Grillowane żeberka z czerwoną cebulą w winie
Składniki: 1 kg żeberek, 1-2 czerwone cebule, 1 duży pomidor, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 6 kromek pieczywa tostowego, 1 łyżka miodu, 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 1 łyżeczka oregano, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, sól.
Przygotowanie: Cebulę i pomidora pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Żeberka natrzyj solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, oregano, tymiankiem i odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Do gotującej wody (powinna tylko przykrywać mięso) włóż żeberka i gotuj je około 40 minut, a następnie ostudź. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę z pozostałym czosnkiem do lekkiego zrumienienia, następnie dodaj wino oraz miód. Kiedy całość lekko zgęstnieje dopraw masę solą, pieprzem i szczyptą tymianku, dodaj pomidora, wymieszaj i zdejmij z ognia. W miseczce połącz ze sobą musztardę, majonez, natkę pietruszki, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Z żeberek usuń kości i piecz je na dobrze rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony. Żeberka podawaj na grillowanym pieczywie z dodatkiem cebuli i sosu.
monika260