Rogaliki z marmoladą.doc

(170 KB) Pobierz
Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

składniki

·         Ciasto:

·         500 g mąki

·         250 g margaryny

·         3 żółtka

·         2 łyżki śmietany

·         30 g drożdży

·         Nadzienie:

·         słoik twardej marmolady 0,33 l

·         słoiczek konfitury 0,25 l

Sposób przygotowania

  1. Do mąki wsypać starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucić żółtka i miękką margarynę, posiekać, szybko zarobić ciasto z dodatkiem śmietany. Uformować kulę.
  2. Marmoladę wymieszać z różą w proporcjach 2:1.
  3. Kulę ciasta podzielić na cztery równe części, każdą rozwałkować na okrągło, podzielić na 12 części.
  4. Nałożyć marmoladę z różą, zwijać rogaliki zawijając rogi ciasta do środka. Układać na posmarowanej margaryną blasze.
  5. Piec na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypać cukrem pudrem.
  6. Konfitura z róży: płatki róży utrzeć z cukrem, na końcu dodać kwasek cytrynowy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin