WODA W WARZYWNICTWIE 13.12.12
Rozkład miesięcznych sum opadów:
Kwiecień
25-35 mm
Maj
40-70 mm
Czerwiec
55-100 mm
Lipiec
45-130 mm
Sierpień
90-170 mm
· W Polsce centralnej roczne opady 500-600mm
· W rejonach południowych 400-700mm
· W okolicach Bydgoszczy, Kujaw, Włocławka 300-350mm
· Na 24% powierzchni Polski występuje ujemny bilans wodny
Warzywa- największa wrażliwość na suszę i niedobór wody w glebie. Wymagania te warunkują:
· Słabo rozwinięty system korzeniowy
· Duża masa wegetatywna lub nadziemna
· Duży współczynnik transpiracji
Odmiany heterozyjne- ze względu na większe plonowanie- większe wymagania wodne
Najbardziej wrażliwe na suszę: ogórek, sałata, cebula, rzodkiewka, seler, kalafior, brokuł, kapusta pekińska.
Nieco mniej wrażliwe: kapusta brukselska, pomidor wiotko łodygowy, por, fasola szparagowa.
Najmniej wrażliwe: marchew, pietruszka, burak ćwikłowy, chrzan, odmiany pomidora wysoko rosnącego, groch, szparag.
Okresy krytyczne:
Kapusta – zawiązywanie główek
Kalafior – zawiązywanie główek i wykształcanie róży
Kalarepa – formowanie i wzrost zgrubienia
Jarmuż – dorastanie rozety liściowej
Pomidor, ogórek – kwitnienie i zawiązywanie owoców
Warzywa korzeniowe(marchew, pietruszka, burak) – okres intensywnego wzrostu i grubienia korzenia spichrzowego
Cebula – od wschodów do chwili tworzenia cebul
Por – okres intensywnego wzrostu(VII-XI)
Fasola, groch – okres zawiązywania strąków
Wilgotność względna powietrza (%) – stosunek rzeczywistej prężności pary wodnej do jej prężności maksymalnej.
Maksymalna prężność pary wodnej jest to stan w którym faza gazowa(para wodna) znajduje się w równowadze z fazą ciekłą(wodą)
Inaczej: jest to ilość pary wodnej jaka jest w stanie nasycić powietrze w danej temperaturze.
Zużycie wody w ciągu doby zależy od:
· Gatunku i odmiany
· Fazy wzrostu i rozwoju rośliny
· Intensywności promieniowania słonecznego
· Temperatury powietrza i podłoża
· Stężenia soli w podłożu lub w pożywce
· Wilgotności powietrza i podłoża
· Kondycji rośliny
Na twardość ogólną – oznaczenie całkowitej ilości soli Ca i Mg w glebie. Zawartość soli – oznaczanie soli po odparowaniu wody. Zawartość makro i mkroelementów.(nie wiem o co tu chodzi)
Twardość wody wyraża się w ilości gramów tlenku wapnia(CaO) na 1dm3 wody w stopniach niemieckich gdzie 1o niemiecki=10mg CaO na 1dm3 wody.
Optymalna wilgotność gleby
Wilgotność gleby
Kapusta czerwona, biała, kalafior, seler
70-80%
Sałata głowiasta, ogórek, pomidor, cebula(w pocz. okresie), por, kapusta włoska, kalarepa
65-75%
Fasola, groch(po kwitnieniu), burak ćwikłowy, marchew, szpinak
60-70%
Groch, fasola(przed kwitnieniem), ogórek, pomidor(do pocz. kwitnienia), cebula(w okresie dojrzewania)
55-65%
Sposoby nawadniania:
1. Bruzdowe
2. Deszczowanie
Nawadnianie bruzdowe – jest odpowiednie dla roślin, które nie znoszą zraszania: pomidor, papryka. Polega na rozprowadzaniu wody między rzędami w bruzdach. Na terenach o niewielkich spadkach, u nas rzadko stosowane.
Deszczowanie – na każdym terenie, oszczędne zużycie wody, regulacja natężenia opadu i jednorazowej wielkości dawki, natlenianie i ogrzanie kropli wody w powietrzu.
Intensywność nawadniania = ilość wody(mm) podana w jednostce czasu(h). Zależy od:
· Szybkości wchłaniania wody przez glebę
· Stopnia pokrycia gleby przez rośliny
· Gatunku warzyw
Deszczowanie: na glebach lżejszych, w późniejszych fazach wzrostu rośliny, przy większym pokryciu gleby, mniejsza ilość suchej masy(cukrów, kwasów organicznych, błonnika pokarmowego, N-ogólnego i azotanowego).
Gleby
Dawki wody
Intensywność opadu
Lekkie
10-20
15-20
Średnie
20-30
12-15
Ciężkie
30-40
8-12
Do nawadniania: wydajne źródło wody, czystość mikrobiologiczna wody, brak soli, brak metali ciężkich, fenoli.
Nie można nawadniać w godzinach popołudniowych – będzie zbyt wysoka wilgotność powietrza w godzinach nocnych.
Nawadnianie kroplowe
Dostarczanie ciągłe wody, bezpośrednio do sfery korzeniowej przy niskim ciśnieniu.
Mikrokapilara ø 0,5-1,5 mm wciśnięta w przewód nawadniający. System powszechny w uprawie pod osłonami. Zalety: oszczędne zużycie wody, bezpośrednio do systemu korzeniowego.
Deszczoewanie: prosty sposób instalacji, niezależnie od ukształtowania terenu, wielostronne zastosowanie.
U ogórka – nawadnianie ogranicza występowanie pustych komór w owocach.
U pomidora – lepsza jędrność owoców, grubsza skórka, wielkość, ograniczenie występowania suchej zgnilizny wierzchołkowej.
U cebuli – większa masa cebuli, ograniczenie liczby cebul o podwójnych stożkach wzrostu
Fasola szparagowa – mniej włókna
rotheden