Deser ananasowo-migdałowy z granatem.
Składniki na dwa pucharki
100 ml śmietany kremówki (30%)
180 -200 g jogurtu naturalnego
4 krążki ananasa
2 łyżki soku ananasowego
4 łyżki płatków migdałowych albo obranych i posiekanych migdałów
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 owoc granatu
czekolada i posiekane orzechy do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości (ok 1/6 szklanki) gorącej wody, ostudzić. Dodać sok ananasowy i wymieszać. 4 krążki ananasa pokroić w drobną kosteczkę.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać jogurt i jeszcze ok minuty ubijać. Dodać rozpuszczoną żelatyną z sokiem a następnie ananasa i płatki migdałowe. Dobrze wymieszać i przełożyć do dwóch pucharków. Wstawić do lodówki na min 2 godziny.
Udekorować pestkami granatu, startą czekoladą i orzechami.
krol68