Biochemia 2008rozdział27.pdf

(803 KB) Pobierz
383_402_R27_Biochemia2008.indd
R O Z D Z I A Ł 27
Witaminy
27.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 383
27.1.1. Witamina B 1 – tiamina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 383
27.1.2. Witamina B 2 – ryboflawina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 384
27.1.3. Witamina B 3 – niacyna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 385
27.1.4. Witamina B 5 – kwas pantotenowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 387
27.1.5. Witamina B 6 – pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 387
27.1.6. Biotyna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 389
27.1.7. Kwas foliowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 389
27.1.8. Witamina B 12 – kobalamina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 390
27.1.9. Witamina C – kwas askorbinowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 393
27.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 394
27.2.1. Witamina A – retinol, retinal, kwas retinowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 395
27.2.2. Witamina D – ergokalcyferol i cholekalcyferol . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 398
27.2.3. Witamina E – α -tokoferol . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 399
27.2.4. Witamina K . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 400
Witaminy są organicznymi, drobnocząsteczkowymi
składnikami diety człowieka, które muszą być dostarcza-
ne w drobnych ilościach. W odróżnieniu od większości
składników pokarmowych, witaminy nie są substratami
energetycznymi. Na ogół służą za substraty do syntezy
koenzymów.
Twórcą pojęcia witamina, czyli „amina życia” (łac.
vita – życie) jest polski biochemik Kazimierz Funk
(1884–1967), pracujący przez większość życia za grani-
cą. W świetle obecnej wiedzy nazwa ta nie jest w peł-
ni zasadna, ponieważ niektóre witaminy nie zawierają
w ogóle grup aminowych ani nawet azotu. Witaminy
dzielą się na dwie grupy, rozpuszczalne w wodzie i roz-
puszczalne w tłuszczach.
Zapotrzebowanie na witaminy jest dość dokładnie
poznane. W wielu krajach są zalecane określone dawki
dobowe poszczególnych witamin. Ich wartości są geo-
graficznie zróżnicowane i podlegają ciągłym korektom
wraz z postępem wiedzy na temat biochemii żywienia.
Zapotrzebowanie na witaminy zależy od płci, wieku,
masy ciała, sposobu odżywiania i stanu fizjologicznego.
Zdecydowanie wzrasta w okresie ciąży i laktacji.
27.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo wchła-
niane z jelit i transportowane do tkanek, gdzie są prze-
twarzane w aktywne koenzymy. Jako substancje drob-
nocząsteczkowe i rozpuszczalne w wodzie nie kumulują
się w organizmie do poziomu toksycznego, są łatwo
wydalane przez nerki.
27.1.1. Witamina B 1 – tiamina
Tiamina składa się z dwu części: pirymidynowej i tia-
zolowej, zespolonych mostkiem metylenowym (wzór
27.1). Poprzez fosforylację tiamina przechodzi w pi-
rofosforan tiaminy , TPP ( tiamine pyrophosphate ), peł-
niący funkcje koenzymatyczne. Reszty fosforanowe po-
chodzą z ATP, a miejscem wiązania pirofosforanu jest
grupa hydroksylowa tiaminy.
Witamina B 1 jest łatwo wchłaniana w jelicie cienkim
i transportowana do tkanek, gdzie jest fosforylowana
z wytworzeniem pirofosforanu tiaminy. Zapotrzebowa-
nie dobowe na tiaminę wynosi około 1 mg. Organizm
magazynuje około 30 mg witaminy B 1 , z czego większość
(około 80%) w postaci pirofosforanu tiaminy. Funkcja
383
212292806.087.png 212292806.098.png 212292806.109.png 212292806.120.png 212292806.001.png 212292806.012.png 212292806.023.png 212292806.034.png 212292806.041.png 212292806.042.png 212292806.043.png 212292806.044.png 212292806.045.png 212292806.046.png
27
Witaminy
wzór 27.1
ny w warunkach laboratoryjnych. Można tego dokonać,
mierząc wydalanie tiaminy z moczem lub przez wyka-
zanie wzrostu aktywności transketolazy krwinkowej, po
dodaniu do układu reagującego pirofosforanu tiaminy.
W przypadku dostatecznej zawartości witaminy B 1 we
krwi, dodatek TPP nie zwiększa aktywności transketo-
lazy , natomiast w przypadku jej niedoboru znacząco
zwiększa aktywność tego enzymu. W sposób pośredni
można wykazać niedobór tiaminy poprzez stwierdzenie
przyrostu stężenia mleczanu i pirogronianu po doust-
nym podaniu glukozy. Obniżona aktywność dehydroge-
nazy pirogronianowej , spowodowana niedoborem TPP,
powoduje spowolnienie procesu oksydacyjnej dekarbok-
sylacji pirogronianu i jego redukcję do mleczanu. Sprzy-
ja akumulacji pirogronianu i mleczanu w osoczu.
koenzymatyczna TPP polega na wiązaniu α-ketokwasów
w procesie ich oksydacyjnej dekarboksylacji i przeno-
szeniu aldehydów. Miejscem wiązania grupy C=O jest
atom C 2 pierścienia tiazolowego. Koenzym ten bierze
udział w reakcjach dwojakiego typu.
1. Pirofosforan tiaminy uczestniczy w reakcjach
oksydacyjnej dekarboksylacji α-ketokwasów w mito-
chondriach. Dotyczy to przede wszystkim dekarboksy-
lacji pirogronianu opisanej szczegółowo w rozdz. 7.3.1
oraz dekarboksylacji α-ketoglutaranu (rozdz. 8.1.4),
α-ketomaślanu i α-ketokwasów – powstałych w wyniku
deaminacji lub transaminacji aminokwasów.
2. Pirofosforan tiaminy, zawarty w cytosolu, uczest-
niczy w przebiegu szlaku pentozofosforanowego.
W reakcji katalizowanej przez transketolazę następuje
przeniesienie fragmentu dwuwęglowego (aldehydu gli-
kolowego) z jednego monosacharydu na drugi (rozdz.
12.2.2).
Niedobór tiaminy w krajach rozwiniętych jest zja-
wiskiem rzadkim. Występuje przede wszystkim u alko-
holików, w następstwie niedożywienia i upośledzonego
wchłaniania tej witaminy.
Archiwalna literatura medyczna zachowała opisy
ciężkiego niedoboru witaminy B 1 , który występował
masowo w Azji pod postacią choroby beri-beri. Pod
koniec XIX wieku, w związku z wprowadzoną zmianą
w technologii przetwarzania ryżu do celów spożywczych,
pojawiła się masowo najcięższa postać niedoboru tej wi-
taminy. Łuskanie i mielenie pozbawiało ryż witaminy B 1
zawartej w osłonkach ziaren. Choroba objawiała się po-
stępującym zanikiem mięśni, osłabieniem siły skurczo-
wej mięśnia sercowego, porażeniem mięśni okorucho-
wych, rozszerzeniem naczyń obwodowych, obrzękami
i licznymi objawami psychiatrycznymi.
Umiarkowany niedobór tiaminy powoduje dolegli-
wości żołądkowo-jelitowe, osłabienie siły mięśniowej
i objawy dysfunkcji nerwów obwodowych.
Niedobór tiaminy u alkoholików objawia się na ogół
licznymi objawami neurologicznymi. Choroba wcześnie
rozpoznana jest podatna na leczenie iniekcjami witami-
ny B 1 . Przewlekanie się choroby prowadzi do utrwale-
nia i nieodwracalności objawów neurologicznych.
Stan nasycenia organizmu tiaminą jest łatwy do oce-
27.1.2. Witamina B 2 – ryboflawina
Ryboflawina (witamina B 2 ) zawiera pierścień dime-
tyloizoalloksazyny, który wiąże kowalencyjnie rybitol.
Jest to alkohol pięciowęglowy, zawierający 5 grup hy-
droksylowych. Może być uważany za produkt redukcji
rybozy. Ryboflawina spełnia tylko jedną funkcję biolo-
giczną. Jest substratem do syntezy FMN i FAD, które są
grupami prostetycznymi flawoprotein, pełniących funk-
cje enzymów oksydoredukcyjnych (ryc. 27.1). Zarówno
wolna ryboflawina, jak i zredukowane koenzymy flawi-
nowe cechują się żółtą barwą (łac. flavus – żółty), od
której pochodzi nazwa tej witaminy oraz zawierających
ją białek. Silnie absorbują światło fioletowe o długości
450 nm. W formie utlenionej silnie fluoryzują. Są ter-
mostabilne, natomiast bardzo podatne na inaktywację
poprzez światło widzialne.
Ryboflawina jest absorbowana z górnego odcinka je-
lita cienkiego na drodze transportu aktywnego. Poprzez
krew przemieszcza się do tkanek, gdzie przekształca
się w FMN i FAD. Nadmiar ryboflawiny jest wydalany
z moczem w postaci niezmienionej lub przekształconej
przez enzymy mikrosomalne wątroby. Zapotrzebowa-
nie dorosłych na ryboflawinę wynosi około 1,4–1,7 mg
na dobę. Taka ilość znajduje się w przeciętnej diecie.
Dobrym źródłem witaminy B 2 są między innymi wątro-
ba, drożdże, jaja ptasie, mięso, produkty zbożowe oraz
mleko.
Objawy niedoboru witaminy B 2 , zazwyczaj równocze-
śnie z niedoborami innych witamin, występują przede
wszystkim u alkoholików. Należą do nich przede wszyst-
kim stany zapalne jamy ustnej, gardła, kącików ust oraz
zmiany łojotokowe skóry. Objawom tym niekiedy towa-
rzyszy niedokrwistość.
Niedobór ryboflawiny może pojawić się u noworod-
ków poddawanych fototerapii z powodu hiperbiliru-
binemii. Pod działaniem światła rozpada się zarówno
bilirubina, jak i ryboflawina.
Dość prostym testem na wykrycie niedoboru rybo-
flawiny jest pomiar aktywności reduktazy glutationowej
384
212292806.047.png 212292806.048.png 212292806.049.png 212292806.050.png 212292806.051.png 212292806.052.png 212292806.053.png 212292806.054.png 212292806.055.png 212292806.056.png 212292806.057.png 212292806.058.png 212292806.059.png 212292806.060.png 212292806.061.png 212292806.062.png 212292806.063.png 212292806.064.png 212292806.065.png 212292806.066.png 212292806.067.png 212292806.068.png 212292806.069.png
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 27.1
w świeżym hemolizacie (produkt lizy krwinek czer-
wonych). Niedobór ryboflawiny sprawia, iż ilość FAD
w komórkach maleje, a wspomniany enzym wykazuje
tylko niewielką aktywność. Dodanie brakującego FAD
do układu reagującego powoduje znaczący przyrost ak-
tywności tego enzymu.
27.1.3. Witamina B 3 – niacyna
Niacyna (witamina B 3 ) jest kwasem nikotynowym .
Amid tego kwasu – niacynamid jest elementem skła-
dowym NAD i NADP, obecnych zarówno w komórkach
człowieka, jak i w pożywieniu (wzór 27.2).
Niacyna nie jest typową witaminą, ponieważ może
ona powstawać także w organizmie człowieka, jako me-
tabolit tryptofanu (rozdz. 18.5.4). Jednak tryptofan sam
jest związkiem egzogennym, a jego przemiana do kwasu
nikotynowego jest bardzo mało wydajna. Do powstania
1 mg niacyny potrzeba 60 mg tryptofanu, a proces ten
wymaga obecności innych witamin, jak ryboflawina, pi-
rydoksyna i tiamina. Ich niedobór upośledza tworzenie
niacyny z tryptofanu. Z tego powodu endogenna niacy-
na nie zaspokaja potrzeb organizmu. Zarówno trypto-
fan, jak i niacyna muszą być dostarczane z pożywieniem.
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na nia-
cynę wynosi około 15–20 mg. Połowa tej ilości może
pochodzić z przemiany tryptofanu. Dobrymi źródłami
pokarmowymi niacyny są drożdże, mięso, wątroba,
orzechy ziemne i nasiona roślin strączkowych.
Produkty pokarmowe zawierają niacynę w postaci
NAD i NADP. Są one hydrolizowane w przewodzie
pokarmowym. Wolna niacyna i wolny niacynamid są
absorbowane w jelicie cienkim i transportowane do tka-
nek, gdzie wbudowują się ponownie do NAD i NADP
(ryc. 27.2). Nadmiar niacyny jest wydalany drogą ner-
kową, częściowo jako niezmieniony kwas nikotynowy,
częściowo w postaci różnych metabolitów.
Niedobór niacyny i tryptofanu w diecie wywołuje
zespół chorobowy, zwany pelagrą. Występuje przede
wszystkim w regionach o dużym spożyciu kukurydzy.
Ziarna tej rośliny zawierają mało tryptofanu i niacyny,
wzór 27.2
385
212292806.070.png 212292806.071.png 212292806.072.png 212292806.073.png 212292806.074.png 212292806.075.png 212292806.076.png 212292806.077.png 212292806.078.png 212292806.079.png 212292806.080.png 212292806.081.png 212292806.082.png 212292806.083.png 212292806.084.png 212292806.085.png 212292806.086.png 212292806.088.png 212292806.089.png 212292806.090.png 212292806.091.png 212292806.092.png 212292806.093.png 212292806.094.png 212292806.095.png 212292806.096.png 212292806.097.png 212292806.099.png 212292806.100.png 212292806.101.png 212292806.102.png 212292806.103.png 212292806.104.png 212292806.105.png 212292806.106.png 212292806.107.png 212292806.108.png 212292806.110.png 212292806.111.png 212292806.112.png 212292806.113.png 212292806.114.png
27
Witaminy
Ryc. 27.2. Niacyna i jej przemiana w koenzymy: NAD + i NADP +
386
212292806.115.png 212292806.116.png 212292806.117.png 212292806.118.png 212292806.119.png 212292806.121.png 212292806.122.png 212292806.123.png 212292806.124.png 212292806.125.png 212292806.126.png 212292806.127.png 212292806.128.png 212292806.129.png 212292806.130.png 212292806.002.png 212292806.003.png 212292806.004.png 212292806.005.png 212292806.006.png 212292806.007.png 212292806.008.png 212292806.009.png 212292806.010.png 212292806.011.png 212292806.013.png 212292806.014.png 212292806.015.png
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 27.1
a ponadto składniki te są trudno przyswajalne w prze-
wodzie pokarmowym, ponieważ występują w komplek-
sach z innymi substancjami.
Wczesnymi objawami choroby są uczucie znużenia,
brak łaknienia, zaburzenia procesu trawienia i motoryki
jelit oraz zmiany zapalne w jamie ustnej, obejmujące
głównie język. Objawami głębokiego niedoboru niacyny
są stany zapalne skóry (szczególnie eksponowanej na
działanie światła słonecznego), biegunki spowodowa-
ne rozległymi zmianami zapalnymi błony śluzowej jelit
i narastające z czasem trwania choroby zaburzenia psy-
chiczne, w ciężkich przypadkach nieodwracalne.
Kwas nikotynowy jest używany jako lek w leczeniu
hiperlipidemii. W wysokich dawkach (kilka gramów na
dobę) rozszerza naczynia obwodowe, zmniejsza uwalnia-
nie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej i hamuje
wytwarzanie VLDL w wątrobie. Te efekty farmakolo-
giczne nie mają związku z funkcją witaminową kwasu
nikotynowego.
przemiany cysteiny. Fosforylacja panteteiny zachodzi
kosztem rozpadu ATP. Fragment nukleotydowy zawarty
w koenzymie A także pochodzi z ATP.
Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę ocenia się
na 4–7 mg. Powszechność występowania kwasu pantote-
nowego w materiale biologicznym sprawia, iż w patologii
ludzkiej nie obserwuje się objawów jego niedoboru.
27.1.5. Witamina B 6 – pirydoksyna, pirydoksal,
pirydoksamina
Termin witamina B 6 jest ogólną nazwą pokarmowych
prekursorów koenzymu, fosforanu pirydoksalu , PLP
( p yridoxa l p hosphate ). Obejmuje pirydoksynę, pirydok-
sal i pirydoksaminę oraz ich fosforylowane pochodne
(ryc. 27.4). Fosforylowane postacie witaminy B 6 są hy-
drolizowane w jelitach przez fosfatazę alkaliczną i w de-
fosforylowanej formie są absorbowane do krwiobiegu.
Mechanizm syntezy aktywnego koenzymu jest przedsta-
wiony na ryc. 27.4.
Całkowita zawartość PLP w organizmie dorosłych
wynosi około 25 mg. Zapotrzebowanie na witaminę B 6
jest proporcjonalne do zawartości białka w diecie i wy-
nosi 1,6–2,0 mg /dobę, w przeliczeniu na 100 gramów
spożytego białka. Wątroba, ryby, ziarna zbóż, orzechy,
rośliny strączkowe, żółtka jaj i drożdże są dobrymi źró-
dłami witaminy B 6 .
PLP stanowi grupę prostetyczną aminotransferaz .
Uczestniczy w przenoszeniu grup aminowych z α-ami-
nokwasu na α-ketokwas, w wyniku czego aminokwas
staje się ketokwasem, a ketokwas aminokwasem. Jest
przejściowym akceptorem i przenośnikiem grup ami-
nowych. Proces ten jest szczegółowo opisany w rozdz.
18.2.1. Ponadto PLP uczestniczy w innych reakcjach
związanych z metabolizmem aminokwasów i porfiryn,
np. jest koenzymem dekarboksylazy glutaminianowej ,
kinureninazy , uczestniczącej w metabolizmie tryptofanu
i syntazy δ -aminolewulinianowej , uczestniczącej w syn-
tezie hemu.
PLP pełni także funkcje koenzymu w reakcji katali-
zowanej przez fosforylazę glikogenową . Enzym ten wiąże
ponad połowę ogólnej ilości PLP obecnego w organi-
27.1.4. Witamina B 5 – kwas pantotenowy
Kwas pantotenowy składa się z β-alaniny i kwasu
pantoinowego (wzór 27.3).
Jest substratem do syntezy koenzymu A (ryc. 4.20)
i fosfopanteteiny (ryc. 27.3) – będącej składnikiem syn-
tazy kwasów tłuszczowych , a ściślej jednej z jej domen,
określanej symbolem ACP ( a cyl- c arrier p rotein ). Cyste-
amina, zawarta w obydwu koenzymach, jest produktem
wzór 27.3
Ryc. 27.3. Fosfopanteteina, pochodna kwasu pantotenowego, stanowiąca grupę prostetyczną syntazy kwasów tłuszczowych
387
212292806.016.png 212292806.017.png 212292806.018.png 212292806.019.png 212292806.020.png 212292806.021.png 212292806.022.png 212292806.024.png 212292806.025.png 212292806.026.png 212292806.027.png 212292806.028.png 212292806.029.png 212292806.030.png 212292806.031.png 212292806.032.png 212292806.033.png 212292806.035.png 212292806.036.png 212292806.037.png 212292806.038.png 212292806.039.png 212292806.040.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin