Deser ananasowo-midałowy z granatem.doc

(25 KB) Pobierz
Deser ananasowo-migdałowy z granatem

Deser ananasowo-migdałowy z granatem.

 

 

Składniki na dwa pucharki

 

100 ml śmietany kremówki (30%)

180 -200 g jogurtu naturalnego

4 krążki ananasa

2 łyżki soku ananasowego

4 łyżki płatków migdałowych albo obranych i posiekanych migdałów

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

1 owoc granatu

czekolada i posiekane orzechy do dekoracji

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości (ok 1/6 szklanki) gorącej wody, ostudzić. Dodać sok ananasowy i wymieszać. 4 krążki ananasa pokroić w drobną kosteczkę.

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać jogurt i jeszcze ok minuty ubijać. Dodać rozpuszczoną żelatyną z sokiem a następnie ananasa i płatki migdałowe. Dobrze wymieszać i przełożyć do dwóch pucharków. Wstawić do lodówki na min 2 godziny.

Udekorować pestkami granatu, startą czekoladą i orzechami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin