Scones.doc

(43 KB) Pobierz
Scones

Scones

Scones

Składniki na około 12 średnich scones:

·         40 dag mąki pszennej

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki soli

·         10 dag zimnego masła

·         5 dag cukru

·         10 dag rodzynek

·         2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu

Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i bitą śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin