Ptysie z twarożkiem owocowym.doc

(526 KB) Pobierz
Ptysie z twarożkiem owocowym

Ptysie z twarożkiem owocowym

 

Składniki

·         CIASTO PTYSIOWE:

·         1 szkl. mąki pszennej

·         50g masła albo margaryny

·         1 szkl. wody

·         1 cukier wanilinowy 8g

·         szczypta soli

·         4 jajka

·         WYPEŁNIENIE:

·         0,5 kg twarogu białego, mielonego

·         1 op. cukru waniliowego 16 g

·         2 duże gruszki

·         1 cytryna

·         3 łyżeczki żelatyny

·         4-6 łyżek cukru

 

          LUKIER:

      ·  sok z połowy cytryny

      ·  cukier puder

 

 

 

 

Opis przygotowania

CIASTO:

 

Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać porcje ciasta wielkości małych jabłek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej ok.15 min. Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia.

 

WYPEŁNIENIE:

 

Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin