rarytas kakaowy.doc

(23 KB) Pobierz

Rarytas kakaowy od pani Celinki

 

Ciasto:

·         30 dag. margaryny

·         1,5 szkl. mąki

·         1,5 szkl. cukru pudru

·         6 jaj

·         1 łyżka amoniaku

·         3 łyżki kakao

Masa I:

·         1 galaretka wiśniowa

·         1 słoik dżemu wiśniowego

Masa II:

·         1 opakowanie śmietany 30%

·         1 galaretka cytrynowa

 

Ciasto:

Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Po utarciu na puch dodać mąkę, kakao oraz amoniak. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką połączyć ją z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem. Piec ok. 25 min. w temp. 190 stopni.

Masa I:

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody. Krzepnącą wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeżeli jest za rzadka, należy wstawić do lodówki, aż się trochę zetnie.

Masa II:

Śmietanę schłodzić, ubić i wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu.

 

Na pierwszy placek wyłożyć masę I, na drugi masę II. Posypać wierzch cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin