Choinki z makaronu
Coraz bliżej Świąt. Czas zacząć myśleć o dekoracji domu. Prawdziwe (lub te sztuczne) choinki pojawią się w naszych domach za 2–3 tygodnie, ale ja już dziś zaprezentuje moją choinkę dekorację.
Makaron kupowany w sklepie zwykle służy nam w kuchni do przygotowania obiadu. Ale ja pokażę też inne jego zastosowanie.
Najstarszy znaleziony makaron pochodził z Chin, miał 4 tyś lat. Wiadomo, że w Europie makaron był już znany w II wieku naszej ery.
Do wykonania makaronowej choinki wystarczy paczka makaronu dowolnego kształtu (rurki, kokardki, muszelki, świderki, …), kawałek brystolu do zrobienia stożka, klej silikonowy na ciepło oraz do wykończenia sprej w dowolnym kolorze (zielony i złoty, ale i inne kombinacje są możliwe).
Z kawałka brystolu należy zrobić stożek o dowolnej wielkości. Następnie zaczynając od dołu należy przyklejać makaron do stożka przy pomocy pistoletu (uwaga klej jest bardzo gorący i chwila nieuwagi może kosztować poparzone palce).
Po skończeniu klejenia dobrze odłożyć choinkę na 15 minut do całkowitego wyschnięcia.
Na koniec warto pomalować makaronowe drzewko sprejem (minimum 3 razy – od góry, od dołu jak choinka leży).
Dalsza dekoracja (kokardki, bombki, łańcuchy) oczywiście możliwa.
Czas wykonania: w zależności od rodzaju makarony i wielkości stożka 1-3 godziny.
Roza1956