Gofry!!.doc

(123 KB) Pobierz
Gofry

Gofry !! :))

składniki

·         1/2 kg mąki

·         2 szt. jajek

·         1/2 szklanki cukru pudru lub mniej

·         1/3 kostki masła

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         woda lub mleko

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
  2. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem. Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
  3. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywa. Po jakiś 3-5 min.
  5. Należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać.
  6. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę. Gotowe ;)
  7. rada : gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
  8. smacznego;)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin