Paszteciki Z Grzybami.txt

(1 KB) Pobierz
Paszteciki z grzybami

Ciasto półkruche:
30 dag mški
9 dag margaryny
2 żółtka
jajo
2 łyżki mietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół jaja do smarowania ciasta
sól
tłuszcz do wysmarowania blachy
Nadzienie:
6 dag grzybów suszonych
2 cebule
łyżka tłuszczu,
czerstwa bułka
1,5 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Mškę przesiać z proszkiem spulchniajšcym, dodać tłuszcz, posiekać razem, dodać żółtka, jajo, mietanę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić i ochłodzić. Wałkować na gruboć 0,5 cm, formujšc prostokšt długoci 30 cm i szerokoci 10 cm. Ugotować grzyby na nadzienie, usmażyć cebulę, bułkę namoczyć w wywarze z grzybów, odcisnšć. Grzyby i bułkę zemleć w maszynce, dodać cebulę i bułkę tartš, doprawić solš i pieprzem. Nadzienie w kształcie wałeczka nałożyć na przygotowane ciasto 2 cm od brzegu, zwinšć ciasno, lekko spłaszczyć, zrobić kratkę tępš stronš noża. Posmarować roztrzepanym jajem, krajać ostrym nożem w prostokšty, kwadraty lub romby. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Nakłuć widelcem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Goršce zdjšć z blachy, ułożyć na półmisku. Podawać do zup czystych lub jako przekšskę.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin