Żywienie Człowieka wykład II, semestr IV
FOSFOR (P)
Makroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Wchodzi w skład kości, kwasów nukleinowych, oraz wielu związków przekazujących energię na poziomie molekularnym jak i ATP.
- zapotrzebowanie na fosfor wynosi 650-900 mg/dobę
Fosfor współtworzy fosfolipidy które służą za budulec dla mózgu i komórek nerwowych (fosfatydylochina, fosfatydloinozytol, fosfatydyloetanolamina).
- uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA biorących udział w podziale komórki,
- bierze udział w tworzeniu kości i zębów ok. 80% fosforu występuje w połączeniu z wapniem w kościach,
- reguluje równowagę kwasowo-zasadową,
Jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów biorących udział w metabolizmie glukozy, białek, tłuszczów np. fosfoglicerokinaza w glukozie.
FOSFOR – funkcje
- ponad 99% wapnia i około 85% fosforu w organizmie dorosłego człowieka jest zdeponowane w kościach, głównie w postaci hydroksyapatylu,
- wapń jest kationem pozakomórkowym, natomiast fosfor stanowi główny anion śródkomórkowy.
FOSFOR - przyswajalność
- wchłanianie ma miejsce głównie w jelicie cienkim, jest to proces aktywny, dzięki czemu przeciętnie ok. 70% fosforanów ulega wchłonięciu do krwi,
- w produktach strączkowych i zbożowych część fosforu występuje w postaci trudno rozpuszczalnej soli metali dwuwartościowych fitynianów z których adsorpcja tego pierwiastka jest niska,
- odpowiednio prowadzona obróbka technologiczna (fermentacja ciasta żytniego, dodatek drożdży do pieczywa pszennego, moczenie kiełków nasion) może zmniejszyć ilość nierozpuszczalnych fitynianów.
HOMEOSTAZA FOSFORANOWA
- Parathormon (PTH) wydzielany przez przytarczyce wpływa na homeostazę fosforanową, gdyż razem z wapniem są uwalniane fosforany z kości przy czym w przeciwieństwie do wapnia zwiększa się również ich wydalanie z moczem,
- spadek stężenia fosforu w osoczu stymuluje syntezę kalcytiolu i tym samym przyczynia się do zwiększonego wchłaniania fosforu z przewodu pokarmowego,
- stałe stężenie fosforu we krwi jest utrzymywane także dzięki odpowiedniej resorpcji zwrotnej w kanalikach nerkowych.
FOSFOR – NIEDOBORY
Niedobory występują u alkoholików i osób stosujących leki i zobojętniają nadmiar kwasu solnego w żołądku. Są przyczyną spadku syntezy bogato energetycznych związków.
OBJAWY NIEDOBORU
- zaburzenia wzrostu,
- dolegliwości kostne,
- brak apetytu,
- artretyzm,
- próchnica zębów,
- utrata masy ciała,
- nieregularny oddech,
- nerwowość,
- uczucie znużenia
FOSFOR - NADMIARY
- zwykle zawartość fosforu w racji pokarmowej jest wyższa,
- powoduje przejściową hiperfosfatemię, przy której następuje obniżenie syntezy kalcytriolu i jelitowego wchłaniania wapnia a jednocześnie dla kompensacji zmniejsza się wydalanie wapnia z moczem,
- chroniczna hiperfosfatemia może prowadzić do nadczynności przytarczyc i być przyczyną utraty masy kostnej.
NADMIAR:
-zalecana norma spożycia (650-900 mg) była przez wiele lat pokrywana z nadwyżką,
- największy udział w dostarczaniu fosforu w racji pokarmowej mają produkty zbożowe i mleczne (po ok.30%) i mięsa (ok.25%),
- fosfor w produktach spożywczych występuje naturalnie, ale może też być do nich dodawany jako tzw. substancja dodatkowa konieczna do przeprowadzenia procesu technologicznego lub do uzyskania pożądanych cech organoleptycznych czy funkcjonalnych,
- produkcja wędlin, serów topionych, koncentratów, zup i deserów w proszku, napojów typu cola.
FOSFOR – ZAPOTRZEBOWANIE
- Zapotrzebowanie na wapń i fosfor zależy od tempa wzrostu organizmu w przeliczeniu na jednostkę masy ciała. Zapotrzeb. jest najwyższe w okresach maksymalnego wzrostu (wkrótce po urodzeniu, w okresie dojrzewania),
- stosunek molowy w dostarczaniu fosforu w diecie powinien wynosić 1:1 co w przeliczeniu na jednostki wagowe daje 1,3 : 1
FOSFOR – GŁÓWNE ŹRÓDŁA
- mięso i wędliny,
- sery żółte i topione,
- produkty zbożowe,
- rośliny strączkowe,
- ryby,
- żółtka jaj,
- mleko pełne sproszkowane,
- wyroby cukiernicze: kakao, czekolada, orzechy, migdały,
- grzyby,
- pieczywo
ŻELAZO (Fe)
ZNACZENIE BIOLOGICZNE ŻELAZA:
- pierwiastek – mikroelement. Znajduje się w wielu ważnych białkach: hemoglobinie, mioglobinie, w tym też w centrach aktywnych licznych enzymów jak: katalaza, peroksydazy oraz cytochromy,
- zapotrzebowanie na żelazo wynosi 11-26 mg
- zapotrzebowanie jest zmienne i zależy od wieku, płci i stanu organizmu. Norma dobowego spożycia waha się w dość dużych granicach. U osób dorosłych od 10 mg/dobę, u mężczyzn do 20 mg/dobę, u kobiet z zastrzeżeniem że w okresie ciąży i karmienia – ok. 30 mg/dobę,
- chociaż organizm ma dość dobrze rozwinięte mechanizmy regulacyjne
ŻELAZO – NIEDOBÓR
- niedobór żelaza spotyka się w stanach zwiększonego zapotrzebowania zaburzeń wchłaniania lub zwiększonej utraty żelaza. W takim przypadku może wystąpić niedokrwistość,
- należy wprowadzić suplementację preparatami żelaza,
POWINNO SIĘ JĄ STOSOWAĆ M.IN. :
- u osób po zabiegach operacyjnych z dużą utratą krwi,
- u osób z krwawieniami z przewodu pokarmowego,
- u osób z krwawieniami z dróg rodnych przy obfitych menstruacjach,
- u kobiet ciężarnych i karmiących,
- u dzieci po konflikcie serologicznym,
- u osób z zaburzeniami wchłaniania.
ŻELAZO – ŹRÓDŁA
- mięsa,
- wątroba,
- żółtko jaj,
- twaróg,
- orzechy,
- warzywa,
- warzywa strączkowe,
- brokuły i szpinak,
- krewetki
SKUTKIEM UTRATY ŻELAZA mogą być choroby pasożytnicze, albo niewystarczające spożycie w diecie.
- żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny i dostarczania tlenu do wszystkich komórek organizmu.
ŻELAZO – objawy niedoboru
- osłabienie, zmęczenie (głównie narażone kobiety i dziewczęta jedzące mało mięsa, drobiu i ryb),
- anemia, wypadanie włosów,
- zajady w kącikach ust,
- osłabienie odporności,
- zawroty głowy,
- apatia,
- bladość skóry,
- brak koncentracji,
- zaburzona koordynacja ruchowa i wzrokowa,
- drażliwość,
- przyśpieszone bicie serca,
- uczucie duszności
ŻELAZO – funkcje:
- niezbędne do wytwarzania hemoglobiny,
- niezbędne do tworzenia erytrocytów w szpiku kostnym,
- niezbędne do wytwarzania enzymów i białek metabolicznych,
- potrzebne do zachowania odporności,
- niezbędne do dostarczania tlenu do komórek,
- wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, gdzie jest usuwany,
- potrzebne do zachowania zdrowej wątroby,
- chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami
- Z całej puli żelaza zawartość w organizmie ok. 75% znajduje się w metabolicznie aktywnych związkach tłuszczowych, hemoglobinie, mioglobinie, enzymach i transferrynie,
-pozostała część znajduje się w puli zapasowej (ferrytyna, hemosydaryna) która u mężczyzn jest zwykle większa a u kobiet mniejsza,
Żelazo:
- hemowe,
- niehemowe
- Wchłanianie : górny odcinek jelita cienkiego, z tym że jony Fe3+ muszą być zredukowane do Fe2+ bo tylko w tej postaci żelazo niehemowe może przeniknąć do komórek śluzówki. W redukcji żelaza istotną rolę odkrywa kwas solny z soku żołądkowego
- absorpcja żelaza niehemowego w dużym stopniu zależy od składu diety,
- obniżają ją fityniany, szczawiany, taminy, fosforany zasadowe Ph, niektóre białka roślinne, wapń+kwas askorbinowy i niektóre aminokwasy,
- absorpcja żelaza z produktów pochodzenia roślinnego (niehemowego) jest bardzo mała i wynosi od 1% szpinak do 5% chleb pszenny,
- w przypadku mięsa
- transferyna transportuje żelazo w osoczu, musi to być żelazo zredukowane Fe2+. Po wchłonięciu jest wiązane przez apoferrytynę .W błonie śluzowej przewodu pokarmowego powstaje ferrytyna z żelaza znajdującego się w 3 stopniu utlenienia,
- żelazo jest wychwytywane przez komórki szpiku kostnego – synteza hemoglobiny,
- reszta przenoszona jest do wątroby, śledziony i szpiku
Ciekawostki
- w ostatnich 3-miesiącach ciąży płód odkłada w wątrobie zapasy żelaza, które są do 5-ciu razy większe niż u osobników dorosłych – dzieci rodzą się z zapasem żelaza na pół roku,
- żelazo w formie soli żelazowej niszczy witaminę E,
- nieduży niedobór żelaza powoduje obniżenie sprawności fizycznej oraz stałe uszkodzenia czynności psychomotorycznych
morgana21