Papryka marynowana.doc

(29 KB) Pobierz

 

 

Papryka marynowana

 

 

 

Doskonała zaostrzająca apetyt przystawka lub drobny dodatek do potraw, a na dodatek żródło witamin na długie miesiące zimy i przedwiośnia.

 

 

czas: 

1 godzina

liczba porcji: 

0

 

 

składniki: 

kilka strąków różnokolorowej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli

 

 

przyrządzanie: 

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, przyprawami. Do wrzącej wody dodać ocet, sól, cukier i oliwę. Gdy nieco przestygnie, zalewać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki mocno zakręcać. Pasteryzować przez około 20 minut np. w gorącym piekarniku.  

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin