Ciasto Świętego Mikołaja
Początek formularza
Skladniki:
- 25 dkg cukru- 35 dkg mąki- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 Kasia- 3 jajka- 2 bardzo duże jabłka lub 4 małe- 10 dkg orzechów włoskich łuskanych- 2 łyżki soku z cytryny- otarta skórka z połowy cytryny- 1 opakowanie duże cukru waniliowego- 2 łyżki proszku do pieczenia
Przepis:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Osobno utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mąkę i jajka. Wszystko ucierać do uzyskanie puszystej masy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z cytryny , skórkę i orzechy. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Wlać do średniej formy najlepiej ze świątecznym wzorem.
Dół formularza
jot_em18