TQM dla III rok ZIP materiały 2013 dr Koch.pdf

(3422 KB) Pobierz
ZAPEWNIENIE JAKO ĺ CI W XX WIEKU
- RYS HISTORYCZNY
Strategia Zarz Ģ dzania
przez Jako Ļę
Lata 1920 -
Produkcja masowa daj Ģ ca ni Ň szy koszt ale słab Ģ
jako Ļę
Narodziny Statystycznego Sterowania Procesem: -
karty „ Ļ redniej i rozst ħ pu”.
Nacisk przesuwa si ħ z kontroli ko ı cowej na
sterowanie procesem.
Total Quality Management
Lata 1930 -
10.06.2013;
godz.11.15-13.00
4 sale z zestawu 3.05, 3.04, 3.03, 3.02
w bud.C-13
17.06.2013; godz.11.15-13.00
3 sale z zestawu 3.05, 3.04, 3.03, 3.02
w bud.C-13
Akceptowalny poziom jako Ļ ci (AQL): - tabele
próbkowania Dodge’a i Roming’a dla szybkiego
okre Ļ lania poziomów wad.
E-kolokwium 1 termin
Poziom jako Ļ ci staje si ħ cz ħĻ ci Ģ uzgodnie ı w
ramach umowy pomi ħ dzy dostawc Ģ i klientem
E-kolokwium poprawkowe
Prof. dr hab. inŇ. Tomasz Koch
ZAPEWNIENIE JAKO ĺ CI W XX WIEKU
- RYS HISTORYCZNY
ZAPEWNIENIE JAKO ĺ CI W XX WIEKU
- RYS HISTORYCZNY
ZACHÓD
WSCHÓD
ZACHÓD
WSCHÓD
Lata 1940
System AQL spisuje si ħ dobrze,
szczególnie w latach wojny.
Szerokie zastosowanie
Pojawienie si ħ odmiennych opinii
ale nie zwrócono na
to szczególnej uwagi
Produkcja z Dalekiego Wschodu
postrzegana jako coraz wi ħ ksze
zagro Ň enie.
Lata 1980
BS5750 (UK)=ISO 9000
Czczenie autorytetów
Nagroda Baldrige (USA)
Zastosowanie do sektora
usługowego
Wzrost paniki w zwi Ģ zku z
osi Ģ ganiem coraz wi ħ kszej przewagi
na rynku przez producentów z
Dalekiego Wschodu
Lata 1990
TQM nie odnosi takiego sukcesu jak
oczekiwano. Pada wiele inicjatyw.
Ci Ģ głe doskonalenie zaakceptowane
jako cz ħĻę naturalnego stanu
przedsi ħ biorstwa.
Skupianie coraz wi ħ kszej uwagi na
wymaganiach klienta.
Koncentrowanie si ħ
na projektowaniu i innowacjach
Lata 1950
Zastosowanie statystycznego
sterowania procesem - Deming
Zaanga Ň owanie naczelnego
kierownictwa.
Nowe techniki zapo Ň yczone lub
opracowane: KAIZEN, JIT, Poka
Yoke, FMEA, Ishikawa
Lata 1960
Kolejne techniki: Taguchi, QFD
Doskonalenie jako Ļ ci na przestrzeni
całego przedsi ħ biorstwa
Producenci z Dalekiego Wschodu
kontynuuj Ģ zwi ħ kszanie swojej
przewagi rynkowej
Lata 1970
Kompleksowa jako Ļę (TQM)
Tradycyjne podej Ļ cie do jako Ļ ci
· Wyci Ģ g z kodeksu Hammurabiego
Braki/
Koszt
Koszty
Je Ň eli murarz buduje dla kogo Ļ dom i nie wykona silnej jego
konstrukcji, tak Ňe dom si ħ zawali i spowoduje Ļ mier ę inwestora,
to murarza nale Ň y zabi ę .
JAKO ĺĘ
=
doskonało Ļę
lub stopie ı
doskonało Ļ ci
Je Ň eli zawalenie si ħ domu spowoduje Ļ mier ę syna inwestora, to
nale Ň y zabi ę syna murarza.
Braki
Je Ň eli murarz buduje dom i nie wykona silnej jego konstrukcji,
tak Ňe zawali si ħ jego Ļ ciana, to ma odbudowa ę j Ģ na własny
koszt, ale wzmocnion Ģ .
Czas
• Doskonalenie jakoĻci jest drogie
• kultura zachowania reaktywnego (brak zachowaı zapobie-
gawczych - reagowanie dopiero gdy sĢ problemy)
• przyzwyczajenie do „akceptowalnego poziomu jakoĻci”
• winny jest zawsze pracownik
• podstawowy sposób na jakoĻę to kontrola.
999680968.108.png 999680968.119.png 999680968.130.png 999680968.141.png 999680968.001.png 999680968.012.png 999680968.022.png 999680968.033.png 999680968.044.png 999680968.054.png 999680968.064.png 999680968.067.png 999680968.068.png 999680968.069.png 999680968.070.png 999680968.071.png 999680968.072.png 999680968.073.png
 
Total Quality Management
Koszty eliminowania bł ħ dów
Braki/
Koszt
JAKO ĺĘ
=
spełnienie
uzgodnionych
wymaga ı
klienta
Przeþamywanie Paradygmatw
Koszty
WŁASNY
PROCES
KONIEC
LINII
KONTROLA
KO İ COWA
Braki
KLIENT
Czas
• JakoĻę płaci sama za siebie
• kultura zachowania pro-aktywnego (zachowania zapobiegawcze
wyprzedzajĢ pojawienie siħ problemów)
• celem jest produkcja „bez braków” poprzez ciĢgłe doskonalenie
• jakoĻę jest odpowiedzialnoĻciĢ kaŇdego
• takie zaplanowanie procesu, aby było „za pierwszym razem
dobrze”. Tu skoıczyłem 25 lutego
Wysiłek maj Ģ cy
na celu
znalezienie i
wyeliminowanie
wady lub
problemu
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
nn
Paradygmaty
n
nn
n
nn
n
nnnnnn
n
nn
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
Kwestia paradygmatów
n
n
nnnn
nn
n
n
n
999680968.074.png 999680968.075.png 999680968.076.png 999680968.077.png 999680968.078.png 999680968.079.png 999680968.080.png 999680968.081.png 999680968.082.png 999680968.083.png 999680968.084.png 999680968.085.png 999680968.086.png 999680968.087.png 999680968.088.png 999680968.089.png 999680968.090.png 999680968.091.png 999680968.092.png 999680968.093.png 999680968.094.png 999680968.095.png 999680968.096.png 999680968.097.png 999680968.098.png 999680968.099.png
 
999680968.100.png 999680968.101.png 999680968.102.png 999680968.103.png 999680968.104.png 999680968.105.png 999680968.106.png 999680968.107.png 999680968.109.png 999680968.110.png 999680968.111.png 999680968.112.png 999680968.113.png 999680968.114.png 999680968.115.png 999680968.116.png 999680968.117.png 999680968.118.png 999680968.120.png 999680968.121.png 999680968.122.png 999680968.123.png 999680968.124.png 999680968.125.png 999680968.126.png 999680968.127.png
Ła ı cuch dostawców i klientów
zewn ħ trznych
Definiowanie Jako Ļ ci
Kwestia paradygmatów
n
n
n
n
JAKO ĺĘ
=
spełnienie uzgodnionych wymaga ı klienta
D o s ta w c y
K lie n c i
D o s ta w c y
K lie n c i
w y m a g a n ia
w y m a g a n ia
T w o ja
O r g a n iz a c ja
G K N
A u to m o tiv
m a t e r ia ły
i u s łu g i
p r o d u k t y
i u s łu g i
n
Ła ı cuch dostawców i klientów
wewn ħ trznych
Proces Dostarczania Jako Ļ ci:
w ła ı cuchu dostawców i klientów wewn ħ trznych
Proces Dostarczania Jako Ļ ci:
w ła ı cuchu dostawców i klientów wewn ħ trznych
KLIENCI I DOSTAWCY WEWNĩTRZNI
1. Utworzenie MISJI dla zespołu roboczego
2. Ustalenie kluczowych PRODUKTÓW zespołu roboczego i
sprawdzenie, Ňe wypełniajĢ one sformułowanĢ misjħ
3. Zidentyfikowanie KLIENTÓW , zarówno wewnħtrznych jak
zewnħtrznych, którzy otrzymujĢ tworzony produkt
4. Dla kaŇdego produktu zdefiniowanie WYMAGA İ KLIENTA , które
muszĢ byę spełnione dla pełnego jego usatysfakcjonowania
5. Ustalenie dla kaŇdego produktu jego SPECYFIKACJI
6. Ustalenie PROCESÓW w zespole, w których tworzony jest produkt,
włĢczajĢc w to zidentyfikowanie materiałów i/lub usług wejĻciowych
(dostarczanych do zespołu) tak aby pociĢgały za sobĢ najmniejszy
koszt wewnħtrzny
7. Definiowanie sposobu POMIARU podczas procesu i wykonanego
produktu dla porównania aktualnego poziomu jakoĻci ze specyfikacjĢ
Dostawcy
zewnħtrzni
DOSTAWCA
ZEWN Ħ TRZNY
DOSTAWCA
ZEWN Ħ TRZNY
Dostawcy
Nasz proces
Dostawcy
Nasz proces
materiał
Klienci
zewnħtrzni
KLIENT
ZEWN Ħ TRZNY
KLIENT
WEWN Ħ TRZNY
KLIENT
WEWN Ħ TRZNY
KLIENT
WEWN Ħ TRZNY
KLIENT
WEWN Ħ TRZNY
materiał
wyrób
Klienci
Klienci
DOSTAWCA
ZEWN Ħ TRZNY
KLIENT
WEWN Ħ TRZNY
materiał
  Spełnij wymagania nast ħ pnego klienta na linii produkcyjnej
  Zewn ħ trzni dostawcy nale ŇĢ do ła ı cucha jako Ļ ci
  B Ģ d Ņ odpowiedzialny za wynik swojej pracy
  Ka Ň dy jest zaanga Ň owany jako dostawca i/lub klient.
Kto to jest klient
Dostawcy i klienci wewn ħ trzni
Wymagania klienta
Klient jest najwaŇniejszĢ osobĢ w twoim biurze – czy we
własnej osobie, w liĻcie, czy poprze telefon.
Klient nie jest zaleŇny od ciebie - to ty jesteĻ zaleŇny od
klienta .
Klient , nie przerywa ci pracy, ale jest jej celem. Ty nie
robisz uprzejmoĻci klientom obsługujĢc ich - to oni robiĢ ci
uprzejmoĻę dajĢc ci sposobnoĻę do ich obsługi.
Klienci to nie statystyka - oni sĢ ludŅmi z ciała i krwi,
uczuciowi, emocjonalni tak jak ty, z uprzedzeniami i
przesĢdami.
Klient to nie jest ktoĻ z kim moŇna siħ kłócię bĢdŅ zgadzaę.
Jeszcze nikt nie wygrał sporu z klientem .
Klienci to ludzie, którzy przynoszĢ ci ,swoje potrzeby. To
twoje zadanie zajmowaę siħ nimi i dziħki temu przynieĻę
klientowi i sobie profit
Perspektywa
Klienta
999680968.128.png 999680968.129.png 999680968.131.png 999680968.132.png 999680968.133.png 999680968.134.png 999680968.135.png 999680968.136.png 999680968.137.png 999680968.138.png 999680968.139.png 999680968.140.png 999680968.142.png 999680968.143.png 999680968.144.png 999680968.145.png
 
999680968.146.png 999680968.147.png 999680968.148.png 999680968.149.png 999680968.150.png 999680968.002.png 999680968.003.png 999680968.004.png 999680968.005.png 999680968.006.png 999680968.007.png 999680968.008.png 999680968.009.png 999680968.010.png 999680968.011.png 999680968.013.png 999680968.014.png 999680968.015.png 999680968.016.png 999680968.017.png
 
999680968.018.png 999680968.019.png 999680968.020.png 999680968.021.png
8 wymiarów jakoĻci
8 wymiarów jakoĻci
8 wymiarów jakoĻci
SPECYFIKACJA (cechy) produktu lub wynik usługi
Co produkujemy?
Czy to jest to co klient chce?
WARTO ĺĘ
Czy koszt produktu/usługi jest atrakcyjny dla klienta?
Czy stosunek funkcjonalno Ļ ci produktu do jego ceny jest dla niego korzystny?
Czy nie daje si ħ wykona ę tego po mniejszym koszcie wewn ħ trznym?
SPECYFIKACJA
ZGODNO ĺĘ ze specyfikacj Ģ
Czy wynik pracy jest zgodny ze specyfikacj Ģ ?
Czy udaje si ħ nam to za ka Ň dym razem?
ZGODNO ĺĘ
POSTRZEGANIE
Jak nasz produkt jest postrzegany przez klienta?
Czy nasza firma budzi zaufanie klienta?
NIEZAWODNO ĺĘ
DOSTAWA
WARTO ĺĘ
NIEZAWODNO ĺĘ - zgodno Ļę w ci Ģ gu upływaj Ģ cego czasu
Czy wynik pracy jest zgodny ze specyfikacj Ģ po pewnym czasie?
Czy klient zgłasza si ħ z pretensjami i reklamacjami?
ESTETYKA
Czy design produktu budzi po ŇĢ danie u klienta? (w szczególno Ļ ci
bardzo wa Ň ne dla wyrobów konsumenckich)
Jaki jest styl wykonania usługi?
POSTRZEGANIE
ESTETYKA
ŁATWO ĺĘ OBSŁUGI
DOSTAWA -dost ħ pno Ļę w wymaganym czasie
Czy wła Ļ ciwa ilo Ļę jest dostarczana?
Czy proces produkcyjny trwa nie za długo?
Czy wynik pracy jest dostarczany w umówionym czasie?
ŁATWO ĺĘ OBSŁUGI
Czy produktu jest przyjazny we wszystkich aspektach dla klienta?
Model Kano
Definicja jako Ļ ci wg ISO 9000
Stopie ı
zadowolenia
klienta
Ekstra, nie
okreĻlone przez
klienta
„Fitness for purpose”
„stopie ı , w jakim zbiór inherentnych
wła Ļ ciwo Ļ ci spełnia wymagania”
Jako Ļę
oczekiwana jako
spełnienie
Jako Ļę powoduj Ģ ca
„entuzjazm”
Oczekiwania ustalone
przez klienta
“Jako Ļę to dopasowanie do
zastosowania”
Uwaga:
Termin jakoĻę moŇe byę uŇywany z przymiotnikiem takim jak
zła, dobra lub doskonała.
Obszar wyraŅnych
wymagaı
Poziom
urzeczywistnienia
wymaga ı
Samo przez siħ
zrozumiałe
Uwaga:
„Inherentny”, jako przeciwny do „przypisany”, oznacza
istniejĢcy sam w sobie, szczególnie jako stała właĻciwoĻę.
[Juran, 1974]
Jako Ļę wymaga ı
podstawowych
Korzy Ļ ci z doskonalenia jako Ļ ci:
Jako Ļę jest tworzona przez
podstawowe elementy biznesu
Doskonalenie jako Ļ ci
poprawa finansowej efektywno Ļ ci
lepsze wykorzystanie zasobów przedsi ħ biorstwa
zadowolony klient wraca by znowu kupi ę i rekomenduje
innym
przewaga w konkurowaniu na rynku
lepszy duch i motywacja pracowników
zmniejszenie konfliktów w działach
poprawa wzajemnych stosunków mi ħ dzy pracownikami
zmniejszenie czasu przypływu produktu przez proces
wi ħ cej czasu na zajmowanie si ħ mniejsz Ģ liczb Ģ
problemów.
ZAPOBIEGANIE
PRODUKTY
I
USŁUGI
SZKOLENIE
PROCES
JAKO ĺĘ
KLIENT
PROJEKTOWANIE
LUDZIE
I
KULTURA
PROCESY
zmiana PROJEKTU produktu lub usługi
zmiana PROCESU w którym produkt lub usługa sĢ tworzone
SZKOLENIE pracowników.
999680968.023.png 999680968.024.png 999680968.025.png 999680968.026.png 999680968.027.png 999680968.028.png 999680968.029.png 999680968.030.png 999680968.031.png 999680968.032.png 999680968.034.png 999680968.035.png 999680968.036.png
Zaanga Ň owanie pracowników
liczba godzin sp ħ dzanych w ci Ģ gu roku w pracy
Praca zespołowa
Samokieruj Ģ cy si ħ zespół roboczy (SKZR) jest
nietykaln Ģ grup Ģ pracowników, którzy s Ģ odpowiedzialni
za „cało Ļę ” procesu pracy albo jego cz ħĻę , w wyniku
której wyrób albo usługa jest dostarczany do
wewn ħ trznego lub zewn ħ trznego klienta.
W ró Ň nym stopniu członkowie zespołów pracuj Ģ razem w
celu doskonalenia swoich działa ı , rozwi Ģ zywania
codziennych problemów oraz w celu planowania i
sterowania swoj Ģ prac Ģ .
Innymi słowy, s Ģ oni odpowiedzialni nie tylko za
wykonanie pracy, ale równie Ň za kierowanie samymi
sob Ģ .
Holandia
1288
Niemcy
1309
Irlandia
1470
Kraje OECD
1652
Polska
2015
Rosja
2016
Korea Południowa
2074
0
500
1000
1500
2000
2500
Zaanga Ň owanie pracowników
[Wellins, Byham, Wilson - “Empowered Teams” Jossey-Bass]
Praca zespołowa
Praca zespołowa
TQM kładzie nacisk na pracħ zespołowĢ gdyŇ:
Dlaczego PRACA ZESPOŁOWA ?
lata 1950: praca Eric’a Trists’a dotycz Ģ ca górników
brytyjskich
jest to bardziej naturalna metoda organizowania działalnoĻci
niŇ metody wziħte z zakładów pracy, które rozwinħły siħ w
wyniku rewolucji przemysłowej (tayloryzm) .
• Praca w zespole jest bardziej Ň norodna ,
zwi ħ ksza zaanga Ň owanie i motywuje pracowników,
• bħdĢc zarazem istotnym elementem ich upełnomocnienia ,
skoro mogĢ sami decydowaę o tym, w jaki sposób wykonujĢ
powierzone sobie zadania.
• Te cechy zespołów przynoszĢ wiele korzy Ļ ci organizacji , w
której taki system pracy wprowadzono,
• wydobywajĢc niewykorzystany potencjał tkwi Ģ cy w załodze
pracowniczej.
• Rezultatem jest przede wszystkim doskonalenie jako Ļ ci i
doskonalenie wydajno Ļ ci .
lata 1960:
Volvo rozpoczyna eksperymenty w zakładach
w Kalmar
lata 1970:
Kółka jako Ļ ci s Ģ wprowadzane na Zachodzie
zespół ma zwykle lepsze pomysły niŇ indywidualni
pracownicy (synergia) .
wczesne lata 1980: pocz Ģ tek SKZR
Ņ ne lata 1980: gwałtowny wzrost popularno Ļ ci SKZR
zespół łatwiej akceptuje zmiany niezbħdne dla doskonalenia
i szybciej zespół przekona pozostałych do tej akceptacji.
lata 1990: Fortune i Business Week publikuj Ģ artykuły
mówi Ģ ce o tym, Ň e 25% ameryka ı skich
przedsi ħ biorstw wprowadza u siebie próby z SKZR
zwykle zespoły potrzebujĢ mniej czasu na identyfikacjħ,
planowanie i efektywne wdroŇenie wymaganych zmian niŇ
pracownicy indywidualnie
praca zespołowa daje wiħksze zadowolenie.
Kultura wewn Ģ trz-zakładowa
Kultura wewn Ģ trz-zakładowa
Rodzaje zespołów
zespołowy wynik tego jak ludzie my Ļ l Ģ , czuj Ģ i działaj Ģ gdy
pracuj Ģ razem
Wyra Ň a si ħ w:
W organizacjach mogĢ wystħpowaę róŇnego
rodzaju zespoły:
• na liniach czy w gniazdach produkcyjnych,
majĢcych charakter stały,
powoływane czasowo do rozwiĢzywania
problemów,
• projektowo-konstrukcyjnych
• zarzĢdzajĢce.
W organizacjach panujĢ głħbokie przekonania o tym
jak praca powinna byę zorganizowana,
ZACHOWANIU - werbalnym (słownym) i niewerbalnym (w
działaniu)
jak powinna byę sprawowana władza kierownictwa,
jak ludzie powinni byę nagradzani i sprawdzani,
POSTAWIE - wobec osoby, miejsca, rzeczy czy teŇ
zdarzenia
jaki poziom formalizmu jest potrzebny,
jak dokładnie trzeba planowaę,
WARTOĺCIACH - co dobre, a co złe
jaka jest właĻciwa kombinacja posłuszeıstwa i własnej
inicjatywy ze strony podwładnych,
PRZEKONANIACH - co jest waŇne, a co konieczne
czy waŇne jest ile godzin siħ pracuje,
jakie nosi siħ ubranie itd. itp.
To wszystko składa siħ na kulturħ organizacji.
999680968.037.png 999680968.038.png 999680968.039.png 999680968.040.png 999680968.041.png 999680968.042.png 999680968.043.png 999680968.045.png 999680968.046.png 999680968.047.png 999680968.048.png
 
999680968.049.png 999680968.050.png 999680968.051.png 999680968.052.png 999680968.053.png 999680968.055.png 999680968.056.png
 
999680968.057.png 999680968.058.png 999680968.059.png 999680968.060.png 999680968.061.png 999680968.062.png 999680968.063.png 999680968.065.png 999680968.066.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin