SZTUCZKI KUCHARSKIE
Tytułem wstępu: Miałem kiedyś książkę o tym tyle, ale wsiąkła mi przed przeprowadzką.
Pozostaje mi więc złożyć własną. Mam nadzieję, że z pomocą internautów będzie się rozrastać.
Termi68
CEBULA
Żeby nie płakać przy obieraniu, wystarczy włożyć ją wcześniej na pół godziny do lodówki.
JAJA
Żeby łatwo obierać:
o Wrzucić przed gotowaniem łyżkę soli (do wody)
o Po ugotowaniu zalać zimną wodą
Nie wiem, który sposób działa – używam obu
MAKARON
Żeby się nie kleił:
o Dodać do wody trochę tłuszczu (np. olej)
ALBO
o Po ugotowaniu przepłukać, aż wypłynie cała mąka i woda zrobi się przeźroczysta. – Niestety, do tego czasu kluski będą zimne, więc to raczej dla makaronu, który zrobiliśmy „na kilka dni”.
MIĘSO
o Żeby nie przywierało do patelni wrzuć dopiero, gdy ta się porządnie nagrzeje. Tłuszcz zaczyna wtedy lekko „dymić”.
o Kotlety (schab, kurczak) podobno najlepiej smarzyć 4 minuty na każdą stronę.
Ogórki
Obieramy w kierunku ogonka: grubszy koniec jest gorzki. Obierając w przeciwną stronę możemy przenieść gorzki smak na cały ogórek.
Organizacja pracy
Zacznij od tego, co zajmuje najwięcej czasu.
Podczas gotowania ziemniaków zdążysz usmażyć kotlety, zrobić surówkę Itp. Itd.
Waga i Objętość
Produkty
szklanka
łyżka
łyżeczka
dekagramy
Mąka pszenna
16-17
2
0,6
Mąka ziemniaczana
19-20
0,7
Mąka kukurydziana
1,5
Płatki owsiane
9
1
0,4
Kasza manna
20
Ryż
22-23
0,8
Kasza perłowa
22
Kasza gryczana
19
Groch
21-22
Fasola
Cukier kryształ
23
Cukier puder
Sól
30
-
Żelatyna
Olej
26
0,5
Masło
Margaryna
Smalec