ŻYWIENIE W HIPERLIPIDEMII.docx

(26 KB) Pobierz

ŻYWIENIE W HIPERLIPIDEMII

PDF

Drukuj

Email

 


Zalecenia żywieniowe:
- ograniczenie spożycia tłuszczu do max. 30 % pokrycia energii,
- ograniczenie cholesterolu do 300 mg,
- zwiększenie spożycia błonnika do 40 g/dobę,
- stosowanie produktów o małej zawartości tłuszczu,
- spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu,
- spożywanie warzyw i owoców,
- ograniczenie spożycia żółtek  (do 2/ tydzień),
- stosowanie gotowania, duszenia z dodatkiem małej ilości oleju i pieczenia w folii, na ruszcie, jako głównych technik kulinarnych.

Produkty zalecane:
- ryby,
- olej,
- oliwa z oliwek,
- pieczywo razowe,
- warzywa i owoce,
- nasiona roślin strączkowych,
- miękkie margaryny,
- mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu.

Produkty, które należy ograniczać:
- tłuste gatunki mięs i wędlin,

- kiełbasy, salami,

- podroby i wędliny podrobowe,

- jajka (do 2 w tygodniu),

- pełnotłuste produkty mleczne, np.: sery żółte, pełnotłuste, pleśniowe, typu camembert, mleko pełnotłuste,

- skóra z drobiu,
- tłuszcz zewnętrzny z mięsa,
- masło,
- pasztety,
- słodycze,
- słodycze,
- słone potrawy,
- fast food

 

 

 

 

 

 

4.4. Dieta niskocholesterolowa

Dieta niskocholesterolowa jest nieco zbliżona do diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Stosowana jest przede wszystkim u osob z zaburzeniami gospodarki lipidowej objawiającymi się najczęściej podwyższonym poziomem cholesterolu i triglicerydow we krwi. Cechą tej diety jest także relatywnie wysoka podaż błonnika wspomagającego wydalanie cholesterolu.

Istotną rolę odgrywa także obecność witamin antyoksydacyjnych (A, C i E). W celu uzyskania niskiego poziomu cholesterolu eliminuje się z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, będące bogatym źrodłem tego składnika (przede wszystkim: tłuste mięsa czerwone, skora drobiu, podroby i produkty je zawierające, żółtka jaj), a także wysokoskoncentrowane przetwory mleczne,

np. żołte sery podpuszczkowe. Dieta wyklucza również wszelki dodany tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, a więc smalec, słoninę, masło i mieszanki masła z margaryną oraz śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu.

Z jadłospisow wykreśla się także potrawy z udziałem niskiej jakości twardych margaryn przeznaczonych do smażenia lub pieczenia oraz tłuszczu cukierniczego, gdyż występująca w nich znaczna ilość izomerow trans kwasow tłuszczowych sprzyja podnoszeniu poziomu

cholesterolu we krwi. Należy zwrocić uwagę, że w wielu połproduktach, słodyczach oraz koncentratach spożywczych (typu zupy w proszku) występują duże ilości tych związkow.

W diecie niskocholesterolowej ogranicza się także spożycie kawy naturalnej mielonej, zaparzanej po turecku lub gotowanej, gdyż podnosi ona poziom cholesterolu we krwi. Takiego oddziaływania nie wykazuje kawa rozpuszczalna lub parzona w ekspresie.

Nieprawidłowej gospodarce lipidowej często towarzyszy nadciśnienie tętnicze, w diecie niskocholesterolowej ogranicza się więc spożycie soli kuchennej poprzez unikanie solenia potraw oraz eliminację produktow spożywczych będących jej obfitym źrodłem, jak wędliny, koncentraty, żołte sery, konserwy. Zaleca się natomiast spożywanie około trzy razy w tygodniu ryb pochodzenia morskiego, sprzyjających obniżaniu poziomu cholesterolu, oraz zwiększenie spożycia

produktow obfitujących w błonnik pokarmowy, jak pieczywo razowe, musli, kasze z grubego przemiału, płatki, a także wszelkie warzywa i owoce. Spośrod produktow mlecznych należy zawsze wybierać wyroby o obniżonej zawartości tłuszczu.

 

Jadłospis I

Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis o wartości energetycznej ~2000 kcal dla osob ze zwiększonym stężeniem cholesterolu LDL we krwi. Jadłospis ten spełnia zalecenia ekspertów odnośnie diety leczniczej w hipercholesterolemii. W zaproponowanym jadłospisie z tłuszczu pochodzi 28% ogółu energii, z nasyconych kwasów tłuszczowych 6% ogółu energii, z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 11% ogółu energii i z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 9% ogółu energii. Jadłospis zawiera 133 mg cholesterolu.

 

Propozycja jadłospisu:*

 

I ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku, z zarodkami pszennymi

Płatki owsiane 30 g 2 łyżki

Zarodki pszenne 5 g 1 łyżeczka

Mleko 0,5% tłuszczu 250 ml 1 szklanka

Kanapka

Chleb pełnoziarnisty 50 g 1 kromka

posmarowany margaryną 2,5 g . łyżeczki ze sterolami/stanolami

Szynka z kurczaka 30 g 3 plasterki

Sałata 20 g kilka listkow

Papryka czerwona 50 g kilka krążkow

Mandarynka 100 g 1 sztuka

Herbata z aronii 250 ml 1 szklanka

II ŚNIADANIE

Kanapki

Chleb Graham 2x50 g = 100 g 2 kromki

posmarowany margaryną 2x2,5 g = 5 g 1 łyżeczka ze sterolami/stanolami

Serek twarogowy ziarnisty 45 g 3 łyżki

z cykorią 50 g kilka krążkow

Maślanka 0,5% tłuszczu 125 g . szklanki

Woda mineralna 250 ml 1 szklanka

 

OBIAD

Zupa z kalafiora z groszkiem ptysiowym ugotowana

na piersi z indyka lub tylko na wywarze z warzyw,

zabielona jogurtem:

Wywar z piersi z indyka

Włoszczyzna 50 g

Kalafior 150 g

Suszone zioła prowansalskie

Jogurt <1% tłuszczu 15 g 2 łyżki

Groszek ptysiowy 15 g 2 łyżki

Natka pietruszki – do posypania zupy

Łosoś pieczony z pomidorami w folii, z tymiankiem

i oregano

Filet z łososia 100 g

Pomidor 50 g kilka plasterkow

Olej rzepakowy 5 g 1 łyżeczka

Tymianek i oregano

Koperek

Łososia natrzeć ziołami, ułożyć na folii, położyć plasterki pomidora, skropić olejem, zawinąć folię i piec w nagrzanym piekarniku. Upieczonego łososia posypać posiekanym koperkiem.

Ziemniaki gotowane

Ziemniaki 300 g 3 średnie sztuki

Margaryna ze sterolami/stanolami 5 g 1 łyżeczka

Natka pietruszki

Surówka

Kapusta pekińska 50 g kilka listkow

Jabłko (starte ze skorą

na grubej tarce) 50 g 1/2 małej sztuki

Orzech włoski (posiekany) 5 g 1 sztuka

Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki

Sok z cytryny

Listki świeżej mięty (posiekane) lub szczypta suszonej

Mięty

Woda mineralna 250 ml 1 szklanka

KOLACJA

Makaron razowy z serem białym i truskawkami,

z cukrem waniliowym i cynamonem

Makaron razowy 30 g przed gotowaniem

Margaryna ze sterolami/stanolami 5 g 1 łyżeczka

Ser biały połtłusty 50 g

Truskawki (mogą być mrożone) 150 g 10 sztuk

Jogurt < 1% tłuszczu do polania 125 ml . szklanki

Cukier waniliowy, cynamon (wymieszać z jogurtem)

 

*W jadłospisie nie umieszczono cukru, ale można

go stosować w ilości do 5 łyżeczek (25 g) dziennie, na

przykład do słodzenia napojów lub przygotowania deserów.

Dodatkowo można spożyć dziennie, na przykład, jako deser 30 g owoców suszonych.

W jadłospisie nie podano ilości dodawanej soli. Należy jednak pamiętać, że w sumie w diecie nie powinno być więcej niż 5 g soli dziennie. Ilość ta obejmuje zarówno sol dodawaną do przygotowywania potraw, jak i sol zawartą w produktach. Sol częściowo można

zastąpić świeżymi i suszonymi ziołami. Mniejsza ilość soli w diecie to mniejsze zagrożenie nadciśnieniem tętniczym.

 

Jadłospis II

Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis o wartości energetycznej ~1500 kcal dla osob ze zwiększonym stężeniem triglicerydow we krwi. Jadłospis ten spełnia zalecenia ekspertów odnośnie diety leczniczej w hipertriglicerydemii. W zaproponowanym jadłospisie

z węglowodanów pochodzi 45% energii, a zawartość sacharozy wynosi 13 g, czyli 3,4% ogołu energii.

 

Propozycja jadłospisu:*

I ŚNIADANIE

Płatki pszenne i owsiane na mleku, z migdałami, posypane

cynamonem

Płatki pszenne 15 g 1 łyżka

Płatki owsiane 15 g 1 łyżka

Migdały (posiekane) 5 g 5 sztuk

Mleko 0,5% tłuszczu 250 ml 3/4 szklanki

Kanapka

Chleb pełnoziarnisty 50 g 1 kromka

Koncentrat pomidorowy 2,5 g . łyżeczki do posmarowania chleba

Rostbef wołowy pieczony w ziołach 20 g 2 plasterki

Ogorek 50 g kilka plasterkow

Grejpfrut 100 g 1/4 sztuki

Herbata z żurawin 250 ml 1 szklanka

 

II ŚNIADANIE

Kanapka

Bułka z mąki razowej 50 g 1 sztuka

Pomidor 30 g kilka plasterkow

Sałata 10 g 1 listek

Szynka chuda 20 g 2 plasterki

Maślanka 0,5% tłuszczu 125 g . szklanki

Woda mineralna 250 ml 1 szklanka

 

 

 

 

OBIAD

Zupa wielowarzywna, ugotowana na piersi z kurczaka

lub tylko na wywarze z warzyw:

Wywar z piersi z kurczaka

Warzywa: włoszczyzna, seler naciowy, fasolka szparagowa,

cukinia, kapusta biała w sumie 150 g

Suszony tymianek

Koperek – do posypania zupy

Pierś z kurczaka duszona z papryką, z majerankiem

Pierś z kurczaka bez skory 100 g

Papryka 50 g kilka krążkow

Czosnek (posiekany) 1 ząbek

Olej rzepakowy 15 g 1 łyżka

Suszony majeranek

Pierś z kurczaka natrzeć majerankiem i udusić na oleju

rzepakowym z pokrojoną papryką i czosnkiem.

Kasza gryczana gotowana

Kasza gryczana 30 g 3 łyżki przed gotowaniem

Natka pietruszki

Surówka z sałaty, szpinaku, pomarańczy, z listkami

melisy

Sałata lodowa 100 g kilka listkow

Szpinak sałatkowy 50 g kilka listkow

Pomarańcza 100 g 1/2 średniej sztuki

Oliwa z oliwek 15 g 1 łyżka

Sok z cytryny

Listki świeżej melisy (posiekane) lub szczypta

suszonej melisy

Woda mineralna 250 ml 1 szklanka

KOLACJA

Chleb pełnoziarnisty 50 g 1 kromka

Sałatka z sera białego z cebulą dymką i suszonym estragonem

Ser biały połtłusty 40 g

Cebula dymka 30 g 2 sztuki

Olej rzepakowy 10 g 2 łyżeczki

Suszony estragon

Ser biały pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulędymkę, posypać suszonym estragonem i skropić olejem

Jagody (świeże lub mrożone) 100 g 6 łyżek

 

*W jadłospisie nie umieszczono cukru, ponieważ

w diecie osob z hipertriglicerydemią zaleca się unikanie

cukru i słodyczy.

Ze względu na obniżoną wartość energetyczną tej

diety proponuje się rezygnację ze smarowania pieczywa.

W jadłospisie nie podano ilości dodawanej soli. Należy

jednak pamiętać, że w sumie w diecie nie powinno

być więcej niż 5 g (1 łyżeczka) soli dziennie. Ilość ta

obejmuje zarowno sol dodawaną do przygotowywania

potraw, jak i sol zawartą w produktach.

Sol częściowo można zastąpić świeżymi i suszonymi

ziołami. Mniejsza ilość soli w diecie to mniejsze zagrożenie

nadciśnieniem tętniczym.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin