15. Kwasy karboksylowe.pdf

(629 KB) Pobierz
Reakcja Hella-Volharda-Zielińskiego
K W A S Y K A R B O K S Y L O W E
Aleksander Kołodziejczyk 2007.08.
Charakterystyczną cechą kwasów karboksylowych jest obecność w cząsteczce grupy
karboksylowej: -COOH , dzięki której związki te pozyskują właściwości kwasowe.
Budowa grupy karboksylowej
Atom węgla grupy karboksylowej ma hybrydyzację sp 2 . Tworzy on wiązanie podwójne z
atomem tlenu (tak jak w grupie karbonylowej), i dwa pojedyncze wiązania, jedno z funkcją -
OH i drugie z resztą alkilową ( kwasy alifatyczne ) lub arylową ( kwasy aromatyczne ). Grupa
karbonylowa i hydroksylowa razem z atomem węgla, do którego są przyłączone tworzą
funkcję (grupę) karboksylową.
O
grupa karboksylowa
R
C
OH
R: alkil , aryl lu b H
W najprostszym kwasie karboksylowym – w kwasie mrówkowym ( metanowym ) grupa
karboksylowa połączona jest z atomem wodoru.
Parametry grupy karboksylowej
O
125 o
106 o
1,23
o
O
o
124 o
0,97
o
C
H
C
H
1,10
A
H
H
O
O
o
wartości kątów wiązań długości wiązań
W kwasie mrówkowym kąty wiązań wychodzących od karboksylowego atomu węgla
przyjmują wartości zbliżone do 120 o , chociaż widoczne są wyraźne odchylenia. Ta
deformacja wynika z obecności małego atomu wodoru związanego z grupą karboksylową; w
kwasie octowym takich różnic już nie ma.
1,32
111 o
O
122 o
106 o
1,25
o
O
o
119 o
o
0,97
C
H
1,52
C
H
H 3
C
H 3
C
O
O
o
1,31
119 o
Grupa karboksylowa , podobnie jak karbonylowa jest płaska i silnie spolaryzowana .
Obecność atomu wodoru związanego z atomem tlenu grupy hydroksylowej sprzyja
powstawaniu wiązań wodorowych i tworzeniu dimerów . Występowanie kwasów
karboksylowych w postaci dimerów podwyższa temperatury wrzenia tych związków. Ich
cząsteczki nawet w stanie pary są dimerami.
O
H
O
dimer
H 3
C
C
C
CH 3
kwasu
octowego
O H
O
2,67
o
1
16540037.004.png
Występowanie
Kwasy karboksylowe są bardzo rozpowszechnione w naturze. Występują w stanie wolnym
(np. kwas mrówkowy czy octowy ), ale w największej ilości w postaci estrów ( tłuszcze , woski ,
substancje zapachowe) oraz innych pochodnych, np. amidów . Amidami peptydy i białka .
Kwasy tłuszczowe będące składnikami tłuszczów i innych lipidów zawierają parzystą liczbę
atomów węgla, a ich łańcuch alifatyczny, zwykle nierozgałęziony, bywa nasycony lub
zawiera 1 albo więcej podwójnych wiązań. Najmniejszym kwasem zaliczanym do kwasów
tłuszczowych jest kwas masłowy ( C 3 H 7 COOH ), następnie zaś kapronowy ( C 5 H 11 COOH ).
4 3
6
5
3
1
COOH
COOH
H 3
C
H 3
C
2
1
4
2
kwas masłowy kwas kapronowy
Najpopularniejszym naturalnym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy ( C 17 H 33 COOH ), a
pośród nasyconych – palmitynowy ( C 15 H 31 COOH ).
18
17
15
13
11
8
6
4
2
1
16
COOH
H 3
C
COOH
H 3
C
16
14
12
10
9
7
5
3
1
kw. oleinowy
kw. palmitynowy
Do popularnych kwasów zaliczają się też kwas stearynowy ( C 17 H 35 COOH ) i linolowy
( C 17 H 31 COOH ).
18
COOH
H 3
C
H 3
C
COOH
1
18
13
12
10
9
kw. stearynowy
1
kw. linolowy
Nienasycone kwasy tłuszczowe w tłuszczach jadalnych powinny mieć wiązania podwójne
niesprzężone, typu cis -, tak jak w kwasie oleinowym , linolowym czy linolenowym
( C 17 H 29 COOH ). Znane są także naturalne kwasy karboksylowe zawierające sprzężone
podwójne wiązania typu trans -, np. kwas oleostearynowy , stereoizomer kwasu linolenowego ,
występujący w oleju tungowym (chińskim). Jest on szkodliwy dla zdrowia, ale znalazł
praktyczne zastosowanie – służy do produkcji artystycznych farb olejnych.
Podczas modyfikacji tłuszczów naturalnych , np. w trakcie ich uwodorniania (w procesie
produkcji margaryn twardych), a także w czasie długotrwałego smażenia i utleniania
dochodzi do izomeryzacji wiązań podwójnych: cis - → trans -, a więc pogarsza się ich wartość
odżywcza. Nienasycone kwasy tłuszczowe trans - są szkodliwe dla zdrowia.
C
COOH
18
13
11
9
COOH
H 3
C
18
13
12
10
9
7 6
1
14
12
10
kw. linolenowy
kw. oleostearynowy
Pytanie: dlaczego izomery cis - łatwiej przechodzą w trans -, a nie odwrotnie?
Kwasy wchodzące w skład wosków są zwykle nasycone i mają ponad 20 atomów węgla.
Od nienasyconego dwudziestowęglowego kwasu arachidonowego wywodzą się ważne dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu prostaglandyny .
11
9
8
6
5
1
O
H
1
COOH
COOH
9
8
5
20
CH 3
12
CH 3
12
14
15
20
H
H
15
kwas arachidonowy prostaglandyna A 3
2
H 3
1
16540037.005.png
W skład żółci wchodzą należące do steroidów kwasy żółciowe . Najpopularniejszym jest kwas
cholowy .
Znane są też aromatyczne kwasy karboksylowe . Kwas benzoesowy pełni rolę środka
konserwującego; znajduje się w niektórych owocach, np. w żurawinach. Kwas salicylowy
występuje w stanie wolnym, w postaci estrów , a także glikozydów . Ma działanie
przeciwgorączkowe.
H
O
H
COOH
COOH
OH
kwas cholowy
H
COOH
H H
H
O
H
OH
kw. benzoesowy
kwas salicylowy
Znany jest kwas migdałowy i cynamonowy ; ich nazwy wskazują pochodzenie.
OH
COOH
COOH
kwas migdałowy kwas cynamonowy
Nomenklatura
1. Zwyczajowa
Dla wiele kwasów karboksylowych powszechnie używane są ich nazwy zwyczajowe,
ponieważ należą one do wcześnie odkrytych związków organicznych, kiedy to jeszcze nie
było ustalonych reguł nomenklaturowych i nazwy często odnosiły się do źródła, z którego
zostały wyizolowane po raz pierwszy. Z tego powodu do dzisiaj popularne są takie nazwy jak
kwas: mrówkowy , octowy , masłowy , walerianowy , laurowy , oleinowy , arachidowy ,
migdałowy czy cynamonowy . Stosowane są one również w literaturze naukowej.
2. Systematyczna
Według zasad IUPAC nazwy alifatycznych, acyklicznych kwasów karboksylowych tworzy
się dodając do słowa kwas przymiotnikową nazwę węglowodoru macierzystego
(węglowodoru zawierającego taki sam szkielet węglowy, co kwas).
Przykłady (w nawiasach nazwy zwyczajowe):
HCOOH kwas metanowy ( mrówkowy )
CH 3 COOH kwas etanowy ( octowy )
CH 3 CH 2 COOH kwas propanowy ( propionowy ) CH 3 CH 2 CH 2 COOH kwas butanowy ( masłowy )
CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 COOH kwas pentanowy
CH 3 ( CH 2 ) 4 COOH kwas heksanowy ( kapronowy )
( walerianowy )
CH 3 ( CH 2 ) 6 COOH kwas oktanowy ( kaprylowy ) CH 3 ( CH 2 ) 4 COOH kwas dekanowyy ( kaprynowy )
CH 3 ( CH 2 ) 4 COOH kwas heksadekanowy
CH 3 ( CH 2 ) 16 COOH kwas oktadekanowy ( stearynowy )
( palmitynowy )
Kwasy nienasycowne
CH 2 =CHCOOH kwas prop-2-enowy ( akrylowy )
CH 3 CH=CHCOOH kwas but-2-enowy ( krotonowy trans -)
CH 3 ( CH 2 ) 7 C=C ( CH 2 ) 7 COOH kwas oktadeka-9-enowy ( oleinowy cis -)
3
16540037.006.png
Cl
kwas 2-metylobutanowy kwas 3-fenylopropanowy kwas 3-( p -chlorofenylo)butanowy
W tym sposobie nazewnictwa dla atomu węgla grupy karboksylowej przyjmuje się lokant 1 .
COOH
COOH
Kwasy dikarboksylowe otrzymują końcówkę -diowy , która jest połączona ze rdzeniem
łącznikiem „ o ”.
HOOCCOOH kwas etanodiowy ( szczawiowy )
HOOCCH 2 COOH kwas propanodiowy ( malonowy )
HOOC ( CH 2 ) 2 COOH kwas butanodiowy ( bursztynowy )
HOOC ( CH 2 ) 3 COOH kwas pentanodiowy ( glutarowy )
HOOC ( CH 2 ) 4 COOH kwas heksanodiowy ( adypinowy )
HOOC ( CH 2 ) 5 COOH kwas heptanodiowy ( pimelinowy )
3. Drugi systematyczny sposób nazywania kwasów karboksylowych , także zatwierdzony
przez IUPAC , polega na tym, że do zestawu słów kwas .......karboksylowy dodaje się nazwę
węglowodoru, do którego została dołączona grupa karboksylowa . Według tej zasady kwas
octowy nazywa się kwasem metanokarboksylowym , a kwas bursztynowy
etanodikarboksylowym .
CH 3 - COOH kwas metanokarboksylowy ( octowy )
HOOC - ( CH 2 ) 2 - COOH kwas etanodikarboksylowy ( bursztynowy )
Sposób wykorzystujący zestaw słów „ kwas alkanokarboksylowy ” pozwala na łatwe
tworzenie nazw kwasów cyklicznych jako cykloalkanokarboksylowe i kwasów acyklicznych
o bardziej rozbudowanych łańcuchach.
CH 3 COOH
CH 2 CH 3
HOOCCHCH 2 CHCH 2 CH 2 CH 3
kwas 2-metylocykloheksanokarboksylowy kwas oktano-3,5-dikarboksylowy
COOH
4. Nazewnictwo podstawnikowe
Grupę karboksylową można traktować jako podstawnik i tworzyć nazwy dodając do rdzenia
przedrostek karboksy - wraz z odpowiednim lokantem. W przypadku skomplikowanych
związków można łączyć dwa systemy.
COOH CH 2 COOH
CH 3 CH 2 CHCH 2 CHO HOOCCH 2 CH 2 CH 2 CHCH 2 COOH
3-karboksypentanal kwas 3-(karboksymetylo)heptanodiowy
Właściwości fizyczne i fizjologiczne
Niższe alifatyczne kwasy monokarboksylowe (do nonanowego ) są cieczami. Ich temperatury
wrzenia są wysokie, wyższe nawet niż temperatury wrzenia alkoholi , znacznie wyższe niż
aldehydów , eterów i węglowodorów o podobnej masie cząsteczkowej. Przyczyną tego jest
tendencja cząsteczek kwasów do tworzenia dimerów stabilizowanych stosunkowo silnymi
wiązaniami wodorowymi. Kwas mrówkowy wrze w temp. 100,5 o C , a octowy , propionowy i
masłowy odpowiednio: 118 , 141 i 163 o C .
4
COOH
16540037.007.png 16540037.001.png
Kwas dekanowy topnieje w temperaturze 31 o C . Rozgałęzienia łańcuchów i wiązania
nienasycone znacząco obniżają tt. kwasów. Kwas oleinowy topnieje w temp. w 16 o C , kwas
linolowy , w -12 o C , a dla porównania stearynowy – w 70 o C . Pierwsze cztery kwasy z szeregu
homologicznego do masłowego włącznie mieszają się z wodą w każdym stosunku. Od kwasu
walerianowego rozpuszczalność w wodzie szybko spada. Począwszy od kwasu
dodekanowego są praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Kwasy tłuszczowe są dobrze
rozpuszczalne w roztworach alkalicznych (tworzą sole) i w rozpuszczalnikach organicznych.
Sole wyższych kwasów tłuszczowych nazywane są mydłami ; mają właściwości detergentów,
dlaczego?
Zadanie : dlaczego mydła są związkami powierzchniowo czynnymi?
Mieszanina stałych kwasów tłuszczowych nosi nazwę stearyny . Jest ona używana do wyrobu
świec ( stearynowych , są jeszcze parafinowe i woskowe ). Kropla roztopionej stearyny (lub
stopionego stałego kwasu) wlana na powierzchnię wody, tak żeby utworzyła się cienka
warstwa zastyga w płatek z powierzchniami o różnych właściwościach. Ta część, która
stykała się z wodą jest hydrofilowa (zwilża się wodą), a ta druga jest hydrofobowa – kropelki
wody spływają po niej. Zjawisko to polega na tym, że w cienkiej warstwie ciekłego jeszcze
kwasu dochodzi do orientacji jego cząsteczek. Grupy karboksylowe (hydrofilowe) nawiązały
kontakt z wodą, a łańcuchy węglowodorowe zostały skierowane nad wodę.
Zapach kwasów mrówkowego , octowego i propionowego jest ostry, duszący, kwaśny. Kwas
masłowy i jego średniocząsteczkowe homologi mają bardzo nieprzyjemny, odrażający zapach
(odór). Zjełczałe masło ma zapach kwasu masłowego , im bardziej rozłożone do wolnych
kwasów, tym bardziej staje się cuchnące. Wyższe kwasy tłuszczowe (od kwasu
dodekanowego ) i kwasy aromatyczne są bezzapachowe.
Otrzymywanie
A . Źródła naturalne
Wiele kwasów tłuszczowych jest pochodzenia naturalnego; pozyskuje się je głównie z
tłuszczów , które są triacyloglicerolami , czyli estrami z glicerolem . Można je uwalniać z
tłuszczów za pomocą hydrolizy kwaśnej lub zasadowej. Częściej stosowana jest hydroliza
zasadowa , zwana zmydlaniem tłuszczów , ponieważ tworzące się sole są mydłami .
CH 2 -O-COR
RCOONa
CH 2 OH
NaOH
R'CO-O-CH
R'COONa
+
CHOH
CH 2 OH
HOH
+
CH 2 -O-COR''
triacyloglicerol sole kwasów tłuszczowych ( mydła ) glicerol
Naturalne triacyloglicerole zawierają zwykle różne reszty acylowe ( R R R ’’ ), może to
być mieszanina reszt kilku, a nawet kilkunastu kwasów. Czyste kwasy karboksylowe
pozyskuje się z tłuszczów , w których jeden z kwasów występuje w znacznej przewadze, np. z
oleju oliwkowego wyodrębnia się kwas oleinowy , a z łoju wołowego kwas stearynowy .
Często tak otrzymane kwasy muszą być dodatkowo doczyszczane. Robi się to różnymi
sposobami. Małe ilości najlepiej za pomocą chromatografii. Na skalę techniczną
przeprowadza się destylację kwasów lub lepiej ich estrów metylowych w warunkach mocno
obniżonego ciśnienia, za pomocą tzw. destylacji molekularnej. Kwasy stałe można
krystalizować.
R''COONa
5
+
16540037.002.png 16540037.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin