, kwasów organicznych, błonnika pokarmowego, N-ogólnego i azotanowego).

Gleby

Dawki wody

Intensywność opadu

Lekkie

10-20

15-20

Średnie

20-30

12-15

Ciężkie

30-40

8-12

 

Do nawadniania: wydajne źródło wody, czystość mikrobiologiczna wody, brak soli, brak metali ciężkich, fenoli.

Nie można nawadniać w godzinach popołudniowych – będzie zbyt wysoka wilgotność powietrza w godzinach nocnych.

Nawadnianie kroplowe

Dostarczanie ciągłe wody, bezpośrednio do sfery korzeniowej przy niskim ciśnieniu.

Mikrokapilara ø 0,5-1,5 mm wciśnięta w przewód nawadniający. System powszechny w uprawie pod osłonami. Zalety: oszczędne zużycie wody, bezpośrednio do systemu korzeniowego.

Deszczoewanie: prosty sposób instalacji, niezależnie od ukształtowania terenu, wielostronne zastosowanie.

U ogórka – nawadnianie ogranicza występowanie pustych komór w owocach.

U pomidora – lepsza jędrność owoców, grubsza skórka, wielkość, ograniczenie występowania suchej zgnilizny wierzchołkowej.

U cebuli – większa masa cebuli, ograniczenie liczby cebul o podwójnych stożkach wzrostu

Fasola szparagowa – mniej włókna

Zgłoś jeśli naruszono regulamin