TQM dla III rok ZIP materiały 2013 dr Koch.pdf
(
3422 KB
)
Pobierz
ZAPEWNIENIE JAKO
ĺ
CI W XX WIEKU
-
RYS HISTORYCZNY
Strategia Zarz
Ģ
dzania
przez Jako
Ļę
Lata 1920 -
•
Produkcja masowa daj
Ģ
ca ni
Ň
szy koszt ale słab
Ģ
jako
Ļę
•
Narodziny Statystycznego Sterowania Procesem: -
karty „
Ļ
redniej i rozst
ħ
pu”.
•
Nacisk przesuwa si
ħ
z kontroli ko
ı
cowej na
sterowanie procesem.
Total Quality Management
Lata 1930 -
•
10.06.2013;
godz.11.15-13.00
4 sale z zestawu
3.05, 3.04, 3.03, 3.02
w bud.C-13
17.06.2013; godz.11.15-13.00
3 sale z zestawu
3.05, 3.04, 3.03, 3.02
w bud.C-13
Akceptowalny poziom jako
Ļ
ci (AQL): - tabele
próbkowania Dodge’a i Roming’a dla szybkiego
okre
Ļ
lania poziomów wad.
E-kolokwium 1 termin
•
Poziom jako
Ļ
ci staje si
ħ
cz
ħĻ
ci
Ģ
uzgodnie
ı
w
ramach umowy pomi
ħ
dzy dostawc
Ģ
i klientem
E-kolokwium poprawkowe
Prof. dr hab. inŇ. Tomasz Koch
ZAPEWNIENIE JAKO
ĺ
CI W XX WIEKU
-
RYS HISTORYCZNY
ZAPEWNIENIE JAKO
ĺ
CI W XX WIEKU
-
RYS HISTORYCZNY
ZACHÓD
WSCHÓD
ZACHÓD
WSCHÓD
Lata 1940
•
System AQL spisuje si
ħ
dobrze,
szczególnie w latach wojny.
•
Szerokie zastosowanie
•
Pojawienie si
ħ
odmiennych opinii
ale nie zwrócono na
to szczególnej uwagi
•
Produkcja z Dalekiego Wschodu
postrzegana jako coraz wi
ħ
ksze
zagro
Ň
enie.
Lata 1980
•
BS5750 (UK)=ISO 9000
•
Czczenie autorytetów
•
Nagroda Baldrige (USA)
•
Zastosowanie do sektora
usługowego
•
Wzrost paniki w zwi
Ģ
zku z
osi
Ģ
ganiem coraz wi
ħ
kszej przewagi
na rynku przez producentów z
Dalekiego Wschodu
Lata 1990
•
TQM nie odnosi takiego sukcesu jak
oczekiwano. Pada wiele inicjatyw.
•
Ci
Ģ
głe doskonalenie zaakceptowane
jako cz
ħĻę
naturalnego stanu
przedsi
ħ
biorstwa.
•
Skupianie coraz wi
ħ
kszej uwagi na
wymaganiach klienta.
•
Koncentrowanie si
ħ
na projektowaniu i innowacjach
Lata 1950
•
Zastosowanie statystycznego
sterowania procesem - Deming
•
Zaanga
Ň
owanie naczelnego
kierownictwa.
•
Nowe techniki zapo
Ň
yczone lub
opracowane: KAIZEN, JIT, Poka
Yoke, FMEA, Ishikawa
Lata 1960
•
Kolejne techniki: Taguchi, QFD
•
Doskonalenie jako
Ļ
ci na przestrzeni
całego przedsi
ħ
biorstwa
•
Producenci z Dalekiego Wschodu
kontynuuj
Ģ
zwi
ħ
kszanie swojej
przewagi rynkowej
Lata 1970
•
Kompleksowa jako
Ļę
(TQM)
Tradycyjne podej
Ļ
cie do jako
Ļ
ci
·
Wyci
Ģ
g z kodeksu Hammurabiego
Braki/
Koszt
Koszty
Je
Ň
eli murarz buduje dla kogo
Ļ
dom i nie wykona silnej jego
konstrukcji, tak
Ňe
dom si
ħ
zawali i spowoduje
Ļ
mier
ę
inwestora,
to murarza nale
Ň
y zabi
ę
.
JAKO
ĺĘ
=
doskonało
Ļę
lub stopie
ı
doskonało
Ļ
ci
Je
Ň
eli zawalenie si
ħ
domu spowoduje
Ļ
mier
ę
syna inwestora, to
nale
Ň
y zabi
ę
syna murarza.
Braki
Je
Ň
eli murarz buduje dom i nie wykona silnej jego konstrukcji,
tak
Ňe
zawali si
ħ
jego
Ļ
ciana, to ma odbudowa
ę
j
Ģ
na własny
koszt, ale wzmocnion
Ģ
.
Czas
• Doskonalenie jakoĻci jest drogie
• kultura zachowania reaktywnego (brak zachowaı zapobie-
gawczych - reagowanie dopiero gdy sĢ problemy)
• przyzwyczajenie do „akceptowalnego poziomu jakoĻci”
• winny jest zawsze pracownik
• podstawowy sposób na jakoĻę to kontrola.
Total Quality Management
Koszty eliminowania bł
ħ
dów
Braki/
Koszt
JAKO
ĺĘ
=
spełnienie
uzgodnionych
wymaga
ı
klienta
Przeþamywanie Paradygmatw
Koszty
WŁASNY
PROCES
KONIEC
LINII
KONTROLA
KO
İ
COWA
Braki
KLIENT
Czas
• JakoĻę płaci sama za siebie
• kultura zachowania pro-aktywnego (zachowania zapobiegawcze
wyprzedzajĢ pojawienie siħ problemów)
• celem jest produkcja „bez braków” poprzez ciĢgłe doskonalenie
• jakoĻę jest odpowiedzialnoĻciĢ kaŇdego
• takie zaplanowanie procesu, aby było „za pierwszym razem
dobrze”.
Tu skoıczyłem 25 lutego
Wysiłek maj
Ģ
cy
na celu
znalezienie i
wyeliminowanie
wady lub
problemu
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
nn
Paradygmaty
n
nn
n
nn
n
nnnnnn
n
nn
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
n
n
nnnn
nn
n
n
n
Ła
ı
cuch dostawców i klientów
zewn
ħ
trznych
Definiowanie Jako
Ļ
ci
Kwestia paradygmatów
n
n
n
n
JAKO
ĺĘ
=
spełnienie uzgodnionych wymaga
ı
klienta
D o s ta w c y
K lie n c i
D o s ta w c y
K lie n c i
w y m a g a n ia
w y m a g a n ia
T w o ja
O r g a n iz a c ja
G K N
A u to m o tiv
m a t e r ia ły
i u s łu g i
p r o d u k t y
i u s łu g i
n
Ła
ı
cuch dostawców i klientów
wewn
ħ
trznych
Proces Dostarczania Jako
Ļ
ci:
w ła
ı
cuchu dostawców i klientów wewn
ħ
trznych
Proces Dostarczania Jako
Ļ
ci:
w ła
ı
cuchu dostawców i klientów wewn
ħ
trznych
KLIENCI I DOSTAWCY WEWNĩTRZNI
1. Utworzenie
MISJI
dla zespołu roboczego
2. Ustalenie kluczowych
PRODUKTÓW
zespołu roboczego i
sprawdzenie, Ňe wypełniajĢ one sformułowanĢ misjħ
3. Zidentyfikowanie
KLIENTÓW
, zarówno wewnħtrznych jak
zewnħtrznych, którzy otrzymujĢ tworzony produkt
4. Dla kaŇdego produktu zdefiniowanie
WYMAGA
İ
KLIENTA
, które
muszĢ byę spełnione dla pełnego jego usatysfakcjonowania
5. Ustalenie dla kaŇdego produktu jego
SPECYFIKACJI
6. Ustalenie
PROCESÓW
w zespole, w których tworzony jest produkt,
włĢczajĢc w to zidentyfikowanie materiałów i/lub usług wejĻciowych
(dostarczanych do zespołu) tak aby pociĢgały za sobĢ najmniejszy
koszt wewnħtrzny
7. Definiowanie sposobu
POMIARU
podczas procesu i wykonanego
produktu dla porównania aktualnego poziomu jakoĻci ze specyfikacjĢ
Dostawcy
zewnħtrzni
DOSTAWCA
ZEWN
Ħ
TRZNY
DOSTAWCA
ZEWN
Ħ
TRZNY
Dostawcy
Nasz proces
Dostawcy
Nasz proces
materiał
Klienci
zewnħtrzni
KLIENT
ZEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
materiał
wyrób
Klienci
Klienci
DOSTAWCA
ZEWN
Ħ
TRZNY
KLIENT
WEWN
Ħ
TRZNY
materiał
Spełnij wymagania nast
ħ
pnego klienta na linii produkcyjnej
Zewn
ħ
trzni dostawcy nale
ŇĢ
do ła
ı
cucha jako
Ļ
ci
B
Ģ
d
Ņ
odpowiedzialny za wynik swojej pracy
Ka
Ň
dy jest zaanga
Ň
owany jako dostawca i/lub klient.
Kto to jest klient
Dostawcy i klienci wewn
ħ
trzni
Wymagania klienta
•
Klient
jest najwaŇniejszĢ osobĢ w twoim biurze – czy we
własnej osobie, w liĻcie, czy poprze telefon.
•
Klient
nie jest zaleŇny od ciebie - to ty jesteĻ zaleŇny od
klienta
.
•
Klient
, nie przerywa ci pracy, ale jest jej celem. Ty nie
robisz uprzejmoĻci klientom obsługujĢc ich - to oni robiĢ ci
uprzejmoĻę dajĢc ci sposobnoĻę do ich obsługi.
•
Klienci
to nie statystyka - oni sĢ ludŅmi z ciała i krwi,
uczuciowi, emocjonalni tak jak ty, z uprzedzeniami i
przesĢdami.
•
Klient
to nie jest ktoĻ z kim moŇna siħ kłócię bĢdŅ zgadzaę.
Jeszcze nikt nie wygrał sporu z
klientem
.
•
Klienci
to ludzie, którzy przynoszĢ ci ,swoje potrzeby. To
twoje zadanie zajmowaę siħ nimi i dziħki temu przynieĻę
klientowi i sobie profit
Perspektywa
Klienta
8 wymiarów jakoĻci
8 wymiarów jakoĻci
8 wymiarów jakoĻci
SPECYFIKACJA
(cechy) produktu lub wynik usługi
Co produkujemy?
Czy to jest to co klient chce?
WARTO
ĺĘ
Czy koszt produktu/usługi jest atrakcyjny dla klienta?
Czy stosunek funkcjonalno
Ļ
ci produktu do jego ceny jest dla niego korzystny?
Czy nie daje si
ħ
wykona
ę
tego po mniejszym koszcie wewn
ħ
trznym?
•
SPECYFIKACJA
ZGODNO
ĺĘ
ze specyfikacj
Ģ
Czy wynik pracy jest zgodny ze specyfikacj
Ģ
?
Czy udaje si
ħ
nam to za ka
Ň
dym razem?
•
ZGODNO
ĺĘ
POSTRZEGANIE
Jak nasz produkt jest postrzegany przez klienta?
Czy nasza firma budzi zaufanie klienta?
•
NIEZAWODNO
ĺĘ
•
DOSTAWA
•
WARTO
ĺĘ
NIEZAWODNO
ĺĘ
- zgodno
Ļę
w ci
Ģ
gu upływaj
Ģ
cego czasu
Czy wynik pracy jest zgodny ze specyfikacj
Ģ
po pewnym czasie?
Czy klient zgłasza si
ħ
z pretensjami i reklamacjami?
ESTETYKA
Czy design produktu budzi po
ŇĢ
danie u klienta? (w szczególno
Ļ
ci
bardzo wa
Ň
ne dla wyrobów konsumenckich)
Jaki jest styl wykonania usługi?
•
POSTRZEGANIE
•
ESTETYKA
•
ŁATWO
ĺĘ
OBSŁUGI
DOSTAWA
-dost
ħ
pno
Ļę
w wymaganym czasie
Czy wła
Ļ
ciwa ilo
Ļę
jest dostarczana?
Czy proces produkcyjny trwa nie za długo?
Czy wynik pracy jest dostarczany w umówionym czasie?
ŁATWO
ĺĘ
OBSŁUGI
Czy produktu jest przyjazny we wszystkich aspektach dla klienta?
Model Kano
Definicja jako
Ļ
ci wg ISO 9000
Stopie
ı
zadowolenia
klienta
Ekstra, nie
okreĻlone przez
klienta
„Fitness for purpose”
„stopie
ı
, w jakim zbiór inherentnych
wła
Ļ
ciwo
Ļ
ci spełnia wymagania”
Jako
Ļę
oczekiwana jako
spełnienie
Jako
Ļę
powoduj
Ģ
ca
„entuzjazm”
Oczekiwania ustalone
przez klienta
“Jako
Ļę
to dopasowanie do
zastosowania”
Uwaga:
Termin jakoĻę moŇe byę uŇywany z przymiotnikiem takim jak
zła, dobra lub doskonała.
Obszar wyraŅnych
wymagaı
Poziom
urzeczywistnienia
wymaga
ı
Samo przez siħ
zrozumiałe
Uwaga:
„Inherentny”, jako przeciwny do „przypisany”, oznacza
istniejĢcy sam w sobie, szczególnie jako stała właĻciwoĻę.
[Juran, 1974]
Jako
Ļę
wymaga
ı
podstawowych
Korzy
Ļ
ci z doskonalenia jako
Ļ
ci:
Jako
Ļę
jest tworzona przez
podstawowe elementy biznesu
Doskonalenie jako
Ļ
ci
•
poprawa finansowej efektywno
Ļ
ci
•
lepsze wykorzystanie zasobów przedsi
ħ
biorstwa
•
zadowolony klient wraca by znowu kupi
ę
i rekomenduje
innym
•
przewaga w konkurowaniu na rynku
•
lepszy duch i motywacja pracowników
•
zmniejszenie konfliktów w działach
•
poprawa wzajemnych stosunków mi
ħ
dzy pracownikami
•
zmniejszenie czasu przypływu produktu przez proces
•
wi
ħ
cej czasu na zajmowanie si
ħ
mniejsz
Ģ
liczb
Ģ
problemów.
ZAPOBIEGANIE
PRODUKTY
I
USŁUGI
SZKOLENIE
PROCES
JAKO
ĺĘ
KLIENT
PROJEKTOWANIE
LUDZIE
I
KULTURA
PROCESY
•
zmiana PROJEKTU produktu lub usługi
•
zmiana PROCESU w którym produkt lub usługa sĢ tworzone
•
SZKOLENIE pracowników.
Zaanga
Ň
owanie pracowników
liczba godzin sp
ħ
dzanych w ci
Ģ
gu roku w pracy
Praca zespołowa
Samokieruj
Ģ
cy si
ħ
zespół roboczy (SKZR) jest
•
nietykaln
Ģ
grup
Ģ
pracowników, którzy s
Ģ
odpowiedzialni
za „cało
Ļę
” procesu pracy albo jego cz
ħĻę
, w wyniku
której wyrób albo usługa jest dostarczany do
wewn
ħ
trznego lub zewn
ħ
trznego klienta.
•
W ró
Ň
nym stopniu członkowie zespołów pracuj
Ģ
razem w
celu doskonalenia swoich działa
ı
, rozwi
Ģ
zywania
codziennych problemów oraz w celu planowania i
sterowania swoj
Ģ
prac
Ģ
.
•
Innymi słowy, s
Ģ
oni odpowiedzialni nie tylko za
wykonanie pracy, ale równie
Ň
za kierowanie samymi
sob
Ģ
.
Holandia
1288
Niemcy
1309
Irlandia
1470
Kraje OECD
1652
Polska
2015
Rosja
2016
Korea Południowa
2074
0
500
1000
1500
2000
2500
Zaanga
Ň
owanie pracowników
[Wellins, Byham, Wilson - “Empowered Teams” Jossey-Bass]
Praca zespołowa
Praca zespołowa
TQM kładzie nacisk na pracħ zespołowĢ gdyŇ:
•
Dlaczego PRACA ZESPOŁOWA ?
lata 1950: praca Eric’a Trists’a dotycz
Ģ
ca górników
brytyjskich
jest to bardziej naturalna metoda organizowania działalnoĻci
niŇ metody wziħte z zakładów pracy, które rozwinħły siħ w
wyniku rewolucji przemysłowej (tayloryzm) .
• Praca w zespole jest bardziej
ró
Ň
norodna
,
•
zwi
ħ
ksza zaanga
Ň
owanie i motywuje
pracowników,
• bħdĢc zarazem istotnym elementem ich
upełnomocnienia
,
skoro mogĢ sami decydowaę o tym, w jaki sposób wykonujĢ
powierzone sobie zadania.
• Te cechy zespołów przynoszĢ wiele
korzy
Ļ
ci organizacji
, w
której taki system pracy wprowadzono,
• wydobywajĢc niewykorzystany
potencjał tkwi
Ģ
cy w załodze
pracowniczej.
• Rezultatem jest przede wszystkim
doskonalenie jako
Ļ
ci
i
doskonalenie wydajno
Ļ
ci
.
lata 1960:
Volvo rozpoczyna eksperymenty w zakładach
w Kalmar
lata 1970:
Kółka jako
Ļ
ci s
Ģ
wprowadzane na Zachodzie
•
zespół ma zwykle lepsze pomysły niŇ indywidualni
pracownicy (synergia) .
wczesne lata 1980: pocz
Ģ
tek SKZR
pó
Ņ
ne lata 1980: gwałtowny wzrost popularno
Ļ
ci SKZR
•
zespół łatwiej akceptuje zmiany niezbħdne dla doskonalenia
i szybciej zespół przekona pozostałych do tej akceptacji.
lata 1990: Fortune i Business Week publikuj
Ģ
artykuły
mówi
Ģ
ce o tym,
Ň
e 25% ameryka
ı
skich
przedsi
ħ
biorstw wprowadza u siebie próby z SKZR
•
zwykle zespoły potrzebujĢ mniej czasu na identyfikacjħ,
planowanie i efektywne wdroŇenie wymaganych zmian niŇ
pracownicy indywidualnie
•
praca zespołowa daje wiħksze zadowolenie.
Kultura wewn
Ģ
trz-zakładowa
Kultura wewn
Ģ
trz-zakładowa
Rodzaje zespołów
zespołowy wynik tego jak ludzie my
Ļ
l
Ģ
, czuj
Ģ
i działaj
Ģ
gdy
pracuj
Ģ
razem
Wyra
Ň
a si
ħ
w:
W organizacjach mogĢ wystħpowaę róŇnego
rodzaju zespoły:
• na liniach czy w gniazdach produkcyjnych,
majĢcych charakter stały,
•
powoływane czasowo
do rozwiĢzywania
problemów,
• projektowo-konstrukcyjnych
• zarzĢdzajĢce.
W organizacjach panujĢ głħbokie przekonania o tym
•
jak praca powinna byę zorganizowana,
•
ZACHOWANIU - werbalnym (słownym) i niewerbalnym (w
działaniu)
•
jak powinna byę sprawowana władza kierownictwa,
•
jak ludzie powinni byę nagradzani i sprawdzani,
•
POSTAWIE - wobec osoby, miejsca, rzeczy czy teŇ
zdarzenia
•
jaki poziom formalizmu jest potrzebny,
•
jak dokładnie trzeba planowaę,
•
WARTOĺCIACH - co dobre, a co złe
•
jaka jest właĻciwa kombinacja posłuszeıstwa i własnej
inicjatywy ze strony podwładnych,
•
PRZEKONANIACH - co jest waŇne, a co konieczne
•
czy waŇne jest ile godzin siħ pracuje,
•
jakie nosi siħ ubranie itd. itp.
To wszystko składa siħ na kulturħ organizacji.
Plik z chomika:
ania2828
Inne pliki z tego folderu:
pytania z poprzednich lat.doc
(156 KB)
Jakość - Barbara Sujak Cyrul.pdf
(125302 KB)
ZJ 2013 - Wykłady Zarządzanie jakością - wszystkie.rar
(7676 KB)
TQM dla III rok ZIP materiały 2013 dr Koch.pdf
(3422 KB)
Inne foldery tego chomika:
Seminarium dr Bielecka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin