ANALIZA ZYWNOSCI
SENSORYKA
od Pietrzyka: 1.skala hedoniczna(co to jest,do czego sie ja stosuje,dla jakich grup spolecznosci) 2.co to jest mialkosc i cierpkosc 3.co to jest prog wyczuwalnosci smakowej i prog krancowy 4.metoda wielokrotnych rozcienczen 5.metoda stalego bodzca + wykres
Pytania od Dr Rożnowskiego( my takie mieliśmy) 1. Metoda punktowa 2. Metoda stałego bodźca i metoda parzysta 3.Jakie są czynniki zewnętrzne wpływające na wrażliwość sensoryczną i co to jest wrażliwośc sensoryczna 4. Definicja Analalizy Sensorycznej 5.Na czym polega bład oczekiwanego wyniku i jak mu zapobiegać 6.I ost nie pamiętam.
od dr Sobolewskiej: błąd spodziewanego wyniku metoda stałego bodzca smakowitość czynniki wpływające na ocenę sensoryczną tyle pamiętam
II KOLOKWIUM
Sobolewska- Zielińska: 1. Co to jest ekstrakt rzeczywisty, wymienić inne rodzaje ekstraktów i wymienić metody oznaczania ekstraktu. 2. Opisać metodę Hoplera i co nią można oznaczyć. 3. co to jest kwasowość lotna i narysować zestaw do destylacji z parą wodną. 4. Jak wyznaczyć gęstość soku jabłkowego metodą piknometryczną. 5. Opisać metodę Kjeldahla (łącznie z reakcjami, wystarczyło dla 1 kwasu).
1.Podaj na czym polega metoda Kjeldahla, podaj rownania rekacji dla wszystkich etapow(wybrac dowolny kwas ) 2. Podaj na czym polega destylacja azeotropowa + rysunek zestawu 3. Zmiareczkowano 100 cm3 mleka 0,25 M zasada i zuzyto jej 10 cm3. Podaj kwasowość w odpowiednich jednostkach charakterystycznych dla mleczarstwa. 4. Jak oznaczyc gestosc bezw. soku piknometrycznie. 5. Na czym polega metoda Ostwalda.
od dr Pietrzyka 1.Jak wyznaczyc gestosc bezwzgledna 2.Zasada dzialania refraktometru i rysunek i jakis wzor do tego.. 3.Metdoa formylowa 4.metoda Fischera 5.Obliczyc stopnie S SH i T a byloo podane ze na zmiareczkowanie 120cm3 mleka zuzylo 50cm3 O,25M NaOH
1.Jak wyznaczyć gęstość bezwzględną metodą piknometryczną? 2. Laktodensymetr i areometr Ballinga-opisać i przeliczyć stopnie L na gęstość 3. Podaj na czym polega metoda Kjeldahla, podaj rownania rekacji dla wszystkich etapow i coś na temat obliczeń do tej metody 4. Metoda oznaczania lepkości za pomocą wiskozymetru Hopplera-podać wzór, na jakim prawie opiera się to oznaczenie 5. Metoda oznaczania zawartości wody przy pomocy stałej dielektrycznej
Od dr Sochy- może przyda się przyszłym rocznikom 1. Przeliczyć stopnie gęstości S, SH i T (dane do przeliczenia były podane- inf o NaOH) i objaśnić proporcje. 2. Opisać metodę Kiejdhala- etapy, równania reakcji 3. Opisać destylację azeotropową i narysować rys. aparatu do tej destylacji 4. Co to jest ekstrakt pozorny, rzeczywisty i bezcukrowy 5. Metoda Hooplera- wyznaczanie lepkości.\
od dr.Przetaczek 1.narysowac i opisac zestaw do destylacji z para wodna+ do czego sluzy 2.obliczeniowe na sucha mase podana masa naczynka wagowego nawazki przed i po suszeniu itd plus dla zmyly podala mase nakrywki naczynka 3.aerometry zasada dzialania rysunek 4.metody posrednie oznaczania białek wymienic i jedna opisac 5.wyjasnic pojecia: ekstrakt rzeczywisty, pozorny,bezcukrowy
Dr. Rożnowski: 1- narysować schemat destylatora jaki używa się w metodzie Kjeldahla i opisać etap destylacji (reakcje z dowolnym kwasem), 2- Wyjaśnij pojęcia: ekstrakt, ekstrakt rzeczywisty, pozorny i bezcukrowy 3- Przeliczanie stopni + ich wytłumaczenie 4- Zasada pomiarów piknometrycznych + wyprowadzenie wzoru na zasadę oznaczenia gęstości cieczy 5- Co to jest kwasowość potencjalna.
mgr Pająk: 1. Co to jest lepkość i na czym polega zasada jej wyznaczania w metodzie Ostwalda i Hopplera 2. Co to jest kwasowość miareczkowa, jak się ją wyznacza i w jakich produktach 3. Opisać metodę Kjeldaha - etapy i reakcje 4. Czym się różni ekstrakt rzeczywisty od pozornego, jaki wyznaczalismy na cwiczeniach w doświadczeniu z refraktometrem i na jakich produktach 5. NA czym polegają metody suszenia czy jakos tak
Na kolosie mieliśmy Vmleka=100cm3 zurzyto VNaOH=10cm3 o stężeniu 10cm3
Według mnie należy pomnożyć 10cm3 przez 10 aby przeliczyć to na stopnie Thornera, gdyż podane stężenie jest 10 razy większe niż stężenie NaOH w przypadku stopni Thornera(0,1M). Objętość mleka się zgadza. Sposób 2 jakby ktoś nie skapował 1. obliczyć liczbe moli NaOH n=1M*0,01 dm3=0,01mola 2. obliczyć objętość NaOH o stężeniu 0,1M zawierającą taką ilość moli V=0,01mola/0,1M=0,1 dm3=100 cm3 Z Thornera na reszte już się łatwo przelicza więc nie będę tego rozpisywać. Pewna na 100% nie jestem, ale mam nadzieje że coś wam to pomoże
mwsz.dietetyka2011