Mikrobiologia prezentacje 2009.pdf
(
515 KB
)
Pobierz
155928044 UNPDF
Mikrobiologia prezentacje 2009
Sporządzone na podstawie folii dr Ireneusza Ciebiady w roku 2009 przez grupy 9 i 10
Spis treści
Rodzaj: Corynebacterium.....................................................................................................................2
Rodzaj Listeria. Listeria monocytogenes.............................................................................................3
Rodzaj Haemophilus............................................................................................................................5
Rodzaj Bordetella.................................................................................................................................6
Rodzaj Legionella.................................................................................................................................8
Rodzaj Brucella....................................................................................................................................9
Rodzaj Yersynia..................................................................................................................................10
Rodzina Mycoplasmataceae...............................................................................................................12
Rodzaj Chlamydiae............................................................................................................................14
Rodzaj Ricketssia...............................................................................................................................16
Rodzaj Coxiella..................................................................................................................................16
Rodzaj Erlichia...................................................................................................................................16
Rodzaj Treponema
............................................................................................................................................................17
Rodzaj Borelia....................................................................................................................................19
Rodzaj Leptospira...............................................................................................................................20
Rodzaj Staphylococcus.......................................................................................................................21
Gronkowce koagulozo ujemne / coagulase negative staphylococci – CSN/......................................24
Rodzaj Streptocoocus.........................................................................................................................26
Rodzaj Enterococcus..........................................................................................................................30
Rodzaj Neisseria ................................................................................................................................32
Rodzaj Bacillus...................................................................................................................................36
Rodzaj Clostridium.............................................................................................................................38
Bakterie beztlenowe nieprzetrwalnikujące.........................................................................................42
Rodzaj Campylobacter.......................................................................................................................44
Rodzaj Helicobacter...........................................................................................................................45
Rodzaj Escherichia.............................................................................................................................47
Rodzaj Klebsiella................................................................................................................................51
Rodzaj Enterobacter...........................................................................................................................52
Rodzaj Salmonella..............................................................................................................................53
Rodzaj Shigella...................................................................................................................................56
Rodzaj Proteus....................................................................................................................................58
Rodzaje: Vibrio, Pseudomonas, Actinetobacter.................................................................................59
Prątki, promieniowce ( rodzaj Actinomyces, Nocardia)....................................................................61
http://wojsk-lek.org
1
Rodzaj: Corynebacterium.
Charakterystyka ogólna.
Należą tutaj gatunki ludzkie, zwierzęce i roślinne, chorobotwórcze i niechorobotwórcze oraz
gatunki niesklasyfikowane tzw dyfteroidy ( C.jejkejum, C.urealytioum, C.lipophilicus,
C.lipophylium i inne). Większość z dyfteroidów wchodzi w skład flory skóry, jamy nosowo-
gardłowej, dróg moczowo-płciowych i przewodu pokarmowego (np. C.pseudodipthericum
hofmani, C.xerosis). Chorobotwórczy dla człowieka jest maczugowiec błonicy
(C.diptheriae) i błonniczopodobny (C.ulcerans).
Dla zwierząt chorobotwórcze są: C.pseudotuberculosis, C.equi, C.pyogenes, C.renale,
C.suis.
Corynebacterium sp
. to pałeczki Gram +, nieruchliwe, nie wytwarzające zarodników,
otoczek , często o maczugowatych zgrubiałych biegunach zawierających niekiedy
ziarnistości matachromatyczne (wolutyna). Niekiedy barwią się nierównomiernie,
met.Neissera barwią się na żółto brązowo a ziarna wolutyny na fioletowo (jeśli są obecne).
Są to pałeczki długie, proste lub zagięte od1,2-6,5μm długości 0,3-1,5μm szerokości.
Układają się różnie, maczugowce błonnicy w kształcie litery V lub L, przypominając pismo
klinowe. Giną w temp. 58ºC w ciągu 10 min.
Corynebacterium diphteriae.
Ogólna charakterystyka:
są to bakterie pleomorficzne najczęściej przypominające maczugę. Różny kształt i
wielkość zależą od wieku komórki, pH i składu podłoża oraz stężenia tlenu. Rośnie
dobrze na agarze z krwią, lepiej na podłożu Löflera lub agarze Tindala, Gundel-Tietza. Na
podłożu Clauberga tworzy trzy niehemolizujące typy wzrostu:
●
mitte; małe kolonie, gładkie, wypukłe, sporadyczne łagodne zachorowania
●
intermedius- pośredni, początkowo małe, gładkie z jasną obwódką, kolonie które po kilku
dniach upodabniają się do typu gravis.
●
Gravis; duże szare lub szaro-czarne, szorstkie podobne do stokrotki kolonie, wywołujące
ciężkie zachorowania.
Czynniki chorobotwórczości:
- toksyna zaliczana do egzotoksyn. Jej obecność uwarunkowana jest pojawieniem się w
komórce lizogennego faga beta zawierającego geny kodujące toksynę (toks.+). Szczury i
myszy nie mając receptorów nie są na nią wrażliwe. DLM wynosi 0,1μg/kg masy ciała.
Frakcja b wiąże toksynę z komórką, frakcja A odpowiada za właściwości
biologiczne,uszkodzenie nabłonka powstawanie błon rzekomych.
Patogeneza i epidemiologia
●
zakażenie drogą kropelkową, rzadziej jako zakażenia przyranne lub poprzez żywność,
●
najczęściej zakażają się dzieci
●
rezerwuarem zarazków są zwierzęta
●
namnażanie na błonach śluzowych, okres inkubacji 2-6 dni
●
uszkodzenie nabłonka, tworzenie błon rzekomych, włóknik, granulocyty,nabłonek,
limfocyty i bakterie na migdałkach i pozostałych częściach jamy ustnej i gardła,
●
drogą krwionośną toksyna powoduje zapalenie mięśnia sercowego i obwodową neuropatię
Rozpoznawanie:
●
objawy kliniczne: błonica nozdrzy, migdałków, gardła, zapalenie m.sercowego, neuropatie,
trudności w mówieniu, połykaniu, widzeniu, poruszaniu się, zaburzenia rytmu serca
http://wojsk-lek.org
2
●
Badanie mikrobiologiczne:
- materiał do badań- wymazy,
- badanie nakterioskopowe, m Grama, Neissera,
- hodowla:
- podłoże Löflera (C.d. Szybki obfity wzrost, żółty nalot, inne wolny wzrost, mocno
związanie z pożywką,
- podłoże Claudberga (C.d. szare, szaro-czarne),
- agar z krwią (C.d, hemoliza, inne brak hemolizy krwinek baranich)
- bulion / mitis-cała objętość, intermedius-ziarnisty osad/
●
różnicowanie biochemiczne API Coryne,
●
określanie toksynotwórczości szczepu:
- in vivo: podskórnie ( 1 oczko ezy 24 godziny hodowli / Löfler/ w 2ml wody w okolice uda
świnki morskiej w ilości 0,5ml – odczyn miejscowy, podanie świnki po 4 – kilku dniach.
Śródskórnie 0,2ml w wygoloną skórę brzucha 2 świnkom ale 1 z nich podaje się 500 JA
antytoksyny dootrzewnowo lub podskórnie na 12-24 godziny przed, drugiej śwince 50-125
JA w 4-5 godzin po injekcji szczepu. Duże dawki JA- brak reakcji w miejscu wkłucia, małe
dawki – odczyn zapalny po 24 godzinach z martwicą miejscową włącznie po 48-72h.
- in vitro:
- metoda Eleka lub Ouchterlonego,
- test Difeo Bacto KL, anatoksyn stripes (wg/ Eleka)
- metody immunoenzymatyczne:
-ELISA
-Difeo Bacto TA C.diptheriae
-diagnostyka molekularna:
-PCR
-MEE /muholocus enzyme electrophoresis/
- rybotypowanie /hybrydyzacja sond/ molekularnych komplementarnych do
odpowiednich genów/
Zapobieganie i leczenie:
●
leczenie ma na celu hamowanie rozwoju lub zniszczenie bakterii, neutralizacja toksyn +
terapia podtrzymująca
●
profilaktyka nieswoista;
●
profilaktyka swoista
- szczepienia anatoksyną błoniczą /DPT/
- podawanie anatoksyny błoniczej w okresie zakażenia od 20 do 100 tys jednostek
- antybiotyki – penicylina
- tracheostomia, leki krążeniowe i inne,
- odczyn skórny Schicka /ustalenie stanu odporności/
Rodzaj Listeria.
Listeria monocytogenes
Ogólna charakterystyka.
Do rodzaju Listeria zalicza się 5 gatunków: L.ivanovi, L.monocytogenes, L.innicua,
L.seeligeri, L.welshimeri, L.grayi, z których dwa pierwsze są chorobotwórcze.
L.monocytogenes to mała /1-2μm długości/ pleomorficzna Gram dotatnia pałeczka,
wykazująca ruch / do 4 rzęsek/, nie mająca otoczek, przetrwalników, wytwarzająca katalazę,
rosnąca na różnych podłożach w temperaturze 5-40˚C. Niektóre szczepy wytwarzają
hemolizynę na podłożu z krwią. Wywołuje zakażenia u zwierząt jak i u ludzi, zwłaszcza z
http://wojsk-lek.org
3
obniżoną odpornością.
Czynniki chorobotwórczości:
●
Fosfolipazy-rozpuszczają błony komórkowe ułatwiając rozprzestrzenianie się zakażenia na
nie zakażone komórki /maskowanie bakterii/
●
Listeriofizyna O- białko hemolityczne przerywające błony fagolizosomów, jest to główny
czynnik zjadliwości.
●
Internalina- białko b łonowe ułatwiające wchłanianie bakterii przez makrofagi lub komórki
śródbłonka. Dzięki temu L.momocytogenes unika fagosomu i może rozmnażać się w
cytoplaźmie.
●
Mniejsze znaczenie ma katalaza, dysmutaza nadtlenkowa i układy transportujące żelazo.
Patogeneza i epidemiologia:
●
Sporadyczne, samoistne zakażenia u ludzi i zwierząt.
●
U małych zwierząt zakażenie ma postać posocznicy.
●
U ludzi L.monocytogenes zachowuje się jak oportunista, zakażając osoby bardzo młode
oraz dorosłe z obniżoną odpornością.
●
Wrotami zakażenia jest przewód pokarmowy.
●
W odpowiedzi na zakażenie występuje wielojądrzasta leukocytoza z tworzeniem mikroropni
oraz mobilizacja monocytów do krwiobiegu i ognisk zakażenia - stąd nazwa
monocytogenes.
●
Zakażenie noworodków następuje w czasie porodu lub przez łożysko. U dorosłych drogą
pokarmową /niepasteryzowane mleko, jarzyny.
●
Śmiertelność od 30 do 60% /nowotwory/
Rozpoznanie:
●
Objawy kliniczne:
- listerioza noworodków zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych w 1-3 tygodniu życia
- listerioza dorosłych
~od postaci lekkiej podobnej do grypy do gwałtownych, ciężkim przebiegu
~najczęstszą postacią jest zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
- listerioza ciężarnych
- bakteriemia, zapalenie żołądka i jelit, ropień wątroby,
- zapalenie wsierdzia, otrzewnej, skóry, kości i szpiku
Badanie mikrobiologiczne:
●
materiał do badania: płyn m-rdzeniowy, krew, rzadziej wymazy, bioptaty, inny,
●
preparat mikroskopowy – pałeczki Gram dodatnie ale i inne formy np kokoidalne,
ziarniakowate,
●
hodowla – różne podłoża, agar z krwią /hemolizyna/ ruchy+,
●
biochemia /katalaza, dysmutaza/,
●
serologia- aglutynacja /z surowicą chorego 1:160-320 lub OWD 1:10-20,
●
próby biologiczne – wrażliwe świnki morskie, białe myszy, zapalenia spojówek i rogówki
i/lub monocytoza u królika.
Zapobieganie i leczenie:
●
Profilaktyka nieswoista, swoistej brak.
●
Po przebytej chorobie pozostaje długotrwała odporność.
●
Lekami z wyboru są antybiotyki β-laktamowe.
●
Stosuje się również aminoglikozydy i makrolidy.
http://wojsk-lek.org
4
Pałeczki małe. Gram – ujemne. Rodzaje Bordetella, Haemophilus, Legionella, Brucll,
Yersinia.
Rodzaj Haemophilus
Charakterystyka ogólna
Rodzaj obejmuje kilka bakterii chorobotwórczych lub nie, z których najważniejszym jest H.
influenza. Są to małe pałeczki Gram ujemne, o wymiarach 0,4x2,0µm, układające się w
preparacie w skupiska, w łańcuszki lub czasami parami, nie posiadają przetrwalników,
posiadające otoczkę w organizmie zakażonym. Czasami mogą mieć kształty koliste lub
wydłużone. Rosną na pożywkach wzbogaconych, specjalnych w atmosferze tlenu
wzbogaconej dwutlenkiem węgla. Szybko giną w temp. 55 °C, są wrażliwe na środki
dezynfekcyjne.
Haemophiluz influenzae
- cechy ogólne jak wyżej. Bakterie występują w formie otoczkowej
lub bezo toczkowej. W oparciu o metabolizm bakteryjny wyodrębniono 8 biotypów, a
analiza białek podzieliła je na dwie grupy. Szczepy najbardziej inwazyjne należą do grupy I.
Szczepy patogenne posiadają dodatkowe geny odpowiedzialne za wirulencję. H. influenzae
rośnie najlepiej na agarze czekoladowym w obecności czynnika V /NAD/ oraz X
/hematyny/. Bakterie mogą rosnąć na agarze z krwią, ale tylko w obecności S. ureus, który
dostarcza mu NAD. Kolonie są gładkie lub szorstkie.
Czynniki chorobotwórczości
●
otoczka polisacharydowa /6 serotypów/, posiada właściwości antyfagocytarne, główny
czynnik zjadliwości H. inf. tyb b, (pozostałe niepatogenne serotypy mają inne cukry w
otoczce),
●
lipooligosacharyd – podobny do LPS, białek Gram - , odpowiada za przyleganie bakterii,
inwazyjność i uszkodzenie nabłonka rzęskowego ukł. oddechowego
●
fimbrie ułatwiają przyleganie do komórek nabłonka oddechowego
●
białka Hia i Hsf mają zdolność adhezji do różnych linii komórek nabłonkowych ludzkich,
●
adhezyjna Hap / proteaza serynowa/ umożliwia przyleganie i wnikanie bakterii do komórek
nabłonkowych, agreguje bakterie i tworzy mikrokolonie,
●
białka wysokocząsteczkowe /HMW/ posiadają cechy adhezyn, umożliwiają kolonizację
komórek nabłonkowych,
●
białka błony zewnętrznej (OmpP2 i P5) pośredniczą w wiązaniu się bakterii do mucyny
komórek nabłonkowych i inicjują kolonizację bakterii,
●
białka wiążące hem i żelazo, wchodzą w mechanizm pozyskiwania tych substancji do
wzrostu bakterii,
●
tryptofanaza, wytwarzanie indolu wiąże się u 70-100% izolatów z patogennością bakterii,
●
proteinaza IgA, enzym niszczący IgA, umożliwia zasiedlanie bakterii oraz ich przenikanie
przez błony śluzowe,
Patogeneza i epidemiologia.
●
Wrotami zakażenia są drogi oddechowe, a zwłaszcza jama nosowo-gardłowa, zakażenia
drogą kropelkową.
●
Bakteria wnika do nabłonka i rozprzestrzenia się przez ciągłość /opony m-rdz./ oraz drogą
krwi.
●
Rezerwuarem zakażenia jest człowiek. Kolonizację szczepami bezo toczkowymi spostrzega
się u 60-90%zdrowych dzieci oraz do 35% u dorosłych, a 2% dzieci jest bezobjawowymi
nosicielami otoczkowego szczepu typu b,
●
Zapadalność jest odwrotnie proporcjonalna do wieku a do rozwoju choroby przyczyniają
się choroby pierwotne lub wtórne niedobory immunologiczne.
http://wojsk-lek.org
5
Plik z chomika:
claudula
Inne pliki z tego folderu:
Wykład pneumokoki.ppt
(1671 KB)
Cwiczenie 1.ppt
(2796 KB)
Mikrobiologia prezentacje 2009.pdf
(515 KB)
Mikrobiologia skrypt WAM cz IV.pdf
(7410 KB)
Mikrobiologia skrypt WAM cz III.pdf
(2287 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anatomia dla początkujacych
biochemia
Biologia molekularna
Chemia leków
diagnostyka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin