Keks.doc

(96 KB) Pobierz
Keks

Keks

Składniki na 2 keksy:

·         1 kostka miękkiego masła

·         1 szklanka cukru pudru

·         5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)

·         1 łyżka proszku do pieczenia (lub 3 płaskie łyżeczki)

·         225 g przesianej mąki

·         1 łyżka ekstraktu z wanilii

·         2 łyżki wódki

·         pół kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy, żurawina, itp.)

Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku, proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę. Z białek ubić sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, rozmieszać, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszać pozostała pianę i rozdrobnione bakalie.

Masę nałożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną (u mnie rynienkowata forma o wymiarach 30 x 10 cm).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (choć autorka podaje 20 minut), ważne, że do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

keks

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin