ściąga- wykłady.docx

(16 KB) Pobierz

PRAWO I EKONOMIKA W OCHRONIE ZDROWIA

Głód:

- głód dotyczy od 800mln do 1 mld ludzi

- ok. 790mln ludzi zamieszkuje kraje rozwijające się

- ok. 200mln z nich stanowią dzieci poniżej 5 roku życia

- rocznie umiera 15-35mln ludzi

 

Przyczyny występowania głodu:

- wzrastająca liczba ludności na świecie

- ludność na świecie: w 1820r- 1mld ludzi, w 2000r- 6mld ludzi, w 2040 będzie 9 mld ludzi

- tempo przyrostu: 1820r- 1 mld/110lat, w 2000r- 1 mld/11 lat, w 2040r- 1 mld/17lat

- kurczące się areały ziemi uprawnej

- spadek jakości ziemi uprawnej i pastwisk

- niedobory wody

- klęski żywiołowe i wojny

 

Światowa organizacja żywności:

- obecnie każdy mieszkaniec ziemi może spożyć 3000kcal/dobę

- najwięksi producenci żywności: USA, Kanada, Australia, Nowa zelandia, Unia Europejska, Argentyna, Brazylia

 

Rolnictwo w UE:

- znane warunki produkcji i zbytu

- zapasy

-wspólny rynek

- dopłaty eksportowe i cła

 

Rynki rolnictwa w UE:

- wołowiny i cielęciny

- wieprzowiny

- baraniny i mięsa koziego

- jaj i mięsa drobiowego

- mleka i przetworów mlecznych

- zbóż i przetworów mlecznych

- suchych pasz

- ryżu

- lnu i konopi

- olejów i tłuszczów

- cukru

- owoców i warzyw

- produktów warzywno- owocowych

- chmielu

- nasion

- żywych roślin

- cebulek

- korzeni

- ciętych kwiatów i ozdobnego listowia

- tytoniu

- innych produktów rolnych nie poddawanych ścisłej regulacji rynkowej

 

Intensywny rozwój rolnictwa:

- bardzo duży w Azji

- duży w Ameryce Łacińskiej

- postępujący w północnej części Afryki

 

Organizacja Narodów Zjednoczonych do wyżywienia i rolnictwa (FAO)

- FAO utworzone z koalicji 44państw, które w 1943r powołały komisję do opracowania projektu agendy ONZ. Umowę założycielską podpisano w 1945r w Quebek

- siedziba FAO mieści się w Rzymie

- aktualnie członkami jest 190 państw w tym Polska od 1957r

- naczelnym organem FAO jest konferencja wszystkich państw członkowskich które zbiera się co 2 lata

- organem zarządzającym jest rada składająca się z 49 członków zwyczajnych, wybieranych przez konferencję

- na czele rady stoi przewodniczący Jacques Diauf z Senegalu od 1994r

 

FAO podzielone jest na komitety do spraw:

- rolnictwa

- surowców

- rybołówstwa i leśnictwa

- programów działań

- finansowy

- prawny

 

Normy według FAO:

- dostarczenie nim 2300-2700 kcal/dobę

- spożycie białka w ilości 80g/dobę w tym zawartość ok. 35% białka zwierzęcego

 

Podział krajów:

- kraje obfitego wyżywienia- pow. 2700kcal/dobę i pow. 80g białka/dobę

- kraje skromnego wyżywienia- 2700-2300kcal/dobę i 80-50g białka/ dobę

-  kraje niedostatecznego wyżywienia- poniżej 2300kcal/dobę i poniżej 50g białka/dobę

 

Żywność (jakość): odpowiednia zawartość węglowodanów, białek, tłuszczy, soli mineralnych i witamin

 

Choroby wywołane niedożywieniem:

- kwashiorkor- jest efektem braku białka w pożywieniu. Objawem niedożywienia jest obrzęk ciała, spowodowany gromadzeniem się wody pod skórą. Dzieci takie są upośledzone fizycznie ( niski wzrost) i intelektualnie ( niepełni rozwinięte połączenie synaptyczne w mózgu)

- marazm- wywołany przez niedobór substancji energetycznych. Wówczas organizm aby funkcjonować zaczyna zużywać białko budulcowe co prowadzi do wychudzenia organizmu.

 

Choroby spowodowane nadmierną konsumpcją:

- cukrzyca typu 1 i 2

- otyłość- nagromadzenie się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie

- nadciśnienie tętnicze- choroba układu krążenia charakteryzująca się czasowym lub stałym podniesieniem ciśnienia krwi

- miażdżyca- przewlekła choroba polegająca na zmianach zwyrodnieniowych naczyń krwionośnych

 

Światowa organizacja zdrowia- Word health organization (WHO)

- 7.04.1948r, 88 państw ratyfikowało powołanie WHO

- obecnie należą 193 państwa

 

Zadania WHO:

- współpraca międzynarodowa w ochronie zdrowia

-współpraca międzynarodowa w zwalczaniu epidemii chorób zakaźnych

- programy poprawy opieki zdrowotnej na świecie

- ustalenie norm dotyczących składników leków i jakości żywienia

 

Sukces WHO- rok 1980 ogłoszono że po 200 latach starań człowieka udało się wyeliminować ospę

 

Programy WHO:

- gruźlica

- malaria

- cholera

- AIDS

- dżuma

 

Gruźlica:

- ponad 1/3ludzkości jest lub była narażona na prądki gruźlicy

- w 2004r 14,5mln aktywnych gruźlic

- 1,6mln zgonów

- globalny plan walki z gruźlicą

- w Polsce „narodowy program zwalczania gruźlicy”

 

Malaria:

- ostra choroba pasożytnicza wywołana  przez pierwotniaki

- wektorem są komary

- 220mln chorych rocznie

- 1-3 mln zgonów

- od 1953r WHO prowadzi program masowego zwalczania malarii

- polska (endemicznie) 1846r, 1847r, 1854r, 1856r, 1873r, 1893r, 1920-1923r, 1946-1949r

Od 1968r WHO uznało Polskę za wolną od zimnicy endemicznej

 

Cholera:

- ostra zaraźliwa choroba zakaźna układu przewodu pokarmowego spowodowana spożyciem wody lub żywności zainfekowanej przecinkowcami cholery

- XIXw zmarło 40 mln ludzi

- w roku 1919 w czasie epidemii zmarło 20-25mln ludzi

 

WHOORS- WHO oral rehydration solution- NaCl (3,5g), cytrynian sodowy ( 2,9g), KCl (1,5g), glukoza (20g), rozpuszczone w litrze wody

 

AIDS

- zespół nabytego niedoboru odporności

- najwięcej zakażeń w Afryce i na Karaibach

- w  europie największy rozwój pandemii to federacja rosyjska, Ukraina, państwa bałkańskie( obwód kalingradzki)

- w Afryce odsetek osób z HIV sięga 40% w tym 80% to kobiety

 

AIDS WHO programy profilaktyki:

- ABC: a- abstynencja, b- be faithful ( wierność), c- condoms

- obrzezanie- 50% zmniejszenie ryzyka infekcji

 

Kluczowe zasady koncepcji podstawowej opieki zdrowotnej:

- powszechność

- usługi zorientowane na człowieka

- zdrowa profilaktyka publiczna

- liderzy

 

System- wzór wzajemnie powiązanych elementów wyodrębnionych ze względu na te połączenia

 

Podstawowe właściwości systemu- system jest czymś więcej niż sumą elementów a jego działanie czymś więcej niż sumą poszczególnych części składowych

 

Teorie systemów:

- systemy nieswoiste ( techniczne, społeczne, biologiczne)

- abstrakcyjne ( język)

 

System zdrowotny- byłby zatem wyodrębnioną całością złożoną w wielu różnorodnych elementów

 

Specyfikacja elementów systemu zdrowotnego:

- zasoby ludzkie ( lekarze, pielęgniarki, personel fachowy)

- zasoby materialne ( aparatura medyczna, leki)

- specyfikacją procesu przetworzenia ( procedury medyczne)

- wyniki ( efekty związane ze zdrowiem)

 

Wyniki:

- efekty zdrowotne: biologiczne, fizyczne, psychiczne

- satysfakcja: postrzegana korzyść zdrowotna

 

Cele współczesnych systemów zdrowotnych:

- odpowiedniość i sprawiedliwość w dostępie do opieki zdrowotnej, wszyscy obywatele powinni mieć dostęp do najmniej podstawowego zakresu świadczeń zdrowotnych oraz powinny istnieć gwarancje że w zakresie usług finansowanych publicznie

- ochrona dochodów, pacjenci nie mogą być narażeni na wydatki których wielkość stanowiłaby bezpośrednie zagrożenie dla poziomu ich życia a sposób ochrony powinien uwzględnić indywidualna zdolność do płacenia ( ubezpieczenie, oszczędności, redystrybucja dochodu)

- molunoekonomiczna efektywność która  polega na przeznaczeniu jedynie odpowiedniej

- mikroekonomiczna efektywność efekty zdrowotne i satysfakcja pacjentów, powinny być możliwie największe biorąc pod uwagę dostępne środki

- swoboda wyboru konsumentów

- odpowiedni zakres swobodny dla świadczeniodawców

 

Cechy charakteryzujące cele:

- medyczna odpowiedzialność

- dostępność

- ciągłość

- efektywność

- skuteczność

- udzielanie świadczeń z poszanowaniem osobowości i godności osób

- zapewnienie bezpieczeństwa

- punktualność

 

Systemy zdrowotne:

- koncepcja roemera: źródła finansowania, zasoby ludzkie, zasoby materialne

- koncepcja trójkąta: pacjent-lekarz- płatnik

- koncepcja „podmiotów uzupełniających” pacjent- lekarz, stowarzyszenie zawodów medycznych, pracownicy, prywatni ubezpieczyciele, instytucje ubezpieczenia społecznego

 

Uczestnicy systemu opieki zdrowotnej (OECD)

- konsumenci/ pacjenci

- wytwórcy usług zdrowotnych pierwszego szczebla

- wytwórcy usług zdrowotnych drugiego szczebla

- płatnik trzeciej strony

- rząd jako podmiot regulacyjny

 

Klasyczne systemy ochrony zdrowia

- bismarckowski- ubezpieczenia zdrowotne

- Siemaszki- systemy centralnie planowany

- bererdge’a- narodowej służby zdrowia

 

System ochrony zdrowia Siemaszki:

- finansowane przez budżet państwa

- pełna kontrola systemu przez rząd

- zapewnienie pełnej dostępności świadczeń zdrowotnych

- zatrudnienie personelu przez państwo i opłacenie wg. Tabeli płac

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin