Krowy.doc

(132 KB) Pobierz

Pasze to wszystkie produkty czy substraty, które mogą być włączone do dawki pokarmowej dla zwierząt ze względu na własności odżywcze bądź stymuluje wzrost i wykorzystanie paszy.

Na skład chemiczny i wartość pokarmową pasz wpływają:

·         czynniki środowiskowe

·         odmiana rośliny

·         faza rozwoju, w której rośliny zebrano

·         sposób zbioru i koszenia oraz warunki przechowywania

·         stopień zanieczyszczenia oraz opanowania przez choroby i szkodniki

·         technologia stosowana przy przerobie surowca lub obróbce paszy

 

SKŁAD PODZAŁY PAZY W ANALIZIE STANDARDOWEJ:

 

Pasza

1.       sucha masa

·         związki organiczne

·         związki nieorganiczne

2.       woda

 

Związki organiczne

Związki azotowe

Związki bezazotowe

·         Białko

·         Wyciąg eterowy (tłuszcze)

·         Zw. Azotowe niebiałkowe

·         Węglowodory

·          

·         Włókno

 

 

PASZE W ZYWIENIU ZWIERZAT GOSPODARSKICH

 

PASZE OBJĘTOŚCIOWE

 

objętościowe soczyste

 

objętościowe suche

wodniste produkty uboczne pochodzenia przemysłowego

1. zielonki

1. siano

1.       maślanka, serwatka

·         z trwałych użytków zielonych

·   z roślin motylkowych

2.       wysłodki buraczane

·         z upraw polowych

·   z traw

3.       wywar, ucierka(pulpa) ziemniaczana

2. kiszonki

·   z innych roślin

4.       włókna, słodziki

·         wysokobiałkowe

2. susz z zielonek

 

·         średnio i nisko białkowe

 

 

3. sianokiszonki

 

 

·         okopowe

 

 

 

 

PASZE TRESCIWE

Niskobiałkowe

Wysokobiałkowe

1.       Ziarna zbóż i produkcji jego przerobu

1.       roślinne

2.       Inne pasze

·         O średniej zawartości białka

 

·         O wysokiej zawartości białka

 

2.       Pochodzenia zwierzęcego

 

·         Mączka z krwi

 

·         Mączka rybna

 

·         Mączka z mleka

 

·         Mączka z mięsa

 

·         inne

 

 

PRZEMYSŁOWE MIESZANKI PASZOWE

Pełnoporcjowe

Uzupełniające

Koncentraty białkowe

 

 

DODATKI UZUPEŁNIAJĄCE

Mineralne

Azot niebiałkowy

Dodatki witaminowe i mineralno-witaminowe

 

 

TYPY KRÓW

 

Typ użytkowy mleczny:

·         Kształt ciała zbliżony do trójkąta jego podstawą jest zad

·         Pojemne dobrze wykształcone wymię

·         Lekko wydłużona głowa osadzona na wąskiej szyi

·         Płasko umięśniony zad, lekko nachylony ku tyłowi

·         Profile mięśni udowych lekko wklęsłe, nasada ogona nisko osadzona

·         Harmonijna szlachetna budowa

 

Typ użytkowy mięsny:

·         Kształt tułowia zbliżony do prostokąta

·         Głowa ciężka osadzona na krótkiej szyi

·         Wypukłe profile mięśni, umięśniona partia zadu

·         Wymię niewielkie, słabo rozwinięta

 

Rasa użytkowa:

·         Czarno-biała 80% w Polsce

·         Czerwono-biała

 

 

Podstawowe dane fizjologiczne i hodowlane

Wiek dojrzałości płciowe loszek knurków

5-6m-cy

Wiek dojrzałości rozpłodowej loszek

7-9m-cy

Wiek dojrzałości rozpłodowej knurków

8-9m-cy

Długość ciąży

115dni

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin