TTPR - wd3 - 01.03.10.docx

(26 KB) Pobierz

TTPR wd.3 – 01.03.2010r

Techno

Przetwórstwo surwoców olejarskich – olejarstwo, to dział wytówrczosci, związany

Do najważniejszych zakładów przemysłu tłuszczowego w Polsce, przerabiających do 700t surowca w ciagu doby, należa zakady w Brzeegu, Bodaczowie, Krusziwcy i Warszawie. Spożycie olejów roślinnych, łącznie z importowanmi, wnosi rocznie ponad 10kg na mieszkańca.

Obecnie jest znanych na siwcie ok. 1 tys roślin, zawierających tłuszcz, ale jako surowce olejarsie uznaje się tylko te, w których owocach lub nasionach zawartość tłuszczu wynosc co najmniej 15%.

 

Olej z AMRANUSA (dopowiedziane przez prowadzącą) – bardzo zdrowy, zapobiega utlenianiu (przeciw wolnym rodnikom), działanie przeciw aterogenny, zapobiega starzeniu.

Do najważniejszych surowców olejaarskich na siwcie należa: oja, rózne gatunki, palm, rzepak, słonecznik, bawełna i orzech ziemny.

W warunkach krajowych podstawowymi surowcami olejarskimi są rzpak oraz rzepik, kó™®e wystepują jako odmiany jare i ozime.

Rzepak należu do rodziiny krzyżowych.  W Polsce uprawia się głonie ozime odmiany rzepaku, któ®e są plenniejsze…

Owocami rzepaku są łuszczynki długości 4,5-12,0 cm i sredniy 0,34-0,45 cm, zawiaraja ciemnobrunatne, kulite nasiona o średnicy 0,18-0,28 cm.

Nasiona rzepaku zawieraja: 4-10%wody, 34-48% tłuszczu, 17-23% białka, 12-20% substancji bezaotowych, 6-7% błonnika, 3-4% popiołu.

Zawarte w tłuszczu rzepaku i innych rosilnach oleistych nienasycne kwasy tłuszczowe takie jak ….

Olej uzyskiwany z na…

Doc elów spożywczych najaą się jedynie odmiany pozbawione kwasu erukwoego o obniżonej  zawartości związków antyżywieniowych (glukozynolanów), stanowią obecnie jedno z głownych źródeł olejów roślinnych, jak nież paszy biłkowej dla zwierząt.

Olej z nasion odmian podójnie ulepszonych hest uznawany za najzdrowszy olej roślinny w żywieniu człowieka, niż ze względu na właściwy stosunek ilościowy kwasów linolowego i linolenowego (2:1).

Sruta rzepakowa lub wytłoki pozostające po ekstrakcji bądź wytłoczeniu oleju są wartościową paszą białkowo, charakteryzujacą się korzystnym składem aminokwasów. Stanowią ważne uzupełnienie deficytu pasz białkowych w Polsce i pozostałych krajach UE.

Wartość przerobowa na cele spożywcze, paszowe i niespożywcze (biopaliwa, biokomponenty) może być w dalszym ciagu ulepszona poprzez zwiekszenie zawartości oleju i białka, zmianę składu kwasów tłuszczowych i redukcje związkó pogarszających jakość sruty (glukozynolanów, włókna).

Obecnie znajdują się 42 domainy: polsie i europejskie.

Nasiona siewne nie mogą zawierać wiecej niż 1% kwasu erukowego i 15 mikromoli glukozynolanów/g nasion i należy przestrzegać tej zasady, aby uzysjkkć surowiec o ..

Obecnie w uprawie znajdują się prawie wyłącznie rzepaki tzw. Podwójnie ulepszone nazywane także dwuzerowymi (

Przydatność nasion rzepaku do przerobu okresla się na podstawie:

è    Dojrzałości,

è    Barwy i zapachu,

è    Braku nasion chorychi zagrzanych,

è    Zawartości wody w nasionach ( niw iuiecej niż 13%),

è    Ilości zanieczyszczeń użytecznych,

è    Ilości zanieczyszczeń nieużytecznych (do 1%),

Nasiona rzepaku i rzepiku są przerabiane wspołnie poineiważ ich właściwości i skąłd oleju są podobne.

Warunki magazynowania naion rzepaku powinny zapewniać im podowednią jakość przezwłasciwym przeobem.

Podstawowym warunkiem odpowiedniego przechowywania jest optymalna zawartość wody (wilgotność) w nasionach, któ®a w rzepaku dostarczonym do prxzeobu nie powinna przekraczać 5-7% (w pkt. skupu 13%).

Przyczyny psucia się surowców olejarskich w tym rzepaku dzieli się na:

·         Wewnętrzne: takie jak rziałaie enzymów, pwoodujacych wzrost zawartości kwasó w tłuszczoych (niepożadane), procesy oddychania, pwodukaće wzrost temperatury, kwasowoosci i ilości związków siarkowych, szczególnie w wyższych temperaturach przechowywania;

·         Zewetrzne: takie jak działanie klimatyczne (np. przymaznaie

Oleje natywne to gównie oleje pozyskiwane poprzez technologię tłoczenia na zimno. Technologia ta nie przewiduje klasycznej i chemicznej rafinacji tłuszczu w wyniku, której oprócz usuwania niepożadanych związków, tracone są tak cennne substancje o działaniu prozdrowotnym jak np. tokoferole, tokotrienole, skwalen czy fitosterole.

Tłuscz z amarantusa posiada znacznie wieksze ilości skwalenu niż ten pozyskiwany z tłuszczu rekina.

Ziarnoo amarantusa (amarantu cruentus) charakteryzuje się wartością odżywcza i oddziaływaniem rozdrotownym. Zawira tylko 7-7,7% tłuszczu lipidów

OTRZYMYWABIE TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH

·         Obróbka wstępna

·         Prażenie

·         Tłoczenie

·         Ekstrakcja

·         Olej surowy

Produkty uboczne:

·         Kwasy tłuszczowe,

·         Barwniki,

·         Fosfatydy,

·         Substancje smakowo-zapachowe.

Schemat produkcji tłoczniowej natywnego oleju rzepakowego

w małym zakładzie produkcyjnym.

 

 

 

             

Czyszczenie ma na celu usunięcie zanieczyszczeń, utrudniających przerób i wpływających na koncową jakośc oleju i sruty. Do odsiewania nasion są stosowane odsiewacz bębnowe lub tryjery, do usuwania plew i pyło - wialnie, a do zanieczyszcen ferromagnetycznych…

Technologia głębokiego tłoczenia:

-pozowala na wyeliminowane stepu ekstrakcji. Olej jest wydobywaby z miazgi nasiennej w specjalnie skonstruowanych prasach ślimakowych. Otrzymywany wytłok (makuch), zawira 7-1-% oleju. Olej tłoczony zawiera mniejsze ilsoći susbtnacji towarzyszących

Wydobywaie tłuszczu prz

Technologia tłoczniowo – ekstrakcyjna:

W p[pierwszym etapie następuje wstępne tłoczenie nason do pozostałości tłuszczu ok. 15-20%. W kolejnym otrzymywany wytłok poddany zostaje ekstrakcji…

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin