Rarytas kakaowy od pani Celinki
Ciasto:
· 30 dag. margaryny
· 1,5 szkl. mąki
· 1,5 szkl. cukru pudru
· 6 jaj
· 1 łyżka amoniaku
· 3 łyżki kakao
Masa I:
· 1 galaretka wiśniowa
· 1 słoik dżemu wiśniowego
Masa II:
· 1 opakowanie śmietany 30%
· 1 galaretka cytrynowa
Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Po utarciu na puch dodać mąkę, kakao oraz amoniak. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką połączyć ją z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem. Piec ok. 25 min. w temp. 190 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody. Krzepnącą wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeżeli jest za rzadka, należy wstawić do lodówki, aż się trochę zetnie.
Śmietanę schłodzić, ubić i wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu.
Na pierwszy placek wyłożyć masę I, na drugi masę II. Posypać wierzch cukrem pudrem.
jot_em18